دویچه وله :در پی انتقاد شدید فرانسه از سکوت سیاسی دولت ترکیه، سخنگوی اردوغان قتل آموزگار فرانسوی، ساموئل پتی را محکوم کرد. وزیر امور خارجه آلمان نیز اظهارات شدید اردوغان علیه امانوئل مکرون را محکوم کرده و غیرقابل قبول خوانده است.
دولت فرانسه ناخشنودی خود را نسبت به عدم موضعگیری شفاف و رسمی دولت ترکیه در قبال ترور ساموئل پتی، آموزگار ۴۷ ساله فرانسوی رسما اعلام کرده بود. اکنون دولت ترکیه واکنش نشان داده است.
بر اساس گزارشی که خبرگزاری فرانس پرس روز دوشنبه ۲۶ اکتبر (۵ آبان) از پاریس منتشر کرده، ژان-ایو لو دریان، وزیر امور خارجه فرانسه روز یکشنبه ۲۵ اکتبر از بابت محکوم نکردن قتل ساموئل پتی توسط دولت ترکیه ابراز ناخشنودی کرده بود.
ابراهیم کالین، سخنگوی رجب طیب اردوغان با انتشار یک پست توییتری به انتقاد دولت فرانسه واکنش نشان داده و قتل ساموئل پتی را محکوم کرده است.
ساموئل پتی روز ۲۵ مهر در یکی از شهرکهای اطراف پاریس به دست یک جوان اسلامگرای افراطی سر بریده شد. معلم ۴۲ ساله فرانسوی پس از آن که در یکی از کلاسهای درس خود و در پیوند با موضوع آزادی بیان کاریکاتورهای نشریه طنز "شارلی ابدو" از پیامبر اسلام را به دانشآموزان نشان داد از سوی شماری از اسلامگرایان تهدید شده بود.
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در مراسم بزرگداشت خاطره این آموزگار فرانسوی به موجی از اعتراضات در کشورهای اسلامی و از جمله در ترکیه دامن زد. مکرون در این سخنرانی ضمن دفاع از آزادی بیان با اشاره به این که "اسلام در بحرانی عمیق به سر میبرد" گفت که "اگر دیگران هم از کاریکاتور و طرحهای انتقادآمیز در نقد باورها صرفنظر کنند، فرانسه تن به چنین کاری نخواهد داد."
در پست توییتری ابراهیم کالین آمده است: «ما قویا قتل دهشتناک ساموئل پتی در فرانسه را محکوم کرده و مخالفت خود را با این رفتار بربرمنشانه اعلام میکنیم. هیچ چیز نمیتواند به این قتل مشروعیت ببخشد.»
ابراهیم کالین در عین حال نسبت به خشم اکثریت کشورهای اسلامی و از جمله ترکیه در قبال اظهارات امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه و دفاع او از چاپ و نشر کاریکاتورهای پیامبر اسلامی ابراز تفاهم کرده است.
سخنگوی اردوغان گفته است که «برخیها ممکن است متوجه نشوند که ما برای پیامبرمان بیش از خودمان ارزش قائل هستیم. آنها ممکن است نتوانند بفهمند که هرگونه حملهای که متوجه پیامبر اسلام باشد، عملا حمله به خود ما تلقی میشود.»
ابراهیم کالین گفته است که این رویکرد کشورهای اسلامی ربطی به تعصب و بنیادگرایی ندارد. کالین در عین حال تاکید کرده است که دولت ترکیه تاثر خود را درباره قتل ساموئل پتی به اطلاع سفیر فرانسه در آنکارا رسانده بود. فراخوان به بایکوت کالاهای فرانسوی در ارتباط با اظهارات امانوئل مکرون درباره چاپ و نشر کاریکاتورهای پیامبر اسلام، اردوغان واکنش تندی نشان داده و خواستار "معاینه روحی" او شده بود.
افزون بر آن، اردوغان روز دوشنبه ۲۶ اکتبر مردم ترکیه را به تحریم کالاهای ساخت فرانسه فراخواند. اردوغان گفتٰ: «از همین جا من مردم کشور خودم را فرامیخوانم که به کالاهای ساخت فرانسه بیتوجهی کرده و از خرید آنها خودداری کنند.»
در واکنش به فراخوان تحریم کالاهای ساخت فرانسه از سوی ترکیه و برخی از کشورهای اسلامی، رئیس بزرگترین اتحادیه کارفرماهای فرانسه از شرکتها و اعضای تحت پوشش خود خواست با دفاع از ارزشهای بنیادین و سکولار در برابر این فشارها ایستادگی و مقاومت کنند.
در همین رابطه، فرانسه سفیر خود را از آنکارا فراخوانده بود. تنش بین مناسبات ترکیه و فرانسه، موضعگیری برخی از سیاستمداران کشورهای غربی را در پی داشت. ابراهیم کالین، سخنگوی اردوغانبه عنوان نمونه، هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان با امانوئل مکرون و مسئولان دولت فرانسه ابراز همبستگی کرده است.
ماس با انتشار یک پست توییتری نوشته است: «ما در مبارزه با افراطگرایی اسلامی در کنار دوستان فرانسوی خود ایستادهایم. حملات [لفظی] اردوغان به امانوئل مکرون نقطه حضیض جدیدی در مناسبات دو کشور بوده و از نگاه ما غیرقابل پذیرش است. ما برای اقدامات دیپلماتیک فرانسه در این رابطه تفاهم زیادی داریم.» سقوط ارزش لیر ترکیه حملات لفظی اردوغان به مکرون باعث شتاب گرفتن سیر نزولی ارزش پول ترکیه شده است. سقوط ارزش لیر که هفتههاست بر اقتصاد ترکیه سایه انداخته است، به کمترین سطح خود رسیده است.
ارزش لیر ترکیه از ابتدای سال جاری تا کنون حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است. سیر نزولی ارزش پول ترکیه از حیث ابعاد و تداوم از سال ۱۹۹۹ به این سو بی سابقه بوده است.
هر دلار آمریکا روز دوشنبه ۲۶ اکتبر به بیش از هشت لیر رسید. این در حالی است که در همین روز ارزش یورو در بازار ارز ترکیه به بیش از نه و نیم لیر رسیده است.
به رغم آنکه نرخ تورم در ترکیه رسما حدود ۱۲ درصد اعلام شده است، دولت ترکیه همچنان بر حفظ نرخ بهره بانکی به میزان ۱۰ و ۲۵ صدم درصد اصرار دارد. بدیهی است که سامانه بانکی با پرداخت چنین سطحی از نرخ بهره قادر به جذب پولهای سرگردان موجود در بازار و در این رابطه کاهش حجم پول در گردش نیست.
اردوغان ظرف ماههای گذشته بارها خواستار افزایش نرخ بهره بانکی شده بود و از این منظر، استقلال عملکرد بانک مرکزی این کشور را به زیر سئوال کشیده بود
+21
رأی دهید
-1
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.