فرارو - معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده برخی کشورهای عربی منطقه را متهم کرده که در "قاچاق زنان و دختران سهم بسزایی دارند و در سطح بینالملل و سازمانهای بینالمللی با آنها هیچ برخوردی نمیشود." او همچنین از رییس مجلس خواسته که سریعتر لایحه مبارزه با قاچاق انسان را در مجلس به تصویب برسانند.
معصومه ابتکار معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده با اشاره به موضوع قاچاق انسان و خطر آن برای دختران و زنان کشور، ضمن جهانی خواندن این مسئله از نقش فضای آنلاین در این باره سخن گفت.
ابتکار با تاکید بر آگاهی برای فعالیت در فضای آنلاین افزود: "در مورد چنین مسائلی اولین موضوع آگاهی در مورد مخاطرات شبکههای قاچاق و سوء استفادههایی است که اتفاق میافتد و بخشی از آن به سواد دیجیتال مربوط است، در فضای مجازی برخلاف فضای واقعی که افراد را میشناسیم و اساس روابط اعتماد است، در فضای مجازی اساس روابط بر بیاعتمادی است که آموزش کافی داده نشده و در واقع این موضوع یکی از پیشنهادهای ما برای آموزش در سطح دبستان است."
معاون اموز زنان و خانواده رئیس جمهوری با اشاره به متلاشی کردن باندهایی که اخیرا توسط نیروی انتظامی و وزارت کشور و نهادهای بینالملی اتفاق افتاده است، بیان کرد: «احتمالا باندهای دیگری هم باشند به خصوص باندهای بینالمللی، پس مهمترین مسئله آگاهی و نظارت دستگاههای امنیتی و نظارتی است.»
او در مورد قانون مبارزه با قاچاق انسان گفت: "الان مدتی است که پرداختن به این قانون در مجلس متوقف مانده، این قانون به همه ابعاد قاچاق و خرید و فروش آن پرداخته و از رئیس مجلس شورای اسلامی درخواست دارم تا سریعتر به این موضوع بپردازند و آن را تصویب کنند. چون این قانون میتواند راه بسیاری از سوءاستفادهها را ببندد و به کمک دختران بیاید و همچنین لایحه تامین امنیت زنان هم در این زمینه ورود کرده که امیدواریم این لایحه هم به سرانجام برسد."
ابتکار با اشاره به نقش برخی کشورهای منطقه در قاچاق دختران و زنان و گفت: «برخی کشورهای عربی در مسئلهی قاچاق زنان و دختران سهم بسزایی دارند و در سطح بینالملل و سازمانهای بینالمللی با آنها هیچ برخوردی نمیشود، یکی از علتها این است که پشتوانه مالی بسیار بالایی دارند و خیلی از افراد را به عنوان کارگرهای خانگی جذب میکنند.»
او از کشورهای اروپایی و مجامع بین المللی در این رابطه انتقاد کرد که ارادهای که برای مقابل با این پدیده نیاز است دیده نمی شود او گفت: "خیلی از آن جاها نیز مقصد این دختران است."
او کشورهای اروپایی را به دوگانگی در بحث حقوق بشر متهم کرد و افزود "گاهی هزاران دختر به همان کشورهای اروپایی قاچاق میشوند و در صنعت پورن و مسائل جنسی مورد استفاده قرار میگیرند و سکوت عجیبی در این رابطه وجود دارد، چون آنها دریافت کنندهی این خدمات هستند و آنقدر از نظر مالی در این موضوع پشتوانهی قوی وجود دارد که خیلی وقتها چنین مسئلههایی اصلا دیده نمیشود."
به گزارش فرارو، بحث قاچاق انسان به ویژه زنان و دختران از مسائل مهم اجتماعی کشور است که از حساسیت بالایی برخوردار است. هر چند وقت یکبار پلیس اعلام می کند که باندهای قاچاق انسان را متلاشی کرده است. اما درباره قاچاق زنان و دختران کمتر سخن گفته می شود.
