حکومت پهلوی چگونه مانع تهاجم نظامی عراق شد

مهم‌ترین سد دفاعی ایران در برابر هرگونه تهاجم زمینی ارتش عراق به خاک ایران در استان خوزستان لشکر ۹۲ زرهی اهواز بودایندیپندنت فارسی : بابک تقوایی کارشناس نظامی و دفاعی
چهل سال پیش در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۳۵۹، با حمله نیروی هوایی عراق به ده پایگاه هوایی و فرودگاه غیرنظامی ایران، جنگ هشت‌ساله ایران و عراق به‌طور رسمی آغاز شد. جنگی ویرانگر که ۹۷ میلیارد دلار ضرر به اقتصاد ایران وارد کرد و باعث از دست رفتن جان ۱۹۰ هزار نفر و مجروحیت ۶۷۲ هزار نفر از مردم ایران شد.

سقوط نظام شاهنشاهی ایران به‌واسطه انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ و به روی کار آمدن رژیم جمهوری اسلامی عامل اصلی بروز این جنگ ویرانگر بود، جنگی که نظام شاهنشاهی ایران به مدت ده سال از وقوع آن جلوگیری کرده بود.
حمایت تسلیحاتی شوروی سابق از دولت سوسیالیست عراق
پس از پایان جنگ جهانی دوم و خروج متفقین، اتحاد جماهیر شوروی با حمایت از گروه‌ها و احزاب در کردستان و آذربایجان سعی داشت تا به مقابله با نظام شاهنشاهی ایران بپردازد و آن را به‌طور نظامی و اقتصادی تضعیف کند.

کودتای عبدالکریم قاسم، یک سرتیپ ناسیونالیست ارتش عراق علیه نظام سلطنتی این کشور در تاریخ ۲۳ تیر ۱۳۳۷ که با حمایت شوروی سابق صورت گرفت سبب روی کار آمدن حکومتی متمایل به مسکو در عراق شد. عبدالکریم قاسم پس از به قدرت رسیدن ادعا کرد که شهرهای خرمشهر، آبادان و حتی کشور کویت متعلق به عراق هستند. ادعایی که پس از به قدرت رسیدن بیش از پیش حزب بعث به دنبال یک کودتا در سال ۱۳۴۷ تبدیل به یکی از ارکان مهم سیاست عراق بر ضد ایران شد.

دولت شوروی سابق که از سال ۱۳۲۵ ایران را به‌عنوان یک تهدید بالقوه در مرزهای جنوبی خود می‌دید به تأمین نیازهای عراق به تسلیحات نظامی چون تانک‌های تی-۵۴ و جنگنده ره‌گیرهای میگ ۲۱ اف-۱۳ و بمب‌افکن‌های سنگین توپولف ۱۶ کِی اِس آر-۲-۱۱ با قابلیت حمل موشک کروز پرداخت.

در جواب به تجهیز بیش از پیش عراق با تجهیزات و تسلیحات روسی، ایران نیز تسلیحات نظامی پیشرفته‌ای از ایالات‌متحده خرید. از ‌جمله تانک‌های اصلی میدان نبرد ام ۴۸ و ام ۶۰، جنگنده بمب‌افکن‌های همه‌منظوره اف-۴ دی فانتوم ۲. این خریدهای نظامی، برتری ایران را در برابر عراق حفظ کرد؛ برتری‌ای که در تاریخ ۲ اردیبهشت‌ماه ۱۳۴۸ در نخستین روز عملیات اروندرود سبب شد تا دولت عراق از کشتیرانی شناورهای نظامی و غیرنظامی ایرانی با پرچم ایران در این آبراه جلوگیری نکند آن‌هم برخلاف هشداری که مبنی بر بسته شدن این رودخانه در روز قبل از آن به دولت شاهنشاهی ایران داده بودند.

