نماینده ایران شرایط بازگشت به اجرای کامل برجام را تشریح کرد

تاسیسات هسته‌ای اراکبی بی سی :مجید تخت روانچی، نماینده ایران در سازمان ملل، در مصاحبه ای با بخش جهانی بی‌بی‌سی گفته است که در صورت پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا و تمایل واشنگتن برای بازگشت به برجام، ایران شرایطی خواهد داشت.

او گفت اولین شرط ایران این است که دولت جدید آمریکا تعهد کند نقض برجام - توافق اتمی ایران و قدرت ها - تکرار نخواهد شد. شرط دوم به گفته او رسیدگی به خساراتی است که ایران از نظر مالی و رنج انسانی به خاطر تحریم ها متحمل شده است. او جزییات بیشتری در مورد درخواست غرامت از آمریکا ارائه نکرد.

آقای تخت روانچی گفت اگر آمریکا با محقق کردن این شروط قول بازگشت به اجرای کامل برجام را بدهد ایران هم مجددا آماده اجرای کامل توافق هسته ای خواهد بود.

تونی بلینکن مشاور سیاست خارجی جو بایدن، نامزد حزب دمکرات در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر، روز سه شنبه در مصاحبه ای با شبکه سی‌بی‌اس گفت اگر آقای بایدن به قدرت برسد و اگر ایران به اجرای کامل تعهداتش بازگردد، آمریکا هم چنین خواهد کرد.

او گفت: "اما ما از آن (برجام) به عنوان یک سکو استفاده خواهیم کرد، با متحدان و شرکای خود همکاری خواهیم کرد تا آن را تقویت و بلندمدت‌تر کنیم."

او گفت به این ترتیب زمینه بهتری برای "فشار جمعی علیه سایر فعالیت های بی ثبات کننده ایران فراهم می شود و اطمینان حاصل می شود که وقتی بحث این فعالیت ها به میان آمد، این ایران است که منزوی می شود، نه آمریکا".

آقای بلینکن در انتقاد از خروج از برجام گفت که دونالد ترامپ قول داده بود به توافق بهتری با ایران دست یابد "اما البته عکس آن اتفاق افتاده."

او گفت: "ایران درحال بازسازی توانایی هسته ای خود است. پرزیدنت ترامپ عملا ایران را از تعهداتش در قبال توافق اتمی آزاد کرد. برای همین است که این کشور الان درحال غنی سازی اورانیوم با درصدی بالاتر است و ذخایرش در حال افزایش است."

او افزود: "ایران از سانتریفوژهای پیشرفته تری استفاده می کند. و زمان لازم برای خیز برداشتن به سوی کسب مقدار کافی مواد هسته ای برای ساخت یک بمب اتمی، از بیش از یک سالی که در برجام به آن دست یافتیم کاهش یافته و به چند ماه رسیده."

بعد از آنکه دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد ایران در چند مرحله برخی تعهدات خود را کنار گذاشت و بعضی فعالیت‌های هسته‌ایش را از سر گرفت؛ غنی‌سازی در تاسیسات اتمی زیرزمینی فردو دوباره شروع شد و با استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته‌ که برجام ممنوع کرده بود سرعت غنی‌سازی را بیشتر کرد.

دولت ایران در ماه ژانویه ۲۰۲۰ - ۱۵ دی ۱۳۹۸ - گام‌ پنجم و آخر در کاهش تعهدهای برجامی خود را اعلام کرد و گفت "دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست" و "محدودیت در تعداد سانتریفیوژها" را کنار می‌گذارد
انتقاد مجدد از برجامالیوت آبرامز، مسئول امور ایران در وزارت امور خارجه آمریکا، یک روز پیشتر به بی بی سی فارسی گفت مشکل برجام این است که به جای توقف برنامه هسته‌ای ایران، این کشور را به سمت "ساخت یک سلاح هسته‌ای" پیش می‌برد؛ ادعایی که ایران همواره تکذیب کرده است.

او در پاسخ به سوال مجری برنامه شصت دقیقه درباره انتقادها از ناموفق بودن فشار حداکثری آمریکا، این را مثال زد که ارزش ریال ایران به پایین‌ترین حد خود در تاریخ رسیده و همچنین فروش نفت ایران ۹۰ درصد کاهش یافته است.

در پاسخ به سوال آیا هدف سیاست فشار حداکثری پایین آوردن ارزش ریال بود؟ آقای ابرامز گفت: "رژیم ایران نمی‌خواهد سلاح هسته‌ای را کاملا رها کند و دست از حمایت از تروریسم بردارد. هدف فشار حداکثری متوقف کردن اینهاست. بعد از آن ما یک توافق جامع می‌خواهیم. پس بدون فشار حداکثری این اتفاق نمی‌افتد."

آقای ابرامز گفت: "سوء مدیریت و فسادی که در ایران است مسئولیتش مسئولین ایران هستند، نه کشورهای خارجی و آمریکا. "

آقای آبرامز گفت آمریکا به دنبال توافق جامع‌تری است که همه‌جانبه باشد و مانع توسعه نظامی و هسته‌ای ایران شود، چیزهایی که به گفته او "ایران نمی‌خواهد انجام بدهد."
+8
رأی دهید
-43

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.