قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران رد شد

جلسه شورای امنیت به علت محدودیت‌های کرونا به صورت مجازی برگزار شدبی بی سی :اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد به قطع‌نامه تهیه شده از سوی آمریکا که در پی تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران است، رای ندادند. جلسه شورای امنیت عصر جمعه ۱۴ اوت برگزار شد و طی آن قطعنامه پیشنهادی آمریکا با دو رای موافق، 11 رای ممتنع و دو رای مخالف چین و روسیه روبرو شد. همزمان مایک پومپئو، وزیرخارجه آمریکا با انتقاد از این موضوع گفته شورای امنیت در ماموریت خود که حفظ امنیت جهانی است ناکام مانده و نتوانسته ایران را در برابر اعمالش پاسخگو کند.

آمریکا و جمهوری دومنیکن تنها اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد بودند که به این قطعنامه رای مثبت دادند. یازده عضو دیگر رای ممتنع دادند و چین و روسیه هم چنان که پیش‌بینی می‌شد به آن رای مخالف دادند.

وزارت خارجه آمریکا هم با صدور بیانیه‌ای به انتقاد از شورای امنیت پرداخته و این نهاد سازمان ملل متحد را متهم کرده که به مطالبات کشورهای منطقه و اسرائیل بی‌توجه بوده است. در این بیانیه آمده رای نیاوردن درخواست ایالت متحده به ایران اجازه خواهد داد که به تسلیح بیشتر خود بپردازد و این به "ویرانی" و بی‌ثباتی در خاورمیانه کمک خواهد کرد.
مایک پومپئو شکست قطعنامه کشورش در شورای امنیت را نشانه ناکامی این نهاد در پاسخگو دانستن ایران ارزیابی کرده استمجید تخت‌روانچی، سفیر دائمی ایران در سازمان ملل متحد، دقایقی بعد از پایان رای‌گیری در توییتر، رد قطعنامه پیشنهادی آمریکا را نشانه "انزوای ایالات متحده و شکست یکجانبه‌گرایی" دانست.

با وجود این، سفیر دائمی آمریکا در سازمان ملل متحد گفته این کشور از تلاش برای تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران دست بر نخواهد داشت.
سفیر دائمی ایران در سازمان ملل متحد رد قطعنامه آمریکا را "نه به تک‌روی" آمریکا خوانده استولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، امروز، جمعه، ۱۴ اوت و ساعتی پیش از اتمام رای‌گیری در شورای امنیت پیشنهاد داده بود که نشستی اضطراری با حضور پنج قدرت هسته‌ای جهان، آلمان و ایران برگزار شود.

در بیانیه کرملین آمده که در روزهای اخیر تنش در شورای امنیت بر سر پیشنهاد آمریکا برای تمدید تسلیحلتی ایران مرتب بیشتر شده است:

"تنش رو به افزایش است و اتهام‌های بی‌پایه‌ای علیه ایران مطرح شده" و "پیش‌نویس‌ قطعنامه‌هایی برای نابود کردن توافق قبلی و یک‌پارچه شورای امنیت" تهیه شده است.

طبق توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۵، ایران بخشی از برنامه هسته‌ای خود را متوقف کرد یا کاهش داد و در عوض بخشی از تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران برداشته شد.

آمریکا در سال ۲۰۱۸ یک‌طرفه از برجام خارج شد و تحریم‌های شدید و وسیعی را در راستای سیاست "فشار حداکثری" به طور یک‌جانبه علیه تهران به اجرا گذاشت.

ایران یک سال بعد از خروج آمریکا، تعهدهای برجامی خود را در پنج مرحله کنار گذاشت و فعالیت‌های هسته‌ای خود را از سر گرفت.

مطابق برجام، تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل که از سال ۱۳۸۶ علیه ایران اعمال شده است، ۲۷ مهرماه امسال پس از ۱۳ سال به پایان می‌رسد. پایان این تحریم ایران را قادر به خرید تسلیحات و جنگ افزار و صادرات رسمی سلاح به دیگر کشورها می‌کند.

آمریکا بیش از یک سال است در صدد تمدید این تحریم هاست و می‌گوید لغو تحریم تسلیحاتی ایران باعث افزایش درگیری در خاورمیانه می‌شود.

این کشور پیش‌نویس قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را به شورای امنیت برد و در اختیار اعضای شورای امنیت قرار داد که رای‌گیری درباره آن از روز گذشته، پنجشنبه، ۱۳ اوت، آغاز شده بود.

چین و روسیه که هر دو حق وتو در شورای امنیت دارند و از امضاکنندگان برجام هستند از ابتدا با این پیشنهاد آمریکا مخالف بودند.

اکنون با رای نیاوردن این قطعنامه آمریکا ممکن است بخواهد به استفاده از مکانیسم ماشه که یکی از مفاد توافق هسته‌ای موسوم به برجام است متوسل شود.

اگر ایالات متحده به هر نحوی موفق شود از این مکانیزم استفاده کند، جلوگیری از بازگشت تمام تحریم‌های لغو شده تقریبا محال است. این یعنی اگر فقط یک عضو که دست‌کم می‌تواند آمریکا باشد، ادامه لغو تحریم‌های بین‌المللی را وتو کند، تحریم هایی که پنج سال پیش با توافق هسته‌ای موسوم به برجام لغو شده بودند، فورا از سر گرفته می‌شوند.

با این حال، استفاده از مکانیسم ماشه که مقام‌های آمریکایی طی چند ماه گذشته از احتمال به کارگیری آن سخن به میان آورده‌اند، با مخالفت دیگر امضاکنندگان برجام از جمله متحدان اروپایی آمریکا همراه بوده است.

روسیه و چین و بسیاری از دیپلمات‌های اروپایی می‌گویند آمریکا با خروج یک جانبه از برجام در بهار سال ۲۰۱۸، دیگر اجازه به کار انداختن مکانیسم ماشه را ندارد.
+17
رأی دهید
-28

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۹
    Sepas - تهران، ایران
    تبریک به کارخونهای اسلحه سازی اتم متم یادتون نره از اون سلاحای خفن بسازید مشتریش زیاد شد خخخخخخخخخ
    9
    4
    شنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    منوچهری - تهران، ایران
    بسلامتی اون دوزار بوجه ای رو هم که برای رزق و روزی مردم استفاده میشد, الان میره سمت حزب الله, یمن ,سوریه, ونزوئلا و نیروهای قدس تو عراق. یا که از آلمان باتوم میخرن برای سرکوب بیشتر. مبارک روسیه و چین باشه!!
    5
    17
    شنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    آخه .. به اون شورای امنیتی که دستش با جمهوری اسلامی در خون انسانهاست. وقتی مردم ایران راضی هستن این حکومت همه جور نابود بشه این بی شرفهای فراماسون چه پی پی هستن. گورتونو گم کنین بی شرفها و دستتون رو از زندگی انسانها کوتاه کنید. امیدوارم روزی برسه آمریکا قاط بزنه و تمام اینها رو شخم بزنه و دنیایی جدید پدید بیاره. روسیه و چین رو تبدیل به بیابون برهوت کنه. چون ذات یک یکشون خرابه. این اروپاییهای بی شرف هم به زودی چوب این حرومی بودنشون رو میخورن.
    5
    20
    شنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    دوستدار - استهکلم، سوئد
    امریک فقط با جنگ میتواند نظام اخوندی ایران را فلج کند و دمش که سپاه پاسداران است قطع و نابودشان کند.
    6
    15
    شنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.