در جریان این عملیات، کشتی ایرانی ابن‌سینا به همراه تفنگداران دریایی ارتش در عرشه آن، با مشایعت کشتی‌های گشتی ۸۰ تنی و مین‌جمع‌کن‌های نیروی دریایی و با حمایت جنگنده‌های اف-۸۶ اف نیروی هوایی ارتش که بر فراز آن پرواز می‌کردند و ۲۴ دستگاه تانک ام ۴۷ نیروی زمینی ارتش که در سرتاسر حاشیه رودخانه مستقر شده بودند از این آبراه عبور کرده و عراق را مجبور به بازگشایی آن بر روی شناورهای ایرانی که دارای پرچم ایران بودند کرد.
خریدهای تسلیحاتی ایران جهت مقابله با تهدید حمله عراق
در سال‌های دهه ۱۳۵۰ شمسی نیروهای سه‌گانه ارتش ایران با به‌روزترین و مدرن‌ترین تسلیحات غربی تجهیز شدند تا برتری خود را در آسمان و دریا در مقابل همتایان عراقی خود به دست آورند... از این میان می‌توان به خریداری ۱۷۷ فروند جنگنده بمب‌افکن همه‌منظوره اف-۴ ئی فانتوم ۲، ۱۴۱ فروند جنگنده‌های پشتیبانی نزدیک هوایی اف-۵ ئی تایگر ۲ و ۲۸ فروند نمونه آموزشی رزمی آن یعنی اف-۵ اف و از همه مهم‌تر ۸۰ فروند جنگنده ره‌گیر اف-۱۴ آ تامکت و موشک‌های برد بلند آن یعنی اِی آی اِم-۵۴ آ فونیکس جهت مقابله با هواپیماهای اکتشافی تاکتیکی میگ ۲۵ آر بی نیروی هوایی شوروی که به عراق جهت تصویربرداری از پایگاه‌های نظامی ایران اعزام می‌شدند و همچنین بمب‌افکن‌های سنگین و موشک‌های کروز عراقی خریداری شده بودند. این در حالی بود که تنها جنگنده ره‌گیرهای نیروی هوایی عراق با قابلیت درگیری فراتر از میدان دید خلبانان ۲۰ فروند میگ ۲۳ ام اف بود.

جهت سوخت‌رسانی به هواپیماهای جنگنده اف-۴ و اف-۱۴، تعداد ۱۴ فروند هواپیمای سوخت‌رسان بوئینگ ۷۰۷-۳ از ایالات‌متحده خریداری شدند که دو فروندشان به هواپیماهای شنود الکترونیکی و رادیویی تبدیل شدند.

همچنین جهت لجستیک و حمل نیروهای نظامی و تسلیحاتشان در سرتاسر ایران، نیروی هوایی شاهنشاهی به چهار اسکادران ترابری تاکتیکی با حدود ۵۰ فروند هواپیمای باربری بدنه متوسط سی-۱۳۰ ئی و اچ هرکولس، یک اسکادران هواپیمای ترابری سبک فوکر ۲۷ و یک اسکادران هواپیمای ترابری سنگین بوئینگ ۷۴۷ در سه مدل شامل سوخت‌رسان مجهز شد.

هواپیماهای سوخت‌رسان بوئینگ ۷۰۷ و ۷۴۷ این نیرو امکان حمله جنگنده بمب‌افکن‌های اف-۴ دی و ئی نیروی هوایی ارتش را به هر نقطه‌ای از خاک عراق فراهم میاوردند، هواپیماهای شنود رادیویی و الکترونیکی مکالمات خلبانان عراقی و فعالیت‌های هواپیماهایشان را حتی پیش از برخاست و بر روی باند پرواز پایگاه‌هایشان ثبت می‌کردند و هواپیماهای باربری می‌توانستند در عرض تنها یک روز نیروهای چند تیپ پیاده و تسلیحاتشان را از دورترین نقطه ایران به میدان نبرد منتقل کنند.

با توجه به برتری ضمنی تجهیزات زرهی روسی بخصوص تانک‌های میدان نبرد تی-۵۵ و تی-۶۲ که به تعداد حدوداً ۱۰۰۰ دستگاه از سوی شوروی سابق در سال‌های دهه ۱۳۵۰ شمسی تحویل عراق شده بودند، دولت شاهنشاهی ایران به خرید ۷۰۷ تانک چیفتن مارک ۳ پی و مارک ۵ پی از انگلستان دست زد که در سال‌های ۱۳۵۰ الی ۱۳۵۳ تحویل نیروی زمینی ارتش شدند.

