اولین نماز جمعه ایاصوفیه پس از ۸۶ سال برگزار شد

آقای اردوغان روز پنجشنبه از ایاصوفیه بازدید کردبی بی سی :با تبدیل موزه ایاصوفیه استانبول به مسجد، امروز جمعه ۲۴ ژوئیه (۳ مرداد) پس از ۸۶ سال دوباره در این محل نماز جمعه برگزار می‌شود.

عمر بنای کنونی ایاصوفیه به قرن ششم میلادی می‌رسد که به عنوان یک کلیسای ارتدوکس در قسطنطنیه، پایتخت امپراتوری روم شرقی ساخته شد.

با قدرت گرفتن عثمانیان این کلیسا ۹ قرن پس از ایجادش به مسجد تبدیل شد و با شکل گرفتن ترکیه امروزی ایاصوفیه در سال ۱۹۳۴ موزه شد. این بنا یکی از جاذبه‌های اصلی گردشگری در استانبول و جزو میراث جهانی یونسکو است.

حال با اعلام رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، قرار است دوباره در ایاصوفیه نماز جمعه برگزار شود.

دادگاهی در ترکیه یک ماه پیش در بررسی وضعیت ایاصوفیه به عنوان موزه حکم داد استفاده از آن به عنوان هر مکانی جز مسجد "قانونا مجاز نیست".
دیوارنگاری‌های مسیحی هنوز در ایاصوفیه به چشم می‌خوردتصمیم ترکیه برای تبدیل ایاصوفیه به مسجد با انتقادهای زیادی روبرو شده و از جمله پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان، آن را "دردناک" خوانده است.

در آماده‌سازی ایاصوفیه برای برگزاری نماز جمعه مسلمانان شمایل و دیوارنگاره‌های مسیحی آن با پارچه پوشانده شده است.

گروه‌های اسلام‌گرا و دست‌ راستی در ترکیه از بازگشت ایاصوفیه به وضعیت مسجد استقبال کرده‌اند. اما منتقدان سکولار و چپ‌گرای آقای اردوغان با این کار مخالفند.

رجب طیب اردوغان هنگام اعلام تصمیم برای تبدیل دوباره ایاصوفیه به مسجد گفت: "پس از ۸۶ سال ایاصوفیه دوباره مسجد می‌شود، همان طوری که سلطان محمد فاتح در حکمش آورده بود."

سلطان محمد دوم، ملقب به فاتح، شاه عثمانی بود که در جنگ‌های صلیبی پیروز شد و قسطنطنیه (استانبول امروزی) را فتح کرد.

سال‌ها است که رجب طیب اردوغان و حزب عدالت و توسعه او به سیاست "نوعثمانی‌گری" متهم می‌شوند که توسعه‌طلبی و ترکیبی از ملی‌گرایی و اسلام‌گرایی با تکیه بر عناصر تاریخی را دربرمی‌گیرد.
اولین نماز جمعه قرن ۲۱ ایاصوفیه در روزهای کرونا
علی یرلیکایا، استاندار استانبول، روز پنجشنبه گفت: "مسلمانان مشتاقند، همه می‌خواهند در بازگشایی مسجد باشند."
اسلام‌گرایان مقابل ایاصوفیه شعارهایی در حمایت از تبدیل آن به مسجد دادنداو در عین حال از نمازگزاران خواسته است برای پیشگیری از انتقال ویروس کرونا به یکدیگر با خود ماسک تنفسی و جانماز به ایاصوفیه ببرند و ملاحظات لازم برای مهار واگیری را در نظر بگیرند.

به گفته استاندار استانبول کادر درمانی هم در محل حضور خواهند داشت.

علی ارباس، وزیر دیانت در ترکیه، گفته ایاصوفیه می‌تواند تا هزار نمازگزار را همزمان در خود جای دهد.

انتظار می‌رود آقای اردوغان روز جمعه جزو نمازگزاران باشد.

ایاصوفیه همچنان به روی بازدیدکنندگان غیرمسلمان باز خواهد بود.
+6
رأی دهید
-35

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    خدائیش ما مردم جوکی هستیم..شما حساب کن 5 قرن پیش اینجا رو گرفتیم مال ما بوده خودمون توش نماز اجرا نمیکردیم کسی کاری نداشته ..حالا اومدیم جشن گرفتیم که این مال ماست!! حالا برامون جوک بسازند شاکی میشیم
    18
    7
    جمعه ۳ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    azadi2011 - تورنتو، کانادا
    [::آذرمیانه - آذربادگان، ایران::]. مصادره تمدنهای درخشان سایر ملل، انهم به وسیله ی یک قوم با دست خالی، کار درستی نیست، تو با همان زبان خودت بنویسی بهتر است، در ضمن جمله اول کامنت ات خیلی درست است
    4
    11
    جمعه ۳ مرداد ۱۳۹۹ - ۲۰:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    [::azadi2011 - تورنتو، کانادا::]. من منظورم کل ما بود میفهمی؟ فقط ترکا رو نگفتم واسه خودت بل میگیری...یه جور رفتار میکنه انگار ایران و افغانستان و تاجیکستان بهشت هستن ...حساب کنی که ترکیه فعلا از همه کشورای اسلامی پیشرفته تره!!
    7
    4
    جمعه ۳ مرداد ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    [::azadi2011 - تورنتو، کانادا::]. تو چی داری ما مصادره کنیم؟ برو توی همون کانادا بچرخ ببین اکثر ایرانیای پولدارش هم ترک هستن!
    9
    4
    جمعه ۳ مرداد ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.