گزارشی از زندان اوین؛ «ماسک دست‌ساز سه هزار تومانی در بضاعتمان نیست»

در روزهای اخیر زندانیان سیاسی بند 8 و 9 تحصن کردند
بی بی سی :آرون عسکری (روزنامه‌نگار حقوق بشر)
یک زندانی و یک وکیل در تهران جزئیات بیشتری درباره شرایط زندان اوین از لحاظ شیوع کرونا ارایه کرده‌اند. زندانیان سیاسی و عقیدتی بند هشت زندان اوین از چند روز قبل، در اعتراض به شیوه مدیریت شیوع ویروس کرونا تحصن کرده‌اند.

یکی از زندانیان بند هشت زندان اوین می‌گوید "هیچ امکانات بهداشتی برای کنترل ویروس کرونا در اختیار زندانیان قرار نمی‌گیرد" و بسیاری از آنان حتی نمی‌توانند ماسک‌های دست‌ساز را بخرند.

این زندانی که نمی‌خواهد نامش فاش شود، توضیح داده است: "افراد خود می‌بایست با هزینه شخصی، اقلام بهداشتی را از فروشگاه زندان با قیمت بسیار زیاد تهیه کنند؛ به‌طوری‌ که یک ماسک غیراستاندارد که در کارگاه نجاری توسط خود زندانیان و در داخل زندان تهیه و تولید می‌شود، به مبلغ ۳۰۰۰ تومان به فروش می‌رسد؛ که در این شرایط بد اقتصادی بسیاری از زندانیان قادر به تهیه لوازم بهداشتی و حتی خرید یک عدد ماسک نیستند."

در روزهای گذشته زندانیان سیاسی و عقیدتی محبوس در سالن ۸ و ۹ اندرزگاه هشت زندان اوین به دلیل آنچه "عدم رسیدگی درمانی و رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی" در پی شیوع ویروس کرونا می‌خوانند، در حیاط بند تحصن کرده‌اند.

آنها همچنین به تفکیک نشدن زندانیان با جرایم مختلف و ضرب و شتم زندانیان و محقق نشدن وعده ابراهیم رئیسی، رییس قوه قضاییه برای دادن مرخصی به زندانیان سیاسی، اعتراض دارند.

همچنین گزارش‌شده است که کارمندان و کادر درمانی زندان‌ها نیز از کرونا در امان نبوده و شماری از آنها در زندان به ویروس کووید-۱۹ مبتلا شده‌اند.

نسرین ستوده، زندانی سیاسی در بند زنان اوین، در اعتراض به وضعیت زندانیان بند هشت اعتصاب غذا کرده و بر اساس گزارش‎‌ها چند زندانی دیگر هم به او پیوسته‌اند.

حدود ۵۰ زندانی سیاسی، امنیتی و عقیدتی که محکومیت آنها از سوی دستگاه قضایی قطعی شده است در سالن‌های ۸ و ۹ اندرزگاه ۸ زندان اوین دوران محکومیت خود را سپری می‌کنند.

این زندانی درباره مشکلات این بند می‌گوید: "زندانیانی که با جرایم عمومی وارد اندرزگاه ۸ می‌شوند، در سالن ۱۰ به مدت ۱۴ روز در قرنطینه به سر می‌برند. فقط ساعت هواخوری زندانیان این بند با زندانیان دیگر متفاوت است و جدا از هم هستند. این افراد به‌راحتی در سالن‌های دیگر برای خرید لوازم ضروری و شخصی خود تردد می‌کنند؛ همچنین در زمان استفاده از هواخوری از لوازم ورزشی نیز استفاده می‌کنند که این می‌تواند عامل اصلی انتقال ویروس کرونا در این اندرزگاه باشد."

او اعتقاد دارد که "مسئولان زندان هیچ کنترلی بر پروتکل‌های بهداشتی در این اندرزگاه ندارند".

بر اساس گزارش زندانیان و به گفته یک وکیل که نمی‌خواهد نامش گفته شود، در زندان اوین خدمات درمانی مناسبی به زندانیان ارائه نمی‌شود و اعزام به مراکز درمانی خارج از زندان در خصوص زندانیان سیاسی "بسیار دور از انتظار است".