با توجه به مشکل موتورهای چیفتن‌های تحویلی به درخواست ایران چیفتن بهبود یافته با نام اف وی ۴۰۳۰-۱ با موتورهای جدید و تجهیزات و تسلیحات به‌روزتر ساخته شد و درنهایت تانک‌های شیر ۱ و شیر ۲ با نیازمندی‌های ارتش ایران طراحی شده و به تعداد حدود ۱۵۰۰ دستگاه توسط نظام شاهنشاهی ایران به انگلستان در سال ۱۳۵۳ سفارش داده شد. وقوع انقلاب باعث شد تا تنها ۱۲۵ دستگاه از مدل اف وی ۴۰۳۰-۱ تحویل نیروی زمینی ایران گردد و قرارداد خرید سایر تانک‌ها توسط دولت موقت لغو شد.
لشکر ۹۲ زرهی، سدی محکم در برابر تهاجم ارتش عراق
مهم‌ترین سد دفاعی ایران در برابر هرگونه تهاجم زمینی ارتش عراق به خاک ایران در استان خوزستان لشکر ۹۲ زرهی اهواز بود. این لشکر با سه تیپ زرهی و مجهز به ۳۱۸ تانک چیفتن، بیش از ۱۰۰ تانک ام ۶۰ و ده‌ها نفربر زرهی چون بی ام پی-۱ و ام-۱۱۷ و انواع توپ‌های خودکششی، توپ‌های کششی، خودروهای بازیابی و.... توانایی ایستادگی و مقابله با تهاجم هم‌زمان چند لشکر زرهی نیروی زمینی عراق را داشت.

یگان‌های تابعه این لشکر به‌عنوان مثال گردان‌های ۲۳۱، ۲۳۲ و ۲۳۳ تانک، تیپ ۱۶۵ مکانیزه، گردان ۱۲۱ پیاده زرهی و گردان ۱۵۱ دژ همواره در بالاترین آمادگی رزمی نگه‌داشته می‌شدند به‌طوری‌که در جریان مانور نادر در سال ۱۳۵۴، وقتی به ارتش آماده‌باش اعلام شد، تیپ‌های زرهی لشکر ۹۲ زرهی در عرض دو ساعت محل‌های سازمانی خود را تخلیه و به خط مقدم اعزام شدند.

 در میان یگان‌های لشکر ۹۲ زرهی، گردان ۱۵۱ دژ با چهار گروهان و ۱۵۶۰ نفر نیروی سازمانی یک یگان منحصربه‌فرد بود. بر اساس گفته‌های سرهنگ علی قمری، آخرین بازمانده از این گردان که تابستان سال جاری از دنیا رفت، این گردان دارای ۳۳ سنگر پیش‌ساخته‌ای بود که توسط یک ایرانی-اسرائیلی به نام میرزا مسعود در طرحی ۶ ماهه ساخته و مکان آن از خرمشهر به‌طرف شلمچه به فاصله دو کیلومتری از مرز عراق قرار داشت. در هر سه کیلومتر، یک دژ با ظرفیت ۱۴ نفر نیرو قرار داشت.
تشکیل قوی‌ترین هوانیروز آسیا
در راستای حمایت از یگان‌های نیروی زمینی ارتش، هوانیروز (هواپیمایی نیروی زمینی ارتش) در سال ۱۳۴۱ تأسیس شد و به دنبال به قدرت رسیدن حزب بعث در عراق، این یگان از نیروی زمینی ارتش تبدیل با رهبری و فرماندهی سرتیپ منوچهر خسروداد به بزرگ‌ترین و قوی‌ترین هوانیروز آسیا تبدیل گردید تا بتواند در نبرد با نیروی زمینی عراق برتری را به نفع نیروی زمینی ارتش ایران کسب کند.

در مجموع، تعداد ۸۶۵ فروند شامل ۱۷ فروند اچ اچ-۴۳ اف هاسکی، ۱۰۴ فروند آگوستا بل ۲۰۵ آ هیوئی،۱۸۴ فروند آگوستا بل ۲۰۶ آ و بی جت رنجر، ۲۰ فروند بل یو اچ-۱ اچ هیوئی، ۲۰۲ فروند بل اِی اِچ-۱ جِی اینترنشنال کبرا، ۲۸۸ فروند بل ۲۱۴ آ اصفهان و ۵۰ فروند سی اِچ-۴۷ سی شینوک در سال‌های ۱۳۴۳ الی ۱۳۵۷ تحویل هوانیروز ارتش شدند و در پنج پایگاه و یک مرکز آموزش این نیرو در کرمانشاه، مسجدسلیمان، کرمان، اصفهان و تهران مستقر شدند. در سال ۱۳۵۷ درحالی‌که هوانیروز ارتش ایران حدود ۸۰۰ هلیکوپتر آماده به رزم داشت نیروی هوایی عراق تنها ۱۲۴ هلیکوپتر عمدتاً ترابری در اختیار داشت.

هلیکوپترهای هجومی هیوئی و اصفهان و همچنین هلیکوپترهای ترابری سنگین شینوک هوانیروز امکان هلی‌برن سربازان و تسلیحاتشان را به میدان نبرد فراهم می‌کرد و همچنین تخلیه مجروحان به عقبه میدان نبرد درحالی‌که هلیکوپترهای جت رنجر برای آموزش خلبانی و همچنین رصد میدان نبرد مورد استفاده واقع می‌شدند.

از همه مهم‌تر باید به ۲۰۲ فروند هلیکوپتر تهاجمی اینترنشنال کبرا و بخصوص ۶۴ فروند از آن‌ها که قابلیت استفاده و شلیک از موشک ضدتانک تاو داشتند اشاره کرد زیرا در صورت هجوم زمینی عراق به ایران، این هلیکوپترها با موشک‌های ضدتانکشان از پیشروی این ستون‌های زرهی به خاک ایران جلوگیری می‌کردند.
حمایت شاه از مصطفی بارزانی
در سال‌های ۱۳۵۰ الی ۱۳۵۳، ۱۰۴ برخورد نظامی کوچک و بزرگ بین ایران و عراق رخ داد که اوج آن به یورش زمینی و هوایی عراق در روز یکشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۵۲ در منطقه مهران و حدفاصل علائم ۳۲ و ۳۳ مرزی است که در جریان آن ۴۱ نیروی نظامی ایرانی کشته و ۸۱ نفر زخمی شدند و عراقی‌ها نیز ۴۰۰ نفر از نیروهای نظامی خود را از دست دادند.

در کنار حملات نظامی پی‌درپی عراق که با پاسخ سخت ارتش ایران و بعضاً منجر به اشغال موقتی بخش‌هایی از مناطق راهبردی و بلندی‌های این کشور توسط ارتش ایران می‌شد (به‌عنوان مثال پس از یورش روز ۲۱ بهمن ۱۳۵۲)، دولت عراق سال‌ها بود از گروه‌های مسلح در کردستان و خوزستان حمایت می‌کرد.

در جواب نیز، ایران حمایت نظامی‌اش را از مصطفی بارزانی رهبر حزب دموکرات کردستان افزایش داد. نیروهای بارزانی با تسلیحات ایرانی و آموزش‌هایی که از مستشاران نظامی ایرانی می‌دیدند به‌طور مؤثر به مقابله با ارتش عراق پرداخته و درنهایت این کشور را بیش از پیش درمانده کردند.

درنهایت تحت این فشارها، دولت حسن البکر در عراق پذیرفت تا قرارداد الجزایر بین ایران و عراق منعقد شود که یک پیروزی دیپلماتیک برای نظام شاهنشاهی ایران بود. پس از انعقاد این قرارداد در تاریخ ۲۳ خرداد ۱۳۵۴، بر اساس بندهای آن، دولت ایران به حمایت نظامی خود از حزب دموکرات کردستان پایان داد و عراق نیز با حزب دموکرات کردستان ایران چنین کرد.

پس از انعقاد قرارداد الجزایر، درگیری‌های مرزی بین ایران عراق با شدت بسیار کمتر ادامه پیدا کرد، اما هرگز نیروهای مسلح عراق با شدت گذشته به خاک ایران یورش نبردند.

