شماره ۳۹ از پلاک خودروهای افغانستان حذف می‌شود

۳۹ درا فغانستان به 'عدد بی‌ناموسی' شایع استبی بی سی :امرالله صالح، معاون نخست ریاست جمهوری افغانستان می‌گوید به ریاست ترافیک کشور دستور داده تا پس از این هنگام توزیع پلاک به خودروها، شماره ۳۹ را از سیستمشان حذف کند.

دلیل این کار خودداری مردم از گرفتن پلاک با این شماره و همچنین متوسل شدن به دادن رشوه برای عبور از این عدد در شماره مسلسل پلاک گفته شده است.

از چند سال قبل در افغانستان شایع شده است که شماره ۳۹ نحس است و بعضی‌ها آن را چیزی معادل "بی ناموسی" می‌دانند.

عدد ۳۹ زمانی به مشکل جدی و خبر ساز بدل شد که شماره مسلسل پلاک خودروها در افغانستان به جایی رسید که با عدد ۳۹ شروع می‌شد و کسی حاضر نبود این خودروها را بخرد.

به همین دلیل امرالله صالح، معاون اول ریاست جمهوری افغانستان، در یاداشت گزارش موسوم به جلسه شش و نیم نوشته که این شماره از ریاست ترافیک حذف می‌شود.

او نوشته که برخی از مراجعان به خاطر عبور از شماره ۳۹ و ابا ورزی از اخذ پلاک با این شماره تا سیصد دلار رشوه می‌پردازند.

او گفته: "از اینکه عدد ۳۹ به گاو شیری برای بعضی از افراد مخل و کارشکن تبدیل شده به ریاست ترافیک هدایت داده می‌شود که در توزیع پلاک برای خودروها در سراسر افغانستان این عدد را برای ابد حذف نمایند."

آقای صالح نوشته که به زودی این موضوع به ریاست جمهوری افغانستان پیشنهاد خواهد شد و از آغاز هفته آینده نباید کسی به خاطر این شماره ناگزیر به پرداخت رشوه شود. او گفته که این هشدار باید جدی گرفته شود.

حساسیت در مورد شماره ۳۹ قبلا تنها در شهر هرات وجود داشت، اما حالا این باور عام شده و به کابل، مزارشریف و دیگر شهرهای افغانستان نیز رسیده است.
مسئولان دولتی می‌گویند که در مورد پلاک‌ها، بیشتر فروشندگان و دلالان ماشین دست دارند و سعی کرده اند با دامن زدن به این حساسیت سودجویی کنند.دقیقا معلوم نیست چنین باوری ریشه در کجا دارد. عده‌ای می گویند عدد ۳۹ در حروف ابجد، یک واژه عربی را می‌سازد که معادل آن در فارسی معنی بدی دارد. عده‌ای هم می‌گویند سال‌ها پیش مرد بدنامی که شماره ماشین و همچنین شماره خانه‌اش ۳۹ بوده در شهر هرات زندگی می‌کرده و از آن زمان به بعد مردم نسبت به این شماره حساس شده‌اند.

دلیل عام شدن چنین باوری هرچه باشد اما تاثیر مستقیمی بر زندگی و کار شمار زیادی از آدم‌ها گذاشته است.

در سال ۲۰۱۱ که حامد کرزی رئیس جمهوری پیشین افغانستان لویه جرگه‌ای را برای رای زنی در مورد امضای موافقتنامه راهبردی با آمریکا فراخواند این جرگه برای تصمیم‌گیری چهل کمیته کاری تشکیل داد اما شرکت کنندگان این جرگه از ایجاد کمیته شماره ۳۹ خودداری کردند و چهل کمیته را با ۴۱ شماره به راه انداختند.

این مشکل برای شرکت های مخابراتی هم دردسر ساز بوده است، تا حدی که خیلی ها از پذیرفتن شماره تماسی که ۳۹ داشته باشد، خود داری می کنند.

در برخی جوامع دیگر، از جمله ایران، عدد ۱۳ نحس و نشانه بدشانسی شمرده می شود، بسیاری از مردم افغانستان نیز عدد ۱۳ را نحس می دانند، ولی این نخستین باری است که باور خاص مردم نسبت به یک "عدد" مشکلات جدی اجتماعی و اقتصادی را به بار آورده است.

در سال‌های گذشته در ولایت کابل و بعضی از شهرهای افغانستان کمپین‌ها و راهپیمایی های گسترده‌ای بر علیه حساسیت‌ها نسبت به عدد ۳۹ زیر نام "خرافه زدایی" راه اندازی شد.

مسئولان دولتی اما می‌گویند که در مورد پلاک‌ها، بیشتر فروشندگان و دلالان ماشین دست دارند و سعی کرده اند با دامن زدن به این حساسیت سودجویی کنند.

سال ۱۳۹۳ وزارت کشور افغانستان گفته بود که خودداری افغان‌ها از پذیرفتن پلاک شماره ۳۹ برای خودرو های شخصی، سبب شده که روند توزیع پلاک ها متوقف شود و درآمد اداره ترافیک حدود یک میلیارد افغانی کاهش یابد.
+2
رأی دهید
-8

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.