مونوکسید کربن: خطرناک‌ترین قاتل زمستانی

دویچه وله :مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات متحده می‌گوید که مسمومیت با مونوکسیدکربنیا گاز COدر دسامبر و ژانویه به اوج خود می‌رسد.

به گزارش مایوکلینیک؛ هر ساله حداقل ۴۳۰ نفر در ایالات متحده بر اثر مسمومیت تصادفی با گاز CO می‌میرند و بیش از ۵۰ هزار نفر به دلیل مسمومیت تصادفی با CO به بخش اورژانس مراجعه می‌کنند.

مونوکسیدکربن گازی بی‌رنگ و بی‌بو است که در اثر سوزاندن بنزین، چوب، پروپان، زغال چوب یا سوخت‌های دیگر تولید می‌شود. سردرد، ضعف، سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ، گیجی، تنگی نفس، تاری دید و از دست دادن هوشیاری از علائم رایج این نوع مسمومیت هستند.

مسمومیت با گاز CO به خصوص برای افرادی که خواب یا مست هستند، جنین، کودکان خردسال، افراد مسن، افرادی که به بیماری مزمن قلب مبتلا هستند یا سابقه کم‌خونی و مشکلات تنفسی دارند، بسیار خطرناک‌تر است.

با این حال اقدامات احتیاطی ساده می‌تواند از مسمومیت با گاز CO جلوگیری کند:

ردیاب‌های مونوکسیدکربن را در داخل محیط‌های بسته نصب کنید. هر ۶ ماه باتری‌های ردیاب CO خود را عوض کنید. اگر زنگ هشدار این دستگاه‌ها به صدا درآمد، از خانه خارج شوید و با اورژانس یا آتش‌نشانی تماس بگیرید.

قبل از روشن کردن اتومبیل، درب گاراژ را باز کنید. هرگز اتومبیل خود را در حالت روشن، در گاراژ خود رها نکنید.

برای گرم کردن خانه خود هرگز از اجاق گاز استفاده نکنید. سالانه همه وسایل گازسوز از جمله بخاری یا شومینه را به طور کامل بررسی کنید. منافذ و دودکش‌ها را از وجود گرد و غبار پاک کنید. گرد و غبار می‌تواند خطوط تهویه را مسدود کند.

هنگام کار با حلال‌ها در یک فضای بسته احتیاط کنید. متیلن کلراید، یک نوع حلال که معمولاً در مواد پاک‌کننده رنگ و لاک یافت می‌‌شود، می‌تواند هنگام استنشاق، به مونوکسیدکربن تجزیه و متابولیزه شود.

خاموش کردن وسایل گرمایشی گازی در زمان استراحت شبانه و بازگذاشتن در و پنجره برای ایجاد جریان هوا در زمان استفاده از وسایل گرمایشی گازسوز از راهکارهای مراقبتی و پیشگیرانه از مسمومیت با CO است.

فراموش نکنید که اولین و مهمترین اقدام برای نجات فردی که دچار مسمومیت با مونوکسیدکربن و سایر انواع گازگرفتگی شده، رساندن اکسیژن و هوای تازه به فرد است. بلافاصله دستمالی مرطوب جلوی دهان و بینی‌ باید گرفته شود تا اطرافیانی که وضعیت بهتری دارند دچار گازگرفتگی نشوند. تا رسیدن اورژانس هیچ خوراکی یا نوشیدنی به فرد مسموم داده نشود چون به دلیل حالت تهوع احتمال خفگی بیشتر می‌‌شود.
+7
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.