ظریف: قطعنامه پیشنهادی تمدید تحریم تسلیحاتی ایران قطعا رای نمی‌آورد

بی بی سی :محمدجواد ظریف در جلسه امروز هیات دولت ایران. وزیر خارجه ایران گفته قطعنامه پیشنهادی آمریکا رای نخواهد آورد

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفته است که پیش نویس قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران "قطعا رای نمی آورد".

آقای ظریف پس از جلسه هیات دولت ایران گفته "یقین دارم که قطعنامه آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی رای نخواهد آورد و به احتمال قریب به یقین با قطعنامه جدیدی روبه‌رو نمی‌شویم".

شورای امنیت سازمان ملل سیزده سال پیش ایران را هدف تحریم تسلیحاتی قرار داد. این تحریم ۲۷ مهر ماه پایان می گیرد. ایالات متحده در تلاش برای تمدید آن پیش نویس قطعنامه ای را به اعضای شورای امنیت داده و از آنها خواسته امروز نظر خود را درباره آن اعلام کنند.

این پیش‌نویس در مقایسه با متن پیشنهادی قبلی بسیار کوتاه است. متن پیش‌نویس خواهان تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران به دلیل "تهدید صلح و امنیت بین المللی" شده است.

بر اساس این پیش نویس در صورت تصویب، تحریم تسلیحاتی ایران "تا زمانی که شورای امنیت تصمیم دیگری بگیرد تمدید می‌شود".

وزیر خارجه ایران درباره این پیش نویس گفته "دیروز بعد از ظهر شنیدیم که آمریکا رای گیری را به عقب انداخته و یک قطعنامه کوتاه در چند بند و با همان هدف تنظیم کرده و به صورت موزیانه تلاش کرده همان هدف را در چند بند به نتیجه برسانند".

آقای ظریف گفته ایالات متحده "برای شعور اعضای شورای امنیت احترام قائل نیست و فکر می‌کند اگر یک مطلب را از ۵ صفحه به ۵ خط تبدیل کنند اعضای شورای امنیت فکر می‌کنند این مطلب تغییر محتوایی کرده است".

مجید تخت‌روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد، هم در واکنش به این اقدام آمریکا گفته است پیش‌نویس جدید مشابه نسخه قبلی است و شورای امنیت سازمان ملل با این پیش‌نویس هم مخالفت خواهد کرد.

پیش‌نویس اولیه یک سند چند صفحه‌ای ۳۵ پاراگرافی بود که شامل یک مقدمه طولانی در متهم کردن ایران به صدور سلاح به گروه‌های شبه‌نظامی شیعه در عراق، سوریه، لبنان و یمن بود.

آن پیش نویس اولیه همچنین نظام بازرسی سختگیرانه ای علیه ایران اعمال می کرد و به کشورها اجازه می داد محموله‌ هواپیماها و کشتی‌ها را که "با دلیل منطقی" مشکوک به نقض تحریم تسلیحاتی ایران باشند بازرسی کنند.

سند مذکور ضمیمه‌ای از اسامی مقامات ایرانی برای تحریم‌های هدفمند سازمان ملل متحد نیز پیشنهاد کرده بود.

وزیر خارجه ایران درباره پیش نویس جدید تمدید قطعنامه تحریم تسلیحاتی ایران گفته "آمریکایی‌ها می‌دانند این قطعنامه رأی نمی‌آورد و ادعا کردند بعد از اینکه قطعنامه‌شان شکست خواهد خورد از روش بازگشت خودکار تحریم ها استفاده می‌کنند. این روش کاملاً مشخص است و آمریکا از لحاظ حقوقی هیچ جایگاهی برای آن ندارد".

آقای ظریف گفته "سه متحد اروپایی آمریکا اعلام کردند که آمریکا نمی‌تواند از بازگشت خودکار تحریم ها استفاده کند درواقع نماینده اتحادیه اروپا که هماهنگ کننده برجام است به صراحت اعلام کرد که امریکا حق ندارد و روسیه و چین هم موضع شان مشخص است".

وی گفته اگر آمریکا از سازوکار بازگشت خودکار تحریم ها استفاده کند "هیچ ارزش قانونی ندارد و نتیجه‌ای که از این حاصل شود به اذعان همگان بی ارزش خواهد بود و درواقع هیچ اثری نخواهد داشت. چین و رسیه موضع‌شان را اعلام کردند و کشورهای دیگر عضو برجام هم علیرغم برخی مواضع غیر قابل قبولشان با این قضیه موافق نیستند".

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا گفته که کشورش به تمدید شدن تحریم تسلیحاتی ایران اطمینان دارد. احتمالا اظهارات آقای پمپئو به به این معنی است که آمریکا آماده است در صورت وتوی قطعنامه تمدید تحریم، بازگشت همه تحریم‌های بین‌المللی را به اجرا بگذارد.

این راه آسانی برای ایالات متحده نیست چرا که جز چین و روسیه در این مرحله، اعضای اروپایی شورای امنیت هم با طرح آمریکا موافق نیستند.

اگر قطعنامه پیشنهادی وتو شود و آمریکا بخواهد تحریم ایران پیش از انقضای آن تمدید شود، باید مکانیسم ماشه یا بازگشت خوددکار تحریم ها را حداکثر تا ۲۶ شهریور فعال کرده باشد.

اگر ایالات متحده به هر نحوی موفق شود از این مکانیزم استفاده کند، جلوگیری از بازگشت تمام تحریم‌های لغو شده تقریبا محال است چرا که تحریم‌ها خودکار بازخواهند گشت مگر اینکه اعضای شورای امنیت به ادامه لغو همه تحریم‌ها رای بدهند. این یعنی اگر فقط یک عضو که دست‌کم می‌تواند آمریکا باشد، ادامه لغو تحریم‌های بین‌المللی را وتو کند، تحریم هایی که پنج سال پیش با توافق هسته‌ای موسوم به برجام لغو شده بودند، فورا از سر گرفته می‌شوند.

در حالی که زمان زیادی تا اعلام نظر اعضای شورای امنیت درباره پیش نویس قطعنامه باقی نمانده، وزیر خارجه آمریکا یک سفر دوره ای به چند کشور اروپایی را آغاز کرده که ایران یکی از موضوعات آن است. قرار است او با مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی هم درباره اجرای توافق برجام از سوی ایران گفت و گو کند.
+2
رأی دهید
-20

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۸
    شمرالله - مونیخ، آلمان
    پس اطمینان داشته باشید که تصویب هم شده وگرنه این اینجور جوش نمیزد، این همونی نبود که میگفت امریکا نمیتونه از برجام خارج بشه، اگر این کار را بکنه پاسبانهای سازمان ملل امریکا را میگیرند ، این خودش را حقوق خوانده میدونه
    0
    7
    ‌چهارشنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۷:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.