دفاع نخست‌وزیر ارمنستان از توافق صلح: جان ۲۵هزار سرباز ارمنی اهمیت دارد

ورود معترضان به پارلمان ارمنستان در ایروان بعد از اعلام آتش بسبی بی سی :نخست‌وزیر ارمنستان از تصمیم خود برای توافق صلح با جمهوری آذربایجان که موجب خشم گسترده مردم در ارمنستان شده، دفاع کرده است.

نیکول پاشینیان در یک سخنرانی گفت که او می‌داند امضای این توافقنامه زندگی وی را به خطر انداخته است،اما جان بیست و پنج هزار سرباز ارمنی از اهمیت بیشتری برخوردار است.

او تاکید کرد که این توافق، راه حل نهایی مناقشه ناگورنو قره باغ نیست، بلکه صرفا راهی برای متوقف کردن جنگ است.

پیش از این نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، اولتیماتوم معترضان برای ترک این توافق را نادیده گرفت.

دادستان های ارمنستان گفته اند که ده شخصیت برجسته مخالف به اتهام سازماندهی تظاهرات غیرقانونی علیه توافق صلح، که بر اساس آن مناطق وسیعی را به جمهوری آذربایجان واگذار می‌شود، دستگیر شده‌اند.

با فشار احزاب مخالف انتظار می رود پارلمان ارمنستان جلسه اضطراری درباره آینده سیاسی آقای پاشینیان برگزار کند.

روز دوشنبه ۱۹ آبان، ۹ نوامبر، ارمنستان و جمهوری آذربایجان در حضور روسیه توافقنامه‌ای را امضا کردند که به شش هفته درگیری‌های نظامی در قره باغ پایان می‌دهد.

از زمان بروز درگیری‌های اخیر در قره‌باغ دست کم یک هزار نفر کشته و دهها هزار نفر هم بی خانمان شده‌اند.

امضا توافق میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای آتش‌بس در منطقه قره‌باغ در دو کشور با واکنش‌های متفاوتی رو به رو شد. در جمهوری آذربایجان مردم جشن گرفتند، اما در ارمنستان مردم خشمگین خواهان استعفای نیکول پاشینیان، نخست وزیر شدند. گروهی از معترضان هم وارد پارلمان در شهر ایروان شدند.‌

الهام علی‌اف این توافق را "واقعه مهم" تاریخی خواند و در شبکه‌های اجتماعی آن را محصول "تسلیم" ارمنستان دانست.

اما نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان که در فیسبوک امضای این توافق را دردناک و برای خود و کشورش سخت توصیف کرده بود، گفت: "این یک پیروزی نیست اما شکست هم نیست. شکست تنها زمانی روی می دهد که شما احساس مغلوب شدن کنید."

او نوشت که این تصمیم را پس از بررسی دقیق اوضاع در میدان درگیری و بعد از مشورت با بهترین کارشناسان گرفته است.

در تازه ترین تحول، روسیه که میانجیگری این توافق را انجام داده اعلام کرد که صدها نیروی حافظ صلح را به منطقه ناگورنو- قره‌باغ و مناطق اطراف آن می‌فرستد.

نهایتا قرار است حداقل دو هزار سرباز روس در منطقه فعال شوند که از "گذرگاه لاچین" - که پایتخت قره باغ یعنی استپاناکرت را به ارمنستان وصل می کند - محافظت خواهند کرد.
نود نفربر زرهی هم به عنوان بخشی از این ماموریت پنج ساله که قابل تجدید است مستقر می شوند.

آقای پوتین گفته است که این توافق شامل مبادله زندانیان خواهد بود. مسکو در ائتلافی نظامی با ارمنستان به سر می برد و پایگاهی در این کشور دارد، اما در عین حال روابط نزدیکی با آذربایجان دارد و به هر دو کشور سلاح می فروشد.

ترکیه هم که در درگیرهای اخیر از جمهوری آذربایجان حمایت کرده بود، به دلیل این توافق به متحد خود تبریک گفت و اعلام کرد که سربازان حافظ صلح به منطقه خواهد فرستاد.

بر اساس توافق جدید، آذربایجان مناطقی از قره باغ را که در طول درگیری تصرف کرده است، حفظ خواهد کرد. ارمنستان اما توافق کرده است که طی چند هفته آینده از چندین منطقه عقب نشینی کند.

در متن منتشر شده این توافق ارمنستان توافق کرده است که از همه مناطقی که طی درگیری تصرف کرده بود تا بیستم نوامبر، یک هفته دیگر، عقب‌نشینی کند.
در پی اعلام خبر توافق میان آذربایجان و ارمنستان برای آتش‌بس در منطقه قره‌باغ، مردم در شهرهای مختلف آذربایجان از جمله باکو، به خیابان‌ها ریختند و جشن گرفتنددر پی توافق تازه صدها نیروی حافظ صلح روسیه در منطقه مورد مناقشه مستقر شده‌اند.

روسیه که متحد نظامی ارمنستان است و همچنین یک پایگاه نظامی در این کشور دارد، در درگیری‌های اخیر دخالت نکرد. روسیه همچنین با جمهوری آذربایجان ارتباط نزدیک دارد و به هر دو کشور اسلحه فروخته است.

ترکیه که در درگیرهای اخیر از جمهوری آذربایجان حمایت کرده بود، اعلام کرده که سربازان حافظ صلح به منطقه خواهد فرستاد.

ناگورنو قره باغ در سطح بین‌المللی به عنوان بخشی از خاک جمهوری آذربایجان به رسمیت شناخته می‌شود اما اکثریت جمعیت آن ارمنی تبار هستند و از زمان آتش‌بس ۱۹۹۴ توسط ارمنی‌ها کنترل می‌شود.
در دور تازه تنش ها، دو کشور حدود دو ماه بر سر قره‌باغ درگیری نظامی داشتند. جمهوری آذربایجان و ارمنستان در سال ۱۹۹۴ توافقنامه آتش بس امضا کردند، اما این توافقنامه هر از چند گاهی نقض شده است.

قره باغ در سطح بین‌المللی به عنوان بخشی از خاک جمهوری آذربایجان به رسمیت شناخته شده است.

در هفته‌های گذشته، دو کشور سه توافق آتش‌بش دیگر نیز امضا کرده بودند که همگی نقض شدند.
+8
رأی دهید
-0

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    Liberte - ارومیه، ایران
    طرح صلح روسیه در قبال انفعال سیاست خارجی آمریکا بالااخره صلح رو به منطقه اورد. البته پیش بینی من اینه که ارمنستان آینده از روسیه دورتر و به آمریکا و اروپا متمایل میشه و اگه پوپولیست ها در ارمنستان روی کار بیان امکان جنگ دیگه ای هم هست. آذربایجان با اینکه به حق خودش - قره باغ- نرسید اما تونست وجهه بین المللی خود ناشی از شکست اوایل دهه 1990 رو خوب کنه. نکته منفی این رویداد، کشته شدن هزرار نفر از دو طرف و همچنین ورود ترکیه به مناسبات قفقاز است. خدا کنه اسلامگرایی و اردوغانیسم به واسطه ترک ها به آذربایجان نفوذ نکنه، و دیگه اینکه ترکیه صلاحیت اعزام نیروصلح به مرز دوکشور رو نداره، چون هم در طول جنگ علنا جانبدار یک طرف بوده و هم در طول تاریخ قتل العام های گسترده ای بر علیه ارامنه انجام داده.
    8
    24
    جمعه ۲۳ آبان ۱۳۹۹ - ۰۸:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    امیرعلی ایرانی - ویسبادن، آلمان
    کاملا درسته شما خیلی واضح در خصوص مطالب مطلع هسید.درود به شما
    0
    1
    یکشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۹ - ۰۹:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.