سرانجام با سقوط نظام شاهنشاهی و از میان رفتن ثبات و امنیت در ایران، شرایط برای دولت عراق و دیکتاتور آن صدام حسین فراهم شد تا ضمن دامن زدن دوباره به قائله‌های مرزی ایران در کردستان و همچنین حمایت از گروه‌های قومی در خوزستان، شرایط را برای حمله نظامی به خاک ایران و اشغال ایران فراهم کند.
+114
رأی دهید
-12

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    روانت شاد، پدر ایران نوین.
    18
    139
    یکشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۶:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۲
    بردیا2577 - زابل، ایران

    دو دیده زشاه جهان برمدار. فدی کن تن خویش در کارزار. که زود آید این روز آهرمنی. چو گردون گردان کند دشمنی. چو نامه به مهر اندر آورد گفت. که پوینده با آفرین باد جفت. که این نامه نزد برادر برد. بگوید جزین هرچ اندر خورد.
    7
    37
    یکشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۸:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    grizzly - برلین، آلمان

    یکی از چیزهایی که هر سال آب میره آمار کشته شدگان در جنگ است ۱۹۰ هزار نفر !! یادمه ده سال پیش میگفتند 350 هزار نفر ده سال قبل از اون هم میگفتند 500 هزار نفر !! ما که خانوادگی و همه ایل و تبارمان ضد انقلاب بودیم در این جنگ یک سرباز شهید دادیم حالا حساب کنید خانواده های متعصب رو و همینطور روستاییان بیچاره که دسته دسته روی مین میرفتند، فقط لشکر 21 حمزه که گارد جاویدان سابق در لویزان بود بیش از ده بار بازسازی شد! اصلاً به نظر نمیاد که این تعداد کم کشته داده باشه ایران در طی این هشت سال!! عجیب به نظر میرسه حتی در مقایسه با جنگ سوریه که بیش از 500 هزار کشته داده
    4
    37
    یکشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۹:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    Chokam - ری، ایران
    اون کودتای حزب بعث ۱۳۴۷ آمریکا نقش داشت، و در جریان جنگ عراق هم هم پیمان صدام بود. رابطه صدام با آمریکا بعد از اشغال کویت و رسیدن به عربستان ، خراب شد وگرنه قبلش متحد بودند. اما مقاله یه جوری نوشته که صدام نماینده روس بوده و اصلا آمریکا انگار نه انگار زاده شده بود
    21
    16
    یکشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۹:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    ایرانی دبش - تهران، ایران

    روحت شاد بزرگ مرد
    5
    50
    یکشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۹ - ۲۰:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    metalrain - استکهلم، سوئد

    آدم وقتی یاد آن افسران بلند پایه ای مثل سپهبد نادر جهانبانی و دیگرانی را که باعث سرافرازی ایرانمان بودند میافتد افسوس آن روزها را میخورد که چه شد. روح همشان شاد.
    6
    58
    یکشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۹ - ۲۰:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا

    شاه ایران کلی از سرمایه ایران رو به با د داد هرچی شرکت ور شکسته آمریکای بود رو با پول مفت نفت میخرید یعنی یه چیزی مثل عربستان امروز که ترمپ ۵۰۰ میلیارد سلاح خوشگل کرد تو پاچه عربا اون زمان هم همین کارو با ایران میکردن. تنها کار خوبی که شاه کرد خریدن هواپیما جنگی بود و آمریکا فقط به این دلیل سر شاه رو کلاه نزاشت چون می‌خواست آسمون ایران رو از دست روس در بیاره، عاشق چشم آبرو شاه نبود جنگ سرد بود بین آمریکا و شوروی و با فروش هواپیما پیشرفت نظامی شوروی رو رسد میکردن.
    45
    12
    یکشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۹ - ۲۱:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد

    امروزه شاهد هستیم که حتی ورزشکاران پهلوان در مقابل یک ویروس زانو میزنند . متاسفانه بسیاری از مخالفان شاه فرصت طلبانه چهره ای کاملا ضعیف و بی اراده ازکل دوران سلطنت شاه فقید ترسیم میکنند و این دروغ بی شرمانه است . چرا که در دورانی که بیماری سرطان روح و جسم این وطن دوست را در بر نگرفته بود او با خردمندی و اقتدار؛ توانایی نظامی ایران علیه تازیان و جنگ طلبان بعثی را پایه گزاری و تضمین کرده بود . و چقدر بخاطر خرید تجهیزات پیشرفته نظامی فحش خورد
    4
    32
    یکشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۸
    آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه
    شاه خیلی خوب نیروی هوایی ایران را مجهز کرده بود و ما دیدیم که در جنگ با عراق هم نیروی هوایی عملکرد خیلی خوبی داشت ولی متاسفانه شاه از نیروی زمینی غافل شده بود ما تمام جنگهای تانکی را به عراق باختیم بخاطر این که تانکهای آنها بسیار مجهز و پیشرفته بود و در مقابل تانکهای ایران قابلیت مبارزه با آنها را نداشتند اما چیزی که عراق را از حمله به ایران در دوران شاه برحذر می داشت نیروی نظامی ایران نبود بلکه قدرت دیپلماسی ایران بود که آمریکا و غرب و حتی کشورهای عربی را در کنار خود داشت و این دیوانگان اسلامی همه را به هم زدند و واقعا اگر مقاومت جانانه مردم نبود کشور از دست می رفت
    19
    15
    یکشنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۹ - ۲۳:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    [::آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه::]. شما هم هر بهانه‌ای پیدا میکنی یک گریز به صحرای کربلا بزن و یک متلک به خندان پهلوی بینداز. یعنی همانکه همیشه عرض کرده ام، یکی به نعل و چهار تا به میخ بزن که به نوعی از اعتبار پهلوی کم کنی.میخوام ببینم زمان شاه در نیروی زمینی خدمت میکردی که از غفلت شاه با خبر شدی یا اینها را در مجلات مسکو خواندی؟ از روی باد معده فتوا صادر کردن کار درستی نیست. زمان اون خدا بیامرز تا که میتونستید مردم رو تحریک کردید که خرج برای تقویت ارتش میکنه، و حالا بهش گیر میدید که از فلان نیرو غافل شد؟ شرم و حیا هم چیز بدی نیست، بیشتر از چهل سال است که حکومت دست شماست، اما چرا بجز یک مشت تروریست مافنگی بیشتر نتوانستید تربیت کنید؟
    5
    26
    دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۰۱:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    [::آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه::]. گرامی . اتفاقا شاه مشغول مدرن کردن بخش زمینی ارتش هم بود . برای نمونه مدرنترین تانک های چیفتن را انگلستان سفارش داده بود . اما اون هندی زاده و ملیجکش یعنی یزدی تمام قراردادهای مهم را فسخ کردند و میلیاردها دلار به کشوز ضرر زدند
    5
    22
    دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۰۲:۱۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    شاه برنامه های خوبی برای آینده داشت منتها دیر اجرا کرد و در زمینه شرکت دادن مردم در سیاست کوتاهی کرد برای همین مردم یه مقدار حکومت رو از خودشون نمیدیدند انگار یه لشکری خارجی اونها رو تسخیر کرده و باید مقاومت کنند. اگر مردم ایران ده سال بیشتر به شاه وقت داده بودند یا اگر وقتی ازشون معذرت خواست قبول کرده بودند همه چیز تغییر میکرد...حیف که الان باز برگشتیم به دوره قاجار باید دنبال یک رضاشاه جدید بگردیم درحالی که دنیا صد سال جلوتر رفته
    4
    22
    دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۰۲:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    metalrain - استکهلم، سوئد
    [::رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا::]. چرا شاه به باد بدهد؟!! اتفاقا از دشمنی آمریکا و شوروی سابق برای مدرن کردن ارتش و نیروی هوایی و دریایی استفاده کرد. با این همسایه های وحشی که ایران داشت و دارد که هر کدام به یک طریق چشم طمع به ایران داشتند و دارند بسیار کار درستی کرد. دقیقا مثل کاری که الان اسرائیل با آمریکا دارد میکند.
    4
    23
    دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۰۶:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    Azadi9 - پاریس، فرانسه
    من در زمان انقلاب سرباز بودم و به ترتیب در تیپ ۵۵ هوابرد شیراز، یه مدت کم در پایگاه وحدتی دزفول و قسمت زیادی از زمان خدمت رو در پادگان دو کوهه نزدیک اندیمشک گذراندم، اون موقع ها ارتش عراق اصلا عددی نبود که با ما در بیفته. بیشتر شیطنت ها رو با پاسگاه های نزدیک مرز انجام میدادند که حتی در اون مقیاس کوچیک هم بچه های مستقر در منطقه به حسابشون میرسیدند. خلاصه مطلب اینکه هم نیروی زمینی و هم نیروی هوایی ما یک سر و گردن از ارتش عراق سرتر بود. یادم میاد زمان ما, لشکر زرهی کرمانشاه یک مانور نظامی با لشکر زرهی خوزستان در منطقه انجام داد، ارتش عراق آماده باش قرمز گرفت !
    2
    16
    دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    Azadi9 - پاریس، فرانسه
    دو سال بعد از انقلاب و در زمان جنگ، برادر بزرگتر من داوطلبانه رفت جبهه موقع شکستن حصر آبادان، وقتی که برگشت میگفت از اون ارتش قدرتمند و منظم زمان شاه چیزی باقی نمانده بود چونکه اکثر فرماندهان و افسران لایق توسط نظام اسلامی به جوخه های مرگ سپرده شده بودند و این کمبود ارتشی لایق و کارآموز باعث آن فاجعه شد که عراقی ها در تمام طول مرز وارد خاک ما شده و به نوامیس ما تعرض کنند. در واقع این تانک و یا جنگنده شکاری نیست که باعث برتری یک ارتش در یک جنگ میشه، بلکه نحوه استفاده از آن و سطح بالای آموزش پرسنل نظامی هست که اختلاف بین دو نیرو رو رقم میزنه.
    1
    17
    دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۰:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۶
    hassan5 - تهران، ایران
    [::رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا::]. هرکسی از زعم خود شد یار من،کس نجست اسرار من.بخشی از پول نفت قبل از انقلاب تبدیل به اسلحه شد،بعد از انقلاب تقریبا حداکثر پول نفت صرف اختلاس زالو ها و زالوزاده ها شد.مهم اگاهی ملت و حکومت لیبرال دمکرات واقعی است،که باعث میشود اموال ملی هدر نرود
    3
    17
    دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    ramin-cph - کپنهاگ، دانمارک
    [::آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه::]. اخه چرا در مورد چیزی که اطلاع نداری مزخرف میگی؟ ببینم اصلا میدونی نیروزی زرهی چیه؟ تو جنگ بودی؟ به چه دلیل زرهی عراق بهتر از ما بود؟ یا همین جوری پروندی؟ خرید تانک چیفتن بر اساس منطقه نبرد و دکترین جنگی ایران بود که خیلی هم به جا بود، قدرت زرهی نه فقط بر اساس تعداد ماشین الات بلکه بر اساس اموزش و قدرت فرمانده‌های اون نیرو درجه بندی میشه. من خودم تو خدمتم تو لشگر زرهی بود، درد داره شنیدن مزخرف از امثال تو. بعدشم تو کدوم عملیات رو میگی؟! بگو ما هم بدونیم !
    2
    17
    دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۲:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht - فرانکفورت، آلمان
    فقط عکس را نگاه. عزت نفس . قدرت. وقار از عکس بیرون می‌‌یاد.این عکس ۱۳۵۲ است. جنگ ۴ ساعت طول کشید. اصلا درک نکردیم جنگ است. تانک‌ها .ماشین‌ها را دیدیم. که از وسط قصر شیرین به طرف جهبه. صبح از خواب بیدار. دیدیم .همه تانکا بر گشت. پس جنگ چه شد.؟ هیچی‌ تمام شد. ۴ ساعت طول کشید.حالا هم که. عراق.شوروی. مصر. هم که از ما به عنوان تجاوز گر به مرز عراق شکایت به سازمان ملل. از اون طرف حزب توده .که ما به حزب بعث سوسیالیست عربی‌ خیانت کردیم. به نفع امپریالیست آمریکا. نهضت آزادی فغان و گریه،که چرا حمله به برادران عرب؟ دشمن ما اسراهیل است. راستی‌ آذری شما همین نبودید.هفته گذشته گفتید. شاه به ایران خیانت کرد.پول نفت را برد سلاح خرید. حالا درک کردی چرا سلاح می‌‌خرید؟ یا اینکه این عکس با عکس شیخ علی‌ در جهبه مقایسه کردی؟ با عمامه.فقط دو عکس را کنار هم.یکی‌ چس. دیگری. بوی موی جولیان
    6
    16
    دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۸:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    [::zarduscht - فرانکفورت، آلمان::]. زمانی که انگلیس گفت میخواد از خلیج فارس بره بطور تئوری امارات به ایران میرسید. شاه گفت نمیخوام با عربها درگیر بشم چون ناصر هنوز زنده بود و سر و صدا میکرد...خلاصه گفت بحرین رو میدم بشرطیکه اول جزایر رو بگیرم. بحرین رو داد ...اونهم با فضاحت ..یعنی گفت بشرطیکه توی بحرین رفراندوم بشه ( درستش این بود که توی ایران رفراندوم بشه!) با اینحال شیخ عیسی حاکم دوزاری بحرین به رفراندوم هم رضایت نداد! باز شاه عزیزت کوتاه اومد گفتند خیلی خوب نماینده سازمان ملل بره از یه عده ای بپرسه!!! میدونی چرا شیخ عیسی رضایت نداد؟ بله چون اکثر مردمش ایرانی بودند!! خفت و خواری رو میبینی؟ خلاصه بحرین رو داد هنوز جزایر رو ندادند !! افتاد به بحث کردن! آخرش رفت تنبها رو گرفت ولی جرات نکرد ابوموسی رو بگیره رفت با شیخ شارجه مذاکره کرد!! یه شخیی که هیچی نداشت! آخرش جزیره شریکی شد یه پول هنگفت هم به شیخ شارجه دادند!! از این نظر میگم شاه خیانت کرد! ترسو بود.
    8
    4
    دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۲۳:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    [::zarduscht - فرانکفورت، آلمان::]. میدونی زمانی که بحرین اعلام استقلال کرد اولین کسی که تبریک گفت شاه بود! رادیو ایران خبرش رو طوری خوند که انگار ایران یه افتخاری کسب کرده!! خود اسدالله اعلم که ماله کش شاه بود میگفت من خندم گرفته بود این چه رادیوی احمقانه ای هست ما داریم!! . شاه میتونست قبل از اعلام استقلال امارات بریزه اونجا رو بگیره فوقش با انگلیس درگیر میشد اونها هم چون زمانی بود که با اعراب درگیر بودند بخاطر نفت کوتاه میومدند کلابودجه هم نداشتند که توی منطقه بمونند! به هر حال هر کشوری یه جاهایی باید گردن کلفتی هم بکنه وگرنه اگر صددرصد صلح جو باشی کلاه سرت میره. شاه اینرو نداشت بیخودی هم سلاح انبار میکرد . ارتشش هم بدرد نمیخورد چون ارتشی بود که رژه هم درست نمیرفت. ارتش امریکا که میبینی ورزیده هست چون براش مانور میذاره براش جنگ درست میکنه میره میجنگه ! آخه شاهی که میره زیر دست شیخ شارجه و بحرین موش میشه ارتشش میخواهی چی باشه؟.
    10
    4
    دوشنبه ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۲۳:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    [::آذرمیانه - آذربادگان، ایران::]. مزخرف به هم نباف. موادی که در حوزه مصرف کردی بد جوری مشاعرت رو به هم ریخته و متوهم شدی. اون مطالعاتی که تو بهش افتخار میکنی همان چرندیاتیست که استعمار چاپ و تبلیغش رو میکنه که آدم های متوهمی مثل تو را تحت تاثیر قرار بده.
    4
    6
    ‌سه شنبه ۱ مهر ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    [::zarduscht - فرانکفورت، آلمان::]. اون چیزی که راجع به عراق میگید درگیری سر این بوده که عراق نورم بین المللی رو قبول نمیکرده و در اواخر دیگه کشتیهای ایرانی رو هدایت نمیکرده. اگه کشتیرانی بدونی وقتی یه کشتی وارد رودخانه میشه یه قایق هدایت میاد اونرو هدایت میکنه که از مسیر درست بره به گل برخورد نکنه ..عراق اوائل اینکار رو میکرده اواخر دیگه نمیکنه و ایران هم قایق هدایت کننده اصلا نداشته چون از زمان رضاشاه عراق کل شط رو مالک بوده و این مخالف عرف بین الملل بوده. کشتی ابن سینا میاد رد میشه در نهایت عراق عرف بین الملل رو قبول میکنه که خط مرزی خط میانی رودخانه هست! این دیگه چه فتح الفتحوحاتی بوده؟
    6
    3
    ‌سه شنبه ۱ مهر ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    [::آذرمیانه - آذربادگان، ایران::]. دقیقاً همینطورکه شما تشریح دادی، در مقایسه شاه و امام راحل که تمام شط العرب را از عراق پس گرفت و ضمیمه ایران کرد، باید به زبان شیرین آذری از امام تشکر کرد و گفت: آغزیوا ....آی ایمام!
    4
    5
    ‌سه شنبه ۱ مهر ۱۳۹۹ - ۱۷:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.