در پی این فشارها بر زندانیان سیاسی و عقیدتی، نسرین ستوده وکیل زندانی در نامه‌ای اعلام کرده است که به دلیل شرایط "ظالمانه" که به گفته او ادامه حبس زندانیان سیاسی را غیرممکن کرده، اعتصاب غذا می‌کند.

گزارش شده که چند زندانی دیگر به نام‌های بهنام محجوبی، محمود علی‌نقی، هادی مهرانی، آبتین جعفریان و یاسین جمالی هم برای حمایت از نسرین ستوده و در اعتراض به وضعیت بد زندانیان مبتلا به ‎کرونا اعتصاب کرده‌اند.

زندانیان می‌گویند افرادی که تخصص لازم را ندارند به‌ عنوان پزشک متخصص، زندانیان را درمان می‍‌‌کنند که در برخی مواقع زندانیان با مشکلاتی زیادی مواجهه می‌شوند.

برخی از این افراد در این شرایط شیوع کرونا مشمول اعزام به مرخصی هستند، اما دستگاه قضایی به درخواست‌های مکرر این افراد "هیچ توجهی نمی‌کند".

زندانی سیاسی که به شرط اعلام نشدن نامش گفت‌و‌گو کرده، توضیح می‌دهد که وضعیت غذا "بسیار نامطلوب" است: "اگر بازدیدی از سوی مسئولی بخواهد صورت بگیرد، شاید در یک یا دو روز جهت تبلیغات و تنویر افکار، غذای مناسب در بین زندانیان توزیع شود در غیر صورت کیفیت غذای زندان بسیار نامطلوب است و بچه‌ها به‌صورت شخصی و با صرف هزینه زیاد مجبور به تهیه غذا هستند؛ بسیاری از افراد به دلیل مشکلات اقتصادی قادر به تهیه غذای شخصی نیستند، اما زندانیان سیاسی سعی می‌کنند که هوای هم دیگر را داشته باشند."
از زمان انتشار شیوع ویروس کویید_۱۹ در ایران تاکنون دست‌کم صدها زندانی در زندان‌های جمهوری اسلامی به این ویروس کشنده مبتلا شده‌اندبه گفته این زندانی طی روزهای گذشته برخی از زندانیان سیاسی و عقیدتی توسط زندانیان با جرایم عمومی و خشن مورد ضرب و شتم و تهدید قرار گرفتند: "در یک مورد فردی [نام او حذف شده] که از عوامل اصلی توزیع مواد مخدر در اندرزگاه ۸ است، چند بار زندانیان سیاسی را مورد تهدید و فحاشی قرار داده که با تحصن و اعتراض زندانیان از سال ۸ به سالن دیگری منتقل شده است. اما همین فرد در هواخوری با اجیر کردن یک نفر دیگر، یک زندانی را مورد ضرب و شتم قرار داد."

در روزهای گذشته چهار تن از زندانیان سیاسی و عقیدتی در بند هشت به نام‌های جعفر عظیم زاده، بهنام موسی‌وند، امیرحسین میرخلیلی و بهنام محجوبی توسط تعدادی از زندانیان با مورد ضرب و شتم و تهدید جانی قرار گرفتند.

از زمان انتشار شیوع ویروس کویید_۱۹ در ایران تاکنون دست‌کم صدها زندانی در زندان‌ها به این ویروس کشنده مبتلا شده‌اند که ده‌ها تن "به دلیل سهل‌انگاری و عدم رسیدگی مناسب" جان خود را ازدست ‌داده‌اند.

سازمان عفو بین‌الملل به تازگی متن چند نامه را منتشر کرده که نشان می‌دهد مسئولان قضایی درباره شیوع کرونا در زندان و نبود امکانات بهداشتی لازم پنهان‌کاری کرده و حقایق را نگفته‌اند.

کارمندان بهداشت جهانی پیش‌تر از مسئولان قضایی و سازمان زندان‌ها درخواست کرده بودند تا برای بررسی وضعیت زندانیان در شرایط کرونا از زندان اوین بازدید کنند که مسئولان قضایی و سازمان زندان‌ها با این درخواست مخالفت کردند.
+15
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.