چگونه کرونا به حضور کالاهای ایران در بازار عراق پایان داد؟

العربیه :از زمان ظهور ویروس کورونا تا کنون اغلب کشورهای جهان با مشکلات بی‌شماری از نظر تجاری و اقتصادی مواجه شدند اما در میان این دشواری‌ها که به صورت قاعده کلی خیلی از کشورها با ان روبرو بودند، استثناهایی نیز وجود داشت که عکس قاعده کلی بود، بهره گیری کشاورزان عراقی از شرایط کرونایی که باعث رکود بازار و تجارت ایران در داخل عراق شد را می‌تواند استثنایی در میان این قاعده به شمار آورد.
زیان دیدن کشاورزان عراقی به دلیل کالاهای ارزان ایران
اگرچه عراق بیش از 32 بندر و گذرگاه تجاری مرزی با کشورهای همسایه از جمله ایران، ترکیه، سوریه و اردن دارد، اما کالاهای ایرانی به دلیل ارزان‌ترین و رایج‌ترین در مقایسه با دیگر کشورها همه بازارهای محلی عراق را پیش از بحران کرونا اشغال کرده بود. این وضعیت منجر به خسارات زیادی به کالاهای محلی کشاورزی عراق که یک سوم از جمعیت این کشور از طریق درآمدهای کشاورزی امرار معاش می‌کنند. واردات محصولات کشاورزی پیش از کرونا حدود 50٪ از نیازهای غذایی عراق را تأمین می‌کرد.

در همین زمینه محسن که یک مهندس کشاورزی عراقی 32 ساله است به خبرگزاری فرانسه گفت، بخش کشاورزی در عراق طی سال‌های گذشته به شدت آسیب دید و به دلیل عدم حمایت دولت از کشاورزان کاملا با شکست مواجه شد.

او افزود:«در آن طرف مرز ایران با صادرات محصولات کشاورزی و مواد غذایی به عراق سالانه حدود سه میلیارد دلار سود می‌کرد و ترکیه نیز سالانه 2.2 میلیارد دلار سود می‌کرد اما با گسترش بیماری همه گیر Covid-19 که مقامات عراقی را مجبور به بستن مرزهای این کشور با عراق شد، بازار عراق رونق گرفت».

مهندس محسن گفت:«در واقع دولت عراق مجبور شد گذرگاه‌ها را ببندد آنها از کشاورز حمایت نکردند اما این شرایط باعث شد که ما در برابر یک چالش قرار بگیریم تا ثابت کنیم کشاورز عراقی می‌تواند سبد غذایی را برای خانواده‌های عراقی تهیه کند».
کشت هزاران تن از محصولات کشاورزی
کشاورزان شهر عفک در استان دیوانیه عراق که مهندس محسن از آن شهر است دارای مزارع بزرگی هستند که کشت خربزه خوش‌بو و خوش‌طعم این شهر در میان همه عراقی‌ها مشهور است.

استان الدوانیه عراق یکی از استان‌های مهم کشاورزی این کشور محسوب می‌شود. این استان در فصل زراعی جاری کشور عراق را از نظر محصولات استراتژیک مانند گندم و جو به خودکفایی رساند و با کشت برنج «خوش بو» یا «چمپا» که یکی از بهترین انواع برنج در جهان محسوب می‌شود، جایگاه ویژه ای را در میان دیگر مناطق کشاورزی عراق برای خود باز کرده است.

مزارع و زمین‌های کشاورزی دیوانیه تنها 9.3 میلیون هکتار هستند که در مقایسه با ایران که 45.9 میلیون هکتار یا سوریه با 13.9 میلیون هکتار هستند مساحت کوچکی به شمار می‌رود.
کرونا باعث خودکفایی عراق از نظر محصولات کشاورزی شد
محمد کشاش رئیس فدراسیون انجمن‌های کشاورزی عراق در استان دیوانیه فاش کرد که در سال 2020 ، برای اولین بار پس از مدت زمان طولانی عراق موفق شد در 28 محصول به خودکفایی برسد.

به عنوان مثال طبق آمار وزارت زراعت، تولید تخم مرغ از 11 میلیون در ژانویه و مارس به 17 میلیون در ماه آوریل مه و ژوئن افزایش یافته است.
کرونا فرصت طلایی برای محصولات عراق
هانی شایر کشاورز دیگر عراقی به خبرگزاری رویترز گفته است :«بستن مرزها در این فصل فرصتی طلایی برای کشاورزان عراقی فراهم کرده تا بتواند محصول محلی مانند سبزیجات و میوه هایی مانند هندوانه ، خربزه ، بادمجان ، خیار ، گوجه فرنگی و غیره را به بازار عرضه کنند.

او افزود: «ما از دولت زیاد توقع زیادی نداریم تنها موارد ساده‌ای همچون حمایت از کشاورزی و محصولات محلی است که از نظر کیفی به مراتب بهتر از محصولات وارد شده و ارزان‎‌تر است» .

گفتنی است که با سقوط ارزش پول ایران و ترکیه، محصولات این دو همسایه عراق به دلیل ارزانی مانند سیل به سوی عراق سرازیر می شد و راهی سفره‌های شهروندان عراقی می‌گشت.اما با ظهور بیماری کرونا و بسته شدن مرزهای کشاورزان عراقی شانس خود را باز یافتند به خصوص که این کشور 40 میلیونی به دلیل سقوط قیمت نفت و متوقف شدن فعالیت اقتصادی به دلیل کرونا با کمبود روزانه نقدینگی مواجه است.
+8
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.