شبکه خبری کانادا از فایل صوتی مربوط به سخنان مقام ایرانی درباره پرواز ۷۵۲ اوکراین خبر داد

ایران بعد از سه روز انکار، سرانجام اذعان کرد که پدافند سپاه پاسداران "به خاطر خطای انسانی" این هواپیما را هدف قرار دادهبی بی سی :شبکه سی‌بی‌سی کانادا می‌گوید به یک فایل صوتی ۹۰ دقیقه‌ای دست یافته که در آن حسن رضایی‌فر، مدیرکل دفتر بررسی سوانح و حوادث سازمان هواپیمایی ایران گفته علت مسدود اعلام نکردن آسمان ایران در شب حمله موشکی سپاه به پایگاه‌های عراقی میزبان نیروهای آمریکایی، این بوده که چنین کاری نقشه این حملات را برملا می‌کرده است.

سی‌بی‌سی همچنین گزارش کرده که به بازماندگان قربانیان این واقعه در بریتانیا طی ایمیلی خبر داده شده‌ که آقای رضایی‌فر از ریاست تیم تحقیقاتی ایران درباره علل ساقط کردن پرواز ۷۵۲ کنار گذاشته شده است.

سی‌بی‌سی عصر جمعه، سوم ژوئیه، در گزارشی اختصاصی نوشت: "یک فایل صوتی تازه حکایت از آن دارد که بالاترین مقام‌های ایران در مدت زمان انجام عملیات نظامی حساس به پروازهای مسافربری و تجاری اجازه پرواز به تهران و از تهران را داده‌اند چرا که بستن آسمان نقشه آنها برای حمله به پایگاه‌های محل استقرار نیروهای آمریکایی در عراق را برملا می‌کرده است. این همان زمانی است که پرواز ۷۵۲ (به مقصد اوکراین) ساقط شد."

این شبکه خبری کانادایی می‌گوید فایل صوتی که به دستش رسیده ۹۱ دقیقه است و محتوای آن مربوط به جلسه‌ای در روز هفتم مارس، میانه اسفند پارسال، میان حسن رضایی‌فر، رئیس کمیته تحقیقاتی ایران درباره چگونگی هدف قرار گرفتن پرواز ۷۵۲ اوکراین و یکی از اعضای خانواده‌های قربانیان آن پرواز است.

بوئینگ ۷۳۷ شرکت هواپیمایی اوکراین در نخستین ساعات بامداد ۱۸ دی سال گذشته، دقایقی پس از برخاستن از فرودگاه امام خمینی تهران هدف دو موشک قرار گرفت و سقوط کرد و همه ۱۷۶ سرنشین آن جان باختند.

سی‌بی‌سی در گزارش خود از تماس این شبکه با مقام‌های ایرانی درباره محتوای این فایل صوتی نوشته و خبر داده: "۲۴ ساعت پس از ایمیل سی‌بی‌اسی به (حسن) رضایی‌فر در روز پنجشنبه که طی آن واکنش این مقام ایرانی درخواست شده بود، خبر آمد که او از ریاست تیم تحقیق کنار گذاشته شده. امروز صبح (جمعه سوم ژوییه) اعضای خانواده‌های بازماندگان این پرواز در بریتانیا - که در تهران سفارت دارد - مطلع شدند که شخص جدیدی مسئولیت این تحقیقات را برعهده گرفته است". این در حالی است که رسانه‌های ایران هنوز خبری از برکناری حسن رضایی‌فر یا انتصاب رئیس جدیدی برای کمیته تحقیق پرواز ۷۵۲ منتشر نکرده‌اند. روز جمعه همچنین حامد اسماعیلیون که همسر و دختر خود را در جریان این فاجعه هوایی از دست داده گفت دولت کانادا هنوز توافقی با دولت ایران درباره پرداخت غرامت به بازماندگان این واقعه نکرده است.

روز گذشته خبرگزاری رسمی سوئد از قول آن لینده، وزیر خارجه سوئد، گزارش داده بود که «با چهار کشور دیگر که شهروندانی در هواپیما داشتند توافقنامه‌ای امضا کردیم و ما با ایران درباره پرداخت غرامت به بازماندگان قربانیان آن حادثه مذاکره خواهیم کرد.»

اما حامد اسماعیلیون که در ماه‌های گذشته در اطلاع‌رسانی درباره این واقعه و بازماندگانش فعال بوده و شبکه سی‌بی‌سی کانادا او را سخن‌گوی موقت انجمن خانواده‌های قربانیان پرواز ۷۵۲ خوانده، در فیس‌بوک نوشته فرانسوا فیلیپ شمپین، وزیