علائم «آنفلوآنزای فصلی» شبیه به «کرونا» است، اشتباه نگیرید!

شباهت بسیار زیاد علائم این سه بیماری ویروسی به یکدیگر کار تشخیص را برای پزشکان هم مشکل کرده است. داوود پیام طبرسی، فوق تخصص بیماری‌های عفونی و رئیس رییس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری در این باره می‌گوید: "علائم در هر دو بیماری مشابه است، اما تفاوت‌هایی هم دارد. در اکثر مواقع آنفلوآنزا با علائم تب و لرز شدید و سردرد، به صورت ناگهانی ظاهر می‌شود. تب علامت شاخصی در این بیماری است و بعد از دو یا سه رو سرفه نیز به علائم افزوده می‌شود. "

کمتر از یک هفته تا آغاز پاییز باقی مانده است. فصلی که هر ساله میزبان آنفلوآنزا بوده و حالا یک مهمان ناخوانده و خطرناک به نام «کرونا» دارد. همین مسئله باعث نگرانی درباره خطرات شیوع همزمان این دو پاندمی شده است. البته شباهت علائم این دو بیماری به یکدیگر موجب شد تا وزارت بهداشت در روز‌های گذشته نسبت به این موضوع هشدار دهد.

به گزارش فرادید، وزیر بهداشت هفته‌های گذشته نسبت به خطرات شیوع همزمان کرونا و آنفلوآنزا هشدار داد و پیش بینی کرد که پاییز سختی در پیش داشته باشیم.

از طرفی چند روز قبل هم مینو محرز، متخصص بیماری‌های عفونی و عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا اعلام کرد که احتمال ابتلای همزمان به کرونا و آنفلوآنزا وجود دارد.  

با این وجود،  رئیس بخش بیماری‌های عفونی بیمارستان مسیح دانشوری این احتمال را می‌دهد که امسال آنفلوآنزا همه‌گیر شود.

البته شرایط آنجا وخیم‌تر خواهد شد که واکسن آنفلوآنزا به دلیل تحریم‌ها وارد کشور نشود. در چنین حالتی وضعیت درمانی بسیار دشوار می‌شود. این خبر را نمکی وزیر بهداشت تایید کرده و گفته است که "برای تامین واکسن آنفلوانزا و نقل و انتقال ارز آن دچار چالش هستیم. "

معاون سازمان غذا و داروی کشور هم دیروز اعلام کرد بانکی که پول واکسن آنفلوانزا را قرار است دریافت کند از انتقال ارز ممانعت کرده و مسیر انتقال ارز واکسن آنفلوانزا در سایه تحریم‌ها قفل شده است.

براساس آمار‌های وزارت بهداشت، سال گذشته از ابتدای مهرماه تا پایان دی‌ماه ۱۰۳ نفر در اثر ابتلا به آنفلوآنزا جان خود را از دست دادند. از طرفی سال گذشته آنفلوآنزای فصلی زودتر از همیشه از راه رسید و از سوی دیگر واکسن آنفلوآنزا هم در میانه راه در کشور توزیع شد.

همچنین جدیدترین آمار وزارت بهداشت نشان می‌دهد که تا امروز بیش از ۴۰۷ هزار نفر به ویروس کرونا مبتلا و ۲۳ هزار و ۴۵۳ نفر نیز بر اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست داده اند.   
دردسر‌های تشخیص آنفلوآنزا، کرونا و سرماخوردگی
شباهت بسیار زیاد علائم این سه بیماری ویروسی به یکدیگر کار تشخیص را برای پزشکان هم مشکل کرده است. داوود پیام طبرسی، فوق تخصص بیماری‌های عفونی و رئیس رییس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری در این باره می‌گوید: "علائم در هر دو بیماری مشابه است، اما تفاوت‌هایی هم دارد. در اکثر مواقع آنفلوآنزا با علائم تب و لرز شدید و سردرد، به صورت ناگهانی ظاهر می‌شود. تب علامت شاخصی در این بیماری است و بعد از دو یا سه رو سرفه نیز به علائم افزوده می‌شود. "

او ادامه می‌دهد: "در کرونا، تب ممکن است اولین علامت بروز بیماری نباشد یا حتی اصلاً بروز نکند. همچنین دوره معمول بیماری آنفلوآنزا پنج روز است، البته در مواردی که عارضه دار می‌شود ممکن است دو تا سه هفته نیز طول بکشد، اما دوره بیماری کووید -۱۹، در اکثر مواقع کمتر از دو تا سه هفته نیست.

البته دکتر پیام طبرسی علائم سرماخوردگی و کرونا را هم شبیه هم ارزیابی کرده و گفته " در سرماخوردگی آبریزش بینی و عطسه، علائم غالب است و تب نادر بوده و در صورت بروز، خفیف است. همچنین طول دوره این بیماری بیشتر از ۳، ۴ روز نخواهد بود. اما برخی علائم در این میان می‌تواند کمک کننده باشد، به عنوان مثال از دست رفتن حس بویایی و چشایی در کرونا بیشتر دیده می‌شود. در چند ماه اخیر اسهال نیز جزو علائم کرونا اعلام شده است که در بیماران مبتلا به آنفلوآنزا به ندرت بروز می‌کند. "

او معتقد است یکی از راه‌هایی که تا حدی می‌تواند از بار این بیماری‌ها بکاهد، تزریق واکسن آنفلوآنزاست.  

