بی بی سی :فرگوس والش (خبرنگار بیبیسی در امور پزشکی) برندگان جایزه نوبل به همراه جمعی دیگر از دانشمندان خواستار آن شدهاند که داوطلبانی که واکسن کرونا بر روی آنها آزمایش شده حالا در معرض ابتلای به این بیماری قرار گیرند تا مشخص شود که این واکسن در مقابل کرونا از آنها محافظت میکند، یا خیر.
آنها در نامه سرگشادهای به رئیس انستیتوی ملی بهداشت ایالات متحده گفتند که این "آزمایشهای چالش برانگیز" میتواند پیشرفت در دستیابی به واکسن کرونا را سرعت دهد.
مدیر برنامه واکسن کرونا در دانشگاه آکسفورد گفت که چنین مطالعاتی باید "عملی و آموزنده" باشد.
در حال حاضر ۲۳ واکسن کرونا در مرحله آزمایشهای بالینی در سراسر جهان است.
تنها راهی که ما میتوانیم بدانیم که این واکسنها موثر هستند وجود داوطلبان به اندازه کافی است تا بعد از واکسن، در زندگی روزانه خود در معرض ویروس کرونا قرار بگیرند و آلوده نشوند.
با توجه به مطالعات بسیاری که در کشورهایی که میزان ابتلا به کرونا در آنها رو به کاهش است، انجام گرفته، آزمایش واکسنها میتواند تا سال آینده به طول انجامد.
کمپین"یک روز زودتر" استدلال میکند که مساله دستیابی به واکسن موثر برای کرونا را نباید به شانس و اقبال واگذار کنیم.
این سازمان حالا متشکل از بیش از ۳۰ هزار داوطلب در ۱۴۰ کشور جهان است که میگویند آماده شرکت در بررسیهای چالشی برای یافتن ویروس کرونا هستند.
داوطبان جوان و سالم
کمپین دستیابی سریع به واکسن کرونا با استفاده از آزمایش آن بر روی داوطلبان، اکنون از پشتیبانی بیش از ۱۰۰ شخصیت برجسته، از جمله ۱۵ برنده جایزه نوبل برخوردار است، که نامهای سرگشاده برای حمایت از این رویکرد امضا کردهاند. آنها میگویند که داوطلبان جوان و سالم پس از دریافت واکسن، به طور عمد در معرض ابتلا به ویروس کرونا قرار خواهند گرفت.
آنها معتقدند که خطر این کار برای سلامتی این داوطلبان بسیار کم است، اما منافع بالقوه آن برای جامعه بسیار زیاد است.
در این نامه آمده است: "اگر این آزمایشها بتواند به طور موثر و امن روند دستیابی به واکسن را سرعت ببخشد، آن وقت فرض قابل توجهی به نفع استفاده از آنها وجود دارد و توجیه اخلاقی بسیار قانع کنندهای دارد."
این نامه توسط پروفسور آدریان هیل ، مدیر انستیتوی جنر در دانشگاه آکسفورد، امضا شده است که دارای یکی از مهمترین نمونههای اولیه واکسن ویروس کرونا است.
وی گفت: مطالعات مربوط به چالشهای انسانی میتواند "در ماههای آینده" اتفاق بیفتد.
آیا این غیراخلاقی نیست
این را میتوان به دو روش بحث کرد. میتوانید بگویید که اشتباه است یک داوطلب را در معرض خطر ابتلا به کرونا قرار دهیم، در حالی که هنوز یک درمان مطمئن برای آن وجود ندارد که بتواند سلامت آنها را تضمین کند. به عبارت ساده، برخی داوطلبان میتوانند به شدت بیمار شوند یا بمیرند.
اما از طرف دیگر کسانی که طرفدار انجام این آزمایشها هستند، معتقدند که خطرات آن کم است. نه نفر از ده نفر بستری در بیمارستان بر اثر ابتلا به کرونا دارای بیماری زمینهای هستند و اکثریت قریب به اتفاق کسانی که میمیرند سالمند هستند.
اگر مطالعات چالشبرانگیز را بر روی افراد جوان و سالم که در دوره ۲۰ سالگی هستند محدود کنید، این خطرات به حداقل میرسند.
کمپین "یک روز زودتر" میگوید شانس مرگ داوطلبان کمتر از مرگ در هنگام اهدای کلیه یا در هنگام زایمان است.
به اعتقاد این کمپین، بررسی ها و آزمایش های چالشی برای یافتن سریع واکسن کرونا میتواند به طور بالقوه جان صدها هزار نفر را نجات دهد و انجام ندادن آنها، غیراخلاقی است.
آیا پیشتر چنین کاری انجام شده بود؟
بله. مطالعات چالشی سابقه طولانی دارد. در اواخر قرن ۱۸ ، ادوارد جنر متوجه شد که کسانی که ابتدا در معرض آبله گاوی قرار گرفته بودند، از آبله مرغان محافظت میشدند. بیماری آبله گاوی با علایم خفیفی همراه است.
او پسربچه هشت سالهای را ابتدا در معرض آبله گاوی قرار داد و سپس عمداً کودک را در معرض آبله مرغان قرار داد اما این پسربچه آبله مرغان نگرفت.
از مطالعات چالشی برای آزمایش واکسن وبا، مالاریا، حصبه و تب دنگی استفاده شده است. در تمام این موارد، یک روش درمانی مؤثر برای معالجه داوطلبانی که ممکن بود بیمار شوند، وجود داشته است.