اعدام نوید افکاری نه تنها اعتراض شدید نهادهای حقوق بشری و سیاسی را برانگیخته بود، بلکه بسیاری از انجمنها و مجامع ورزشی نیز خواستار واکنش کمیته بینالمللی المپیک به اعدام این ورزشکار در ایران شده بودند.
حال بیانیه کمیته بینالمللی المپیک در لوزان سوئیس درباره درخواست یادشده منتشر شده است. بر این اساس، جمهوری اسلامی ایران بهرغم اعدام نوید افکاری، از حضور در رقابتهای ورزشی محروم نخواهد شد.
کمیته بینالمللی المپیک با صدور بیانیهای روز سهشنبه ۱۵ سپتامبر اعلام کرده بود که به علت در نظر گرفتن حق ورزشکاران ایران برای حضور در رقابتهای بینالمللی با درخواست محرومیت کمیته ملی المپیک ایران مخالف است.
در این بیانیه تصریح شده است که «چنین اقدامی عملا به معنای مجازات ورزشکاران یک کشور تنها به علت زیستن در یک نظام سیاسی و حقوقی معین است.»
در این بیانیه آمده است که کمیته المپیک ایران نیز از درخواست کمیته بینالمللی المپیک درباره یافتن راهحلی برای پرونده نوید افکاری پشتیبانی کرده است.
ورزش و سیاست در بیانیه کمیته بینالمللی المپیک آمده است که این کمیته نه وظیفه دارد و نه توان آن را «که قوانین یا سیستم سیاسی یک کشور مستقل را تغییر دهد.»
در این بیانیه آمده است که چنین امری در شمار وظایف سازمانهای فراملی و بینالمللی سیاسی و حکومتها است.
جان کوتس، معاون کمیته بینالمللی المپیک، نیز روز سهشنبه در ارتباط با اعدام نوید افکاری با روزنامه استرالیایی "سیدنی مورنینگ هرالد" گفتوگویی کرده و در این مصاحبه رویکرد مشابهی نسبت به موضوع داشته است.
جان کوتس گفته است که «شاید پنجاه کمیته المپیک عضو، متعلق به کشورهای هستند که در آنها مجازات اعدام اجرا میشود.»
این در حالی است که موضع اعلام شده از سوی کمیته بینالمللی المپیک با اعتراض و مخالفت بسیاری از مجامع ورزشی روبهرو شده است.
به عنوان نمونه، ماکسیمیلیان کلاین، مسئول سیاست ورزشی بینالمللی آلمان گفته است: «کمیته بینالمللی المپیک و فدراسیونهای ورزشی جهان باید رژیم ایران را بیدرنگ از رقابتهای ورزشی و سیستم ورزشی بینالمللی اخراج کنند. بیعملی و انفعال کمیته بینالمللی المپیک غیرقابل قبول است.»
کلاین در ادامه گفته است که «محدودیتها و تحریمها باید متوجه رژیم ایران و رهبری سیاسی این کشور گردد. همچنین کمیته بینالمللی المپیک باید عضویت کمیته المپیک ایران را معلق کند.»
پیش از اعدام نوید افکاری، توماس باخ، رئیس کمیته بینالمللی المپیک شخصا نامهای برای علی خامنهای و حسن روحانی، رهبر و رئیس جمهوری اسلامی نوشته و از آنها درخواست کرده بود، حکم مجازات اعدام نوید افکاری را لغو کنند.
نامه سرگشاده به رئیس کمیته بینالمللی المپیک بیانیه مخالفت با تعلیق و محرومیت ایران از سوی کمیته بینالمللی المپیک در شرایطی صادر میشود که پیش از آن گروهی از استادان، ورزشکاران، حقوقدانان و پزشکان ایرانی با ارسال یک نامه به توماس باخ، رئیس کمیته بینالمللی المپیک خواستار افزایش فشار بر حکومت ایران شده بودند.
امضا کنندگان این نامه که از جمله اهل فرهنگ و هنر این کشور را نیز شامل میشود نامه مشابهی برای نناند لالوویچ، رئیس کمیته کشتی ارسال کردهاند.
توماس باخ، رئیس کمیته بینالمللی المپیکآنها در این نامه از جمله خطاب به دو مقام ورزشی آمده است: «همانطور که اطلاع دارید رژیم اسلامی در ایران با نادیده گرفتنِ تمامی درخواست های ملی و بین المللی، با شتابی حیرت انگیز، نوید را بدون اجازه آخرین ملاقات با خانواده به دار آویخت؛ اخباری تائید نشده حاکی از آن است که او زیر شکنجه به قتل رسیده است. نیروهای امنیتی از ترس اعتراضات مردمی و یک تشییع جنازه بزرگ، با عجله و بی خبر نوید تا در دهکده ای به خاک سپردند.»
امضا کنندگان نامه ضمن ابراز نگرانی نسبت به جان برادران نوید افکاری از کمیته بینالمللی المپیک و همچنین کمیته کشتی درخواست کرده بودند با اعمال فشار بیشتر بر حکومت ایران، مانع از تکرار چنین اعمالی برای ایجاد رعب و وحشت در جامعه گردند.
این نامه را از جمله یرواند ابراهامیان، نازنین افشین جم، سعید پیوندی، رضا علامهزاده، رضا علیجانی، کاظم علمداری، حسین فرجی، منصور فرهنگ، پرویز قلیچخانی، رامین جهانبگلو، نسیم خاکسار، شادی صدر، علیاکبر مهدی، مسعود نقرهکار، شهرزاد مجاب و عباس میلانی امضا کردهاند.
بیانیه کمیته بینالمللی المپیک بهرغم دریافت این نامه سرگشاده صادر شده است.