چرا نخستین مورد تایید شده ابتلای مجدد به کووید۱۹ دانشمندان را نگران نمی‌کند؟

یورونیوز :ابتلای دوباره به بیماری کووید۱۹ که پیش‌تر موجب نگرانی شده بود از نظر علمی مورد تایید قرار گرفت. نخستین مورد آلودگی مجدد به ویروس کرونا و مبتلا شدن به بیماری کووید روز دوشنبه ۲۵ اوت در هنگ کنگ به ثبت رسید.

برغم تایید علمی این مساله که سوال‌های زیادی را درباره نحوه تکامل همه‌گیری مطرح می کند، کارشناسان و دانشمندان صاحب نظر در زمینه بیماری کووید تاکید دارند که جای هیچگونه نگرانی نیست.

یک شهروند مردِ ساکن هنگ‌کنگ نخستین فردی که است که ابتلای مجدد او به بیماری کووید۱۹ رسما از نظر علمی تایید شده و به ثبت رسیده است. محققان دانشگاه هنگ‌کنگ روز دوشنبه تایید کردند که تست کرونای این بیمار چهار ماه پس از بهبودی از بیماری کووید۱۹ در ماه مارس، هنگام بازگشت به کشورش از سفر به اروپا در فرودگاه مثبت اعلام شده است.

از ابتدای همه‌گیری بیماری کووید۱۹ تا کنون اخبار متعددی درباره احتمال ابتلای دوباره برخی افراد منتشر شده اما تا کنون هیچ موردی از نظر علمی به ثبت نرسیده بود. محققان هیچگاه احتمال عود مجدد بیماری را رد نکرده اما به صورت قاطع نیز از ابتلای دوباره سخن نگفته بودند.
مصونیت چهار تا شش ماهه
محققان هنگ‌کنگی این‌ بار توانستند ثابت کنند که امضای ژنتیکی ویروسی که شهروند سی ساله کشورشان را مبتلا کرده با آنچه پیش‌‌تر در دوره قبلی همه‌گیری درگیر آن شده بود، متفاوت است. به عبارت دیگر، این فرد به احتمال زیاد در معرض دو نوع متفاوت از ویروس کرونا قرار گرفته است.

جاناتان استوی، ویروس‌شناس و رئیس بخش تحقیقات انستیتوی فرانسیس کریک در لندن به شبکه خبری فرانس۲۴ می‌گوید: «می‌توان به گونه‌ای معقولانه اطمینان حاصل کرد که این نخستین مورد ابتلای مجدد به بیماری کووید ۱۹ است.»

در حالی که جهان در تلاش است تا با تهدید‌های ناشی از همه‌گیری این بیماری مقابله کند، تایید این فرضیه که ویروس می‌تواند هر فردی را دوباره مبتلا کند، هشدار دهنده به نظر می‌رسد. این مساله اما تعجب و نگرانی جامعه علمی و محققان را برنیانگیخته است.

پل هانتر،‌ میکروبیولوژیست و متخصص بیماری‌های عفونی در دانشگاه نوریچ در بریتانیا می‌گوید: «ما تقریبا از ابتدای همه‌گیری بیماری گفته بودیم افرادی که ازنوع خفیف بیماری کووید۱۹ رنج می‌برند سیستم ایمنی آنها تنها ۴ تا ۶ ماه نسبت به ویروس مصونیت دارد.»

این همان ‌چیزی است که برای شهروند هنگ‌کنگی روی داده است، او در دوره نخست بیماری تنها علائم خفیفی از بیماری نظیر تب، سرفه و سردرد را با خود داشت. نخستین مورد تایید شده ابتلای مجدد به بیماری کووید۱۹ نه تنها محققان را نگران نکرده بلکه از سوی دیگر به نوعی با استقبال برخی از آنها نیز مواجه شده است؛ زیرا آنطور که آکیکو ایوازاکی، ویروس‌شناس دانشگاه آمریکایی «ییل» می‌گوید این مساله نشان می‌دهد: «پاسخ ایمنی بدن به ویروس همانگونه که پیش‌بینی می‌شد، بوده است.»

بیمار در حقیقت علائمی در خود احساس نمی کند. پل هانتر،‌ میکروبیولوژیست و متخصص بیماری‌های عفونی در دانشگاه نوریچ می‌گوید «این بدان معنی است که سیستم دفاعی بدن به جهت ناتوانی در مقابله با آلودگی مجدد که علت آن موجود نبودن پادتن کافی است از بروز علائم موثر بر سلامتی جلوگیری کرده است.»
ابتلای مجدد اما خاموش به ویروس
بنابراین ممکن است که ویروس سارس-کووید-۲ وقتی برای دومین بار فردی را مبتلا می‌کند خاموش و بدون علامت باشد. میکروبیولوژیست بریتانیایی معتقد است: «اگر شهروند هنگ‌کنگی برای مدتی طولانی‌تر در خارج از کشورش می‌ماند، احتمالا هرگز نمی‌توانستیم متوجه شویم که وی دوباره به ویروس مبتلا شده است.

به گفته دکتر پل هانتر،‌ ممکن است در هفته‌ها و ماه‌های آینده شاهد موجی جدید از آلودگی مجدد به ویروس باشیم، بدون آنکه کسی متوجه آن شود.

دکتر جاناتان استوی اما اعتقاد دارد نباید یک مورد تایید شده ابتلای مجدد به کووید۱۹ را به سطحی وسیع‌تر تعمیم دهیم. ویروس‌شناس و رئیس بخش تحقیقات انستیتوی فرانسیس کریک در لندن در ادامه تاکید می‌کند که پاسخ ایمنی به این بیماری برای هر فرد می‌تواند متفاوت باشد.

محققان هنگ‌کنگی که روی نخستین مورد ابتلای مجدد به بیماری کووید کار کردند جزئیات بیشتری از پیشینه بیماری و وضعیت سلامت شهروند ۳۳ این کشور ارائه نکرده‌اند. در این شرایط دشوار است که بدانیم آیا ناسازگاری فرد یاد شده با ویروس کرونا با ویژگی خاصی از سیستم ایمنی بدن وی مرتبط است یا خیر؟

دکتر پل هانتر همچنین تاکید دارد که با یک مورد تایید شده ابتلای مجدد به ویروس بسیار دشوار می‌توان به نتایج قطعی و مطمئن در این زمینه دست یافت.

با این حال، امکان آلوده شدن مجدد به ویروس که اینک از نظر علمی به اثبات رسیده، سبب شده تا آنچه تاکنون در حد تئوری و فرضیه باقی مانده بود به طور محسوس به اثبات برسد.

از سوی دیگر محققان دانشگاه هنگ‌کنگ معتقدند که کشف آنها خبر بدی برای تحقیقات مربوط به واکسن است؛ زیرا این یافته ثابت می‌کند که مصونیت سیستم ایمنی در برابر ویروس می‌تواند تنها پس از چند ماه از بین برود.
+1
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.