قاچاق انسان از ایران به کشورهای دیگر بیشتر از مرزهای جنوبی و غربی وبه ویژه از طریق امارات و ترکیه انجام می شود.
در لایه زیرین قاچاق زنان و دختران بحث دختران فراری از خانه است که از دهه هفتاد به بعد آرام آرام تبدیل به یک چالش شده است.
کارشناسان از جمله دلایل فرار از خانه کودکآزاری، خشونت خانگی، محدودیتها، و نیز مشکلات و اختلافات درون خانواده را میدانند. عمده دختران و زنان فراری برای کمک به مراجع دولتی مراجعه نمیکنند و اغلب گرفتار باندهای فساد میشوند.
این باندهای فساد با باندهای قاچاق انسان ارتباط نزدیکی دارند و نهایتا برخی از دختران و زنان فراری را به کشورهای دیگر منتقل می کنند و از آنها سوء استفاده های جنسی می کنند.
در یکی از این موارد اردیبهشت ماه سال جاری فردی به نام شهروز سخنوری مشهور به "الکس" بعنوان سردسته باند قاچاق دختران ایرانی در مالزی دستگیر و به کشور باز گردانده شد. بر اساس گزارشها الکس نفراول «بزرگترین باند قاچاق دختران ایرانی به خارج از کشور بوده است.»
او به همراه مادرش و یک دختر دیگر معروف به "مانلی اقدام به تأسیس باند اسکورت دختران ایرانی کرده بود. براساس گزارش رسانهها «درآمد وی از فروش هر دختر ایرانی ماهانه ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان بود.»
ادعا شده بود که الکس دختران مورد نیاز خود را "از میان دخترانی انتخاب میکرد که تصاویر برهنه خود را در اینستاگرام به اشتراک گذاشته بودند."
دیگر اعضای باند نیز در داخل و خارج از کشور با همکاری اینترپل دستگیر شدند.
اردیبشهت امسال الکس سردسته باند بزرگ قاچاق زنان و دختران در مالزی دستگیرو به ایران باز گردانده شددرباره باند الکس گفته شده بود که او با برخی مقام های دولتی پر نفوذ تبانی کرده تا بتواند در موارد خاص از نفوذ آنها استفاده کند. گفته می شد در پرونده الکس فردی با نام مستعار "دُکی" از مسئولان بانفوذ دولتی بود که در چند مورد دختران باند الکس را از بازداشت نیروی انتظامی آزاد کرده بود.
ماجرای باند الکس موردی رسانهای شده است. اخیرا بحث قاچاق دختران به ترکیه بحثی جدی است. ارتباط برخی اینفلوئنسرهای مشهور با مافیای قمار نیز به این موضوع دامن زده است.
درباره قاچاق دختران به کشورهای حوزه خلیج فارس نیز حرف و حدیث زیاد است اما پلیس و مقامات رسمی هیچ گاه به طور جدی و قاطع این موضوع را تائید نکرده است.
از این جهت سخنان معصومه ابتکار اهمیت بالایی دارد.
در داخل کشور رسانهها کمتر در مورد قاچاق زنان و دختران سخن می گویند چرا که آمار و اطلاعات روشنی در این باره منتشر نمی شود و ماجرا به نوعی حساسیت امنیتی پیدا کرده است. بیشتر فعالیت های رسانهای هم در این زمینه برای مقابله با فعالیتهای شبکه های اجتماعی صورت می گیرد.این در حالی است که این پدیده ریشههای عمیق اجتماعی و فرهنگی دارد.
در سال گذشته روزنامه جام جم وابسته به صداو سیما در گزارشی با عنوان «شکار ناموس در اینستاگرام» از قاچاقچیانی که در شبکههای اجتماعی دختران ایرانی را به کشورهای حاشیه خلیج فارس قاچاق میکنند، خبر داد. جام جم نوشته بود که رده سنی دخترانی که برای این کار انتخاب میشوند، ۱۸ تا ۲۸ سال است.