طبرسی می‌گوید: " این واکسن‌ها اثرات نسبی خوبی دارند و تزریق آن برای گروه‌های آسیب پذیر به طور اکید توصیه می‌شود، افراد بالای ۶۵ سال و زیر پنج سال، افراد مبتلا به دیابت، فشارخون، سرطان، بیماری قلبی، ریوی، کلیوی و کبدی مزمن و افراد دارای نقص ایمنی و زنان باردار در گروه‌های در معرض خطر قرار دادند. "

این متخصص بیماری‌های عفونی در مورد آنفلوآنزای فصلی هم گفته "روز‌های اخیر بسیار در مورد پاندمی آنفلوآنزای اسپانیایی در سال ۱۹۱۸ شنیده ایم، بعد از آن هم ویروس‌های آنفلوآنزای مختلفی شناخته شد و در حال حاضر آنفلوآنزای A  با سویه H1 N1 ،H3 N2 و آنفلوآنزای B در حال چرخش است.

به گفته رییس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری، آنفلوآنزای B شدت کمتری دارد و محدودتر است، اما آنفلوآنزای A ممکن است باعث درگیری شدید و حتی فوت بیمار شود.
 
علائم کرونا، آنفلوآنزای فصلی و سرماخوردگی چیست؟
ویروس‌های آنفلوانزای فصلی باعث تب، سرفه، گلو درد، درد عضلات، سر درد، آبریزش بینی و در برخی موارد اسهال و استفراغ می‌شود. علائم ویروس‌های آنفلوانزا‌های فصلی اغلب به صورت ناگهانی بروز می‌کند. اکثر مبتلایان به ویروس‌های آنفلوانزا‌های فصلی طی دو هفته بهبود پیدا می‌کنند. با این حال آنفلوانزای فصلی می‌تواند در برخی از بیماران منجر به ذات الریه شود.

در مقابل دانشمندان همچنان در حال بررسی ویروس جدید کرونا و علائم ابتلا به آن هستند. با این حال نتیجه تحقیق‌هایی که تاکنون انجام شده است نشان می‌دهد که نشانه‌های اصلی ابتلا به این ویروس تب، سرفه و تنگی نفس است. تاکنون تنها پنج درصد بیماران مبتلا به نوع جدید ویروس کرونا از گلودرد و آبریزش بینی شکایت کرده اند. این در حالی است که حالت تهوع، اسهال و استفراغ در تنها یک تا دو درصد مبتلایان به ویروس جدید کرونا مشاهده شده است.

نشانه‌های سرماخوردگی معمولی در بیماران اغلب عطسه و سرفه، سر درد، گلودرد، آبریزش بینی، درد عضلانی و احساس خستگی است.

به این ترتیب می‌توان نتیجه گرفت که هم آنفلوانزای فصلی و هم ویروس جدید کرونا منجر به تب و سرفه در مبتلایان می‌شوند. با این حال تنگی نفس ویژگی خاص ابتلا به نوع جدید ویروس کرونا محسوب می‌شود. گلودرد و آبریزش بینی نیز در اکثر موارد در بیماران مبتلا به این ویروس مشاهده نمی‌شود.
 علائم سرماخوردگی
 
  •     سرفه
  •     عطسه
  •     سر درد
  •     گلو درد
  •     درد عضلانی
  •     تب
  •     خستگی
علائم آنفلوانزای فصلی
 
  •     تب و لرز
  •     سرفه خشک
  •     گلو درد
  •     سر درد
  •     درد عضلانی
  •     آبریزش بینی
  •     حالت تهوع و استفراغ
  •     اسهال
  •     احساس خستگی شدید
علائم ابتلا به ویروس جدید کرونا
 
  •     تب
  •     سرفه
  •     تنگی نفس
  •     به ندرت گلودرد
  •     در موارد نادر آبریزش بینی
  •     در موارد بسیار نادر حالت تهوع، اسهال و استفراغ

بر این اساس سه نشانه این سه بیماری با یکدیگر یکسان هستند:
 
  •     تب
  •     سرفه
  •     خستگی

از طرفی بعضی‌ها ممکن است دچار درد عضلانی، سر درد و اسهال و استفراغ شوند. اگر ویروس‌های زمستانی دیگر هم شیوع داشته باشند، اطمینان از عامل بیماری بسیار سخت خواهد بود. به خاطر داشته باشید که هم ویروس آنفلوآنزا هم ویروس کرونا قبل از بروز علامت می‌توانند به دیگران منتقل شوند، ناقلان بدون علامت هم می‌توانند این ویروس‌ها را منتقل کنند.
+4
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.