ولیالله سیف تا مرداد ۹۷ رئیس کل بانک مرکزی ایران بود و با افزایش انتقادها از عملکرد او، توسط حسن روحانی برکنار شدرادیو فردا :ولیالله سیف، رئیس سابق بانک مرکزی ایران، در گفتوگویی نحوه اعلام دلار ۴۲۰۰ تومانی را شرح داده و گفته است که حسن روحانی بر تصویب این نرخ تاکید داشت.
گفتوگوی آقای سیف را خبرگزاری فارس روز شنبه ۱۴ تیرماه منتشر کرده است.
او در این مصاحبه با اشاره به افزایش تقاضای ارز در تابستان و زمستان سال ۹۶، گفته که در ابتدا حسن روحانی «همینطوری» و بدون هیچ محاسبهای پیشنهاد داده بود که نرخ دلار ۳۸۰۰ تومان باشد.
به گفته آقای سیف، کارشناسان بانک مرکزی پیشنهاد داده بودند که نرخ ارز ۴۸۰۰ تومان باشد ولی با مخالفت شدید برخی از اعضای دولت مواجه شد.
بر اساس این روایت، یکی از اعضای هیات دولت در جلسهای به نقل از محمدرضا پورابراهیمی، نماینده مجلس دهم، میگوید که نرخ ارز باید ۴۲۰۰ تومان باشد و همین موضوع هم تصویب میشود.
روایت آقای سیف درباره نحوه اعلام شدن نرخ ۴۲۰۰ تومان توسط اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری، هم جالب است: «وقتی آقای جهانگیری بلند شد که برود پرسید آقای رئیسجمهوری اجازه میدهید ۴۵۰۰ تومان بگویم؟ بعد گفت اجازه بدهید ۴۳۰۰ تومان بگویم. آقای رئیسجمهوری گفت: نه، به هیچ وجه از ۴۲۰۰ تومان بالاتر نرود».
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، ۲۲ مهرماه ۹۸ گفت: شخصا با تصمیم تکنرخی شدن ارز به بهای ۴۲۰۰ تومان مخالف بوده است.
او همچنین این تصمیم را نظر جمع اعلام کرد و گفت: «مقام معظم رهبری هم به من گفتند کاش زودتر این کار را میکردید».
حسامالدین آشنا، مشاور حسن روحانی، نیز پیش از این گفته بود که در جلسه تعیین نرخ ارز تنها فرد مخالف دلار ۴۲۰۰ تومانی، حسن روحانی بوده است.
چند ماه پس از اعتراضهای سراسری دی ۹۶ و در پی چند روز بحران ارزی در ایران، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری ایران، بیستم فروردین ۹۷ اعلام کرد با تصویب ستاد اقتصادی دولت، دلار به نرخ ۴۲۰۰ تومان عرضه میشود و دیگر نرخها قاچاق محسوب میشود.
دولت ایران ابتدا اعلام کرد که دلار با نرخ ۴۲۰۰ تومان برای همه مصارف خواهد بود ولی با افزایش انتقادها، تخصیص دلار ۴۲۰۰ تومانی را به برخی کالاها محدود کرد.
ولیالله سیف با اشاره به این بخش از تصمیم دولت گفته است که اظهارات جهانگیری درباره اینکه پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی برای همه مصارف خواهد بود، «خیلی عجیب» بود و در جلسات بعدی موضوع را به مقامهای دولت گفت.
رئیس سابق بانک مرکزی گفته که مشابه چنین اشتباهی یعنی «پرداخت ارز به همه مصارف» در سال ۹۰ صورت گرفت و در سال ۹۷ نیز «همان تجربه، با خسارت زیادی تکرار شد».
در طول دو سال گذشته گزارشهای زیادی درباره نحوه مصرف دلار ۴۲۰۰ تومانی منتشر شده است.
رئیس دیوان محاسبات فروردین ۹۹ گزارش داد در جریان توزیع ارز ۴۲۰۰ تومانی، ۴.۸ میلیارد دلار از سوی دولت پرداخت شد ولی «مابهازای واردات کالا نداشت».
رئیس دیوان محاسبات همچنین مجموع ارز توزیع شده به قیمت ۴۲۰۰ تومان را ۳۱ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت قرار بود که حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان بابت مابهالتفاوت قیمت ارز به حساب بانکهای عامل واریز شود ولی ۱۰۵۰۰ میلیارد تومان آن هنوز واریز نشده است.
مقامهای دولت حسن روحانی گزارش دیوان محاسبات در این زمینه را خلاف واقع و «صد در صد غلط» میدانند. روایت سیف از استقلال بانک مرکزی ایران و افغانستان ولیالله سیف در این مصاحبه بارها به مخالفتهای حسن روحانی با گزارشهای بانک مرکزی و دخالتهای مسئولان دولتی در تصمیمگیری این بانک اشاره کرده است.
او میگوید بانک مرکزی ایران از استقلال برخوردار نیست و اعتقاد دارد که رئیس این بانک نباید در جلسات هیات دولت شرکت کند، چون به گفته او حق رای ندارد و رئیسجمهوری نیز همیشه از او طلبکار است.
آقای سیف همچنین با اشاره به تجربه کشورهای مختلف در تدوین قوانین بانکی خواستار استفاده از تجربه جهانیان شده و گفته است وقتی قانون جدید بانک مرکزی افغانستان را میبیند، حسرت میخورد.
به گفته آقای سیف، در قانون بانک مرکزی افغانستان و همچنین عراق مدیران بانک مرکزی نمیتوانند «از قانون عدول کنند».
او در این گفتوگو همچنین به مشکلات گسترده نظام بانکی ایران به دلیل تحریم پرداخته و گفته است حتی بانکهای چینی هم در این زمینه با دولت ایران همکاری نمیکردند.
رئیس سابق بانک مرکزی گفته که برای حل این مشکل با رئیس کل بانک مرکزی چین هم صحبت کرده ولی او گفته که «این دیگر تصمیم خود بانکهاست».
ولیالله سیف تا مرداد ۹۷ رئیس بانک مرکزی ایران بود و با افزایش انتقادها از عملکردش، توسط حسن روحانی برکنار شد.
او همچنین اردیبهشت ۹۷ توسط دولت آمریکا تحریم شد. آقای سیف از سوی وزارت خزانهداری آمریکا متهم به حمایت از تروریسم بینالمللی و تامین میلیونها دلار منابع مالی برای گروه حزبالله لبنان شد.
+1
رأی دهید
-8
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.