دویچه وله :نتایج نظرسنجی که در مارس ۲۰۲۱ توسط انجمن روانشناسی آمریکا منتشر شده نشان میدهد که ۶۱ درصد از بزرگسالان ایالات متحده از زمان بروز این بیماری همهگیر، تغییرات وزن ناخواسته را گزارش کردهاند.
به گزارش Science Alert و به گفته محققان دانشگاه ایالتی نیویورک در بینگهمتون، وجه مشترک تمام این نوع تغییرات وزنی در بدن، به ویژه در دوران همهگیری، نوسانات هورمونها در هنگام استرس است.
محققان توضیح میدهند که پاسخ جنگ یا گریز یک واکنش فیزیولوژیک است که انسان را قادر میسازد تا مانند جبران کمبود غذا به سرعت در برابر استرس حاد واکنش نشان دهد. در این هنگام بدن، سطح برخی از هورمونها و مواد شیمیایی مغز را کاهش میدهد در حالی که ترشح سایر هورمونها افزایش مییابد.
هنگام استرس، بدن میزان انتقالدهندههای عصبی مانند سروتونین، دوپامین و ملاتونین را کاهش میدهد. سروتونین، احساسات، اشتها و هضم غذا را تنظیم میکند. بنابراین، سطح پایین سروتونین اضطراب را افزایش میدهد و میتواند عادات غذایی فرد را تغییر دهد.
دوپامین انتقالدهنده عصبی دیگری است که بر انگیزه، حافظه، توجه و تنظیم حرکات بدن تاثیر دارد. کاهش سطح دوپامین میتواند به انگیزه پایینتری برای ورزش، حفظ سبک زندگی سالم یا انجام کارهای روزمره تبدیل شود. هنگامی که افراد تحت استرس هستند، بدنشان هورمون ملاتونین که تنظیمکننده خواب و بیداری است را کمتر تولید میکند و همین امر منجر به اختلالات خواب میشود.
شرایط استرسزا علاوه بر این، باعث افزایش ترشح هورمونهای استرس از جمله کورتیزول و آدرنالین میشود.
میزان هورمون کورتیزول که تا مدتها پس از رفع استرس هم همچنان بالا میماند، موجب بروز احساس گرسنگی و تمایل به غذاهای شور، شیرین، پرچرب و یا کربوهیدراتها میشود.
کاهش وزن چطور اتفاق میافتد؟ به طور خلاصه، مغز از طریق یک سیستم ارتباطی دو طرفه به نام عصب واگ به روده متصل میشود. هنگام استرس، بدن سیگنالهایی را که از طریق عصب واگ عبور میکنند، مهار کرده و روند هضم را کند میکند. وقتی این اتفاق میافتد، افراد احساس سیری میکنند و شاهد کاهش وزن ناخواسته هستند.
دانشمندان توصیه میکنند که برای کنترل نوسانات هورمونی ناشی از استرس، از مصرف بیش از حد کافئین و الکل اجتناب کنید. ورزش های هوازی غیر رقابتی، تقویت عضلات با وزنه، یا فعالیتهایی مانند یوگا یا تایچی را در نظر بگیرید. ورزش هوازی باعث ترشح اندورفین میشود؛ هورمونی که به شما کمک میکنند احساس بهتری داشته باشید. مصرف محصولات تنباکو و نیکوتین را متوقف کنید. به دنبال تکنیک درمانی بیوفیدبک باشید. بیوفیدبک یا بازخورد زیستی به افراد میآموزد چگونه واکنشهای خود به موقعیتهای استرس را کنترل کنند.