صاحبامتیاز پایگاه خبری «انتخاب» در نامهای به «متولیان سیاست و فرهنگ» ایران خواستار دعوت رسمی از بهروز وثوقی برای بازگشت به وطنش شده است. این نامه بحث بازگشت هنرمندان مقیم خارج را بهروز کرده است.
مصطفی فقیهی، صاحبامتیاز «انتخاب» در نامهای که روز ۲۴ اسفند (۱۴ مارس) در این وبسایت خبری منتشر شده از «متولیان سیاست و فرهنگ» ایران خواسته است، بدون بهرهبرداری سیاسی از بازیگر نامدار سینمای پیش از انقلاب ایران دعوت کنند.
او همچنین خواستار ایجاد « کمپین بازگشت بهروز» شده است.
فقیهی پیشتر نیز علاقه خود به بازگشت بهروز وثوقی را بیان کرده و با واکنش تند مخالفان روبرو شده بود.
او یادآور شده است که بهروز وثوقی در سال ۱۳۸۵ هم در گفتوگویی که همان زمان در «انتخاب» منتشر شده، میل خود به بازگشت به وطنش را بیان کرده است.
فقیهی برای بهروز وثوقی القاب گوناگونی مانند «اسطوره سینمای ایران»، «اسطوره سالخورده جذاب چند نسل ما»، « بازیگر شهیر» و «عالیجناب بهروز وثوقی» بهکار برده است.
مناسبت نامه فقیهی به مقامات جمهوری اسلامی مصاحبه «چلچراغ» با بهروز وثوقی است. او در این مصاحبه آرزوی بازگشت به ایران را کرده و گفته است: «اگر بتوانم ایران بیایم و عمرم اینقدر باشد که بتوانم برگردم آنجا، اول میروم سر قبر مادرم. من آرزو دارم به هرحال برگردم به وطن. حتی اگر شده در آخرین لحظات زندگیام این بزرگترین آرزوی من است. بعد از آن دیگر راحت سرم را میگذارم زمین و میروم».
صاحبامتیاز «انتخاب» نوشته است: «تصور من این است، او نگران است ماجرای دلهرهآور جدیدی در ۸۴ سالگی به وقوع پیوندد. آسان است؟ همانطور که حتما تصورات بعضاً نادرست، ناخواسته ذهن خارجنشینان را تا حد زیادی مسموم کرده، برخی تجربیات و برخوردها در سالیان گذشته نیز، این گمانه را پررنگ و بر دلشورهی او میافزاید.»
فقیهی در باره «تصورات نادرست» پناهجویان و مهاجران ایرانی توضیح بیشتری نداده اما آنچه مسلم است، این که برخی از پناهندگان ایرانی هنگام بازگشت به ایران با مشکلات زیادی مواجه گشته و برخی نیز محاکمه و به حبسهای طولانیمدت محکوم شدهاند.
واکنشها به نامه فقیهی
نامه صاحبامتیاز وبسایت خبری نزدیک به اطلاحطلبان در بسیاری از وبسایتهای ایرانی بازنشر داده شده و در شبکههای اجتماعی واکنشهای گوناگونی را برانگیخته است.
تعدادی از کاربران با بازگشت هنرمندانی که در دوران پیش از انقلاب در ایران درخشیدهاند مخالفت کردهاند.
بسیاری از مخالفان جمهوری اسلامی هم یادآور شدهاند که سیاسیون وابسته به حکومت در آستانه انتخابات به اقداماتی دست میزنند که برای بالابردن انگیزه شهروندان برای شرکت در انتخابات صورت میگیرند.
برخی در پاسخ یادآور شدهاند که فقیهی در سالهای گذشته چندین بار این خواست را مطرح کرده است و ربطی به انتخابات ندارد.
عطاالله مهاجرانی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت خاتمی با انتشار عکسی از بهروز وثوقی در توئیتر نوشت: «به نظرم خردمندى و انصاف و مصلحت ایجاب مى کند که زمینه بازگشت محترمانه بهروز وثوقى به ایران فراهم شود!
شماری از فعالان شبکههای اجتماعی به این توئیت نیز واکنش نشان داده و پرسیدهاند، مصلحت چه کسی یا کسانی ایجاب میکند که امروز بهروز وثوقی به ایران بازگردد؟ و چرا مهاجرانی در دوران وزارتش از وثوقی برای بازگشت به ایران به طور رسمی دعوت نکرده است؟
کاربری در پاسخ به توئیت مهاجرانی نوشته است: «ما بر اساس شنیدهها فهمیدیم کسانی که اینها رو از کشور فراری دادن همین خاتمیها، روحانیها و تاجزادهها، سعید حجاریانها و بزرگان همین افراد بودند».
بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی به این نکته اشاره کرده اند که خیلی از پناهندگان ایرانی مایل به بازگشت و ادامه زندگی در وطنشان هستند اما به دلیل وحشت از جمهوری اسلامی از این حق طبیعی محرومند.
تقاضای بازگشت بهروز وثوقی و دیگر هنرمندانی که پس از انقلاب ۵۷ ناچار به ترک ایران شدند بارها از جوانب گوناگون مطرح شده است. خبرسازترین آنها نامه ۱۰۰ تن از سینماگران ایران به حسن روحانی در سال ۱۳۹۷ بود. آنها نیز از روحانی خواسته بودند، شرایط بازگشت هنرمندان مقیم خارج را فراهم کند.
روحانی تاکنون به این نامه پاسخ نداده است.