جنجال ویلموتس؛ افزایش اعتراض‌ها به قرارداد سرمربی پیشین تیم ملی فوتبال ایران

بی بی سی :در ایران جنجال بر سر جریمه‌ای که فدراسیون فوتبال باید به مارک ویلموتس، سرمربی قبلی تیم ملی فوتبال بپردازد، بالا گرفته است.

از یک سو گفته می‌شود افرادی که در بستن قرارداد با این مربی بلژیکی دخالت داشته‌اند به حراست وزارت ورزش احضار شده‌اند و از سوی دیگر سازمان لیگ فدراسیون فوتبال جذب بازیکن و مربی خارجی برای فصل آینده را ممنوع کرده است.

مسعود سلطانی‌فر، وزیر ورزش و جوانان ایران گفته است با مقصران قرارداد آقای ویلموتس برخورد می‌شود.

رئیس کمیسیون اصل نود مجلس ایران هم گفته رسیدگی به تخلفات پرونده آقای ویلموتس با احضار وزیر ورزش به مجلس و خارج از نوبت صورت خواهد گرفت.

فیفا، فدراسیون فوتبال ایران را به پرداخت شش میلیون و ۱۳۷ هزار و ۵۰۰ یورو محکوم کرده است که با احتساب پنج درصد جریمه به علاوه پنج هزار فرانک هزینه دادرسی، فوتبال ایران با جریمه سنگین شش میلیون و ۴۴۹ هزار یورویی (بیش از ۱۷۰ میلیارد تومان) روبرو است.

این در حالی است که ایران پیش‌تر بالغ بر دو میلیون یورو به آقای ویلموتس پرداخته است و طفره رفتن از پرداخت این جریمه می‌تواند فوتبال ایران را با محرومیت‌های سنگین بین‌المللی روبرو کند.

تنها گزینه پیش روی فدراسیون، شکایت به دادگاه عالی ورزش است. اما این امر ممکن است ۹ ماه تا یک سال طول بکشد و گفته شده تا آن زمان حدود روزی ۷ هزار یورو به مبلغ این جریمه اضافه خواهد شد. ضمن این که فوتبال ایران تقریبا در تمام پرونده‌هایی که به دادگاه عالی ورزش برده، شکست خورده است.

آقای ویلموتس تنها در چهار بازی رسمی تیم ایران را رهبری کرد و در دو بازی به عراق و بحرین باخت و حالا تیم ملی کار سختی در رقابت‌های مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر در پیش دارد. عملکرد ضعیف ویلموتس با در نظر گرفتن این حقیقت که او جانشین کارلوس کی‌روش، یکی از موفق‌ترین مربیان تاریخ تیم ملی، شد، موجب شده تا رسانه‌ها و کاربران فضای مجازی واکنش شدیدی نسبت به این غرامت داشته باشند.

مسعود سلطانی‌فر، وزیر ورزش و جوانان ایران در واکنش به این موضوع گفت که خطاکاران را به قوه قضائیه می‌فرستد: " اگر در هنگام عقد قرارداد قصور و سهل‌انگاری به وجود آمده است، دستگاه‌های نظارتی و امنیتی بررسی کردند و پرونده لازم را تشکیل و به مراجع قضائی می‌دهند و مردم مطمئن باشند در راستای حرکت مبارزه با فساد در ورزش که با همکاری وزارت ورزش و اطلاعات و دستگاه قضا آغاز شده حتماً با خاطیان آن برخورد می‌شود."

او همچنین با "ناعادلانه" نامیدن حکم فیفا گفت: "فکر می‌کنیم برای دفاع از منافع ملی، جلوگیری از اتلاف مالی و دفاع از فوتبال ملی کاری که باید انجام دهیم این است که از همه ظرفیت‌های حقوقی، قضائی، اداری و اجرایی کشور استفاده کنیم تا حکم فیفا شکسته شود."

در همین حال امروز سازمان لیگ فدراسیون فوتبال اعلام کرد جذب بازیکن و مربی خارجی برای فصل آینده ممنوع است. به گفته سازمان لیگ افراد خارجی شاغل، در صورت اتمام قرارداد فقط می‌توانند آن را با باشگاه فعلی خود تمدید کنند و پیوستن آن‌ها به سایر باشگاه‌ها ممنوع است.

پیش از این وزارت ورزش اعلام کرده بود که تیم‌های پرسپولیس و استقلال حق استفاده از مربی و بازیکنان خارجی جدید را ندارند.

پرداخت غرامت به مربیان و بازیکنان خارجی مدت‌هاست که به یکی از معضلات اصلی فوتبال ایران تبدیل شده است و باشگاه‌ها معمولا مجبور به پرداخت جریمه‌های سنگین و یا قبول محرومیت و کسر امتیاز می‌شوند.

از موارد اخیر می‌توان به بدهی پرسپولیس به برانکو ایوانکوویچ و دستیارانش و همچنین گابریل کالدرون و دستیارانش اشاره کرد. استقلال نیز مشکل مشابهی را با وینفرد شفر و آندره‌آ استراماچونی دارد.

البته این مشکل فقط محدود به پرسپولیس و استقلال نیست. به گزارش رسانه‌های ایران باشگاه تراکتور نیز به پرداخت یک میلیون و ۱۰۰ هزار یورو به کوین فورچونه محکوم شده است.

فورچونه که در ابتدای فصل با قراردادی سه ساله با عنوان "گران‌ترین بازیکن تاریخ لیگ برتر" به تراکتور پیوسته بود، پس از چند ماه حضور در ایران و عملکردی بسیار ضعیف به کشورش سفر کرد و دیگر حاضر نشد به ایران بازگردد.

شماری از منتقدان معتقدند که شرایط نامناسب اقتصادی باشگاه‌ها و فدراسیون و همچنین مشکلاتی که به دلیل تحریم‌ها بر سر انتقال پول به حساب‌های بین‌المللی وجود دارد، موجب عقب افتادن حقوق افراد خارجی شاغل در فوتبال ایران و دلیل اصلی جریمه‌های تمام نشدنی فیفا هستند. اما سخت بتوان این مشکل را فقط به "سختی انتقال پول" تقلیل داد.

تقریبا تمامی تیم‌های مطرح فوتبال ایران دولتی هستند یا هزینه‌های آن‌ها به طور غیر مستقیم از سوی حکومت تامین می‌شود. از سوی دیگر تقریبا تمامی مدیرانی که به این تیم‌ها می‌آیند و در اکثر موارد مدتی کوتاه روی صندلی ریاست می‌نشینند، وارث بدهی‌های مدیر قبلی هستند و اغلب کوهی از بدهی‌های جدید را برای مدیر بعدی بجا می‌گذارند.

با توجه به وضعیت غیر شفاف مالی اکثر باشگاه‌ها و درآمدزا نبودن تیم‌داری در ایران (خودداری تلویزیون از پرداخت حق پخش، مشکلات مربوط به کپی رایت و...) به نظر می‌رسد تا زمانی که این چرخه معیوب ادامه دارد، جریمه و محرومیت‌های فیفا هم ادامه خواهند داشت.
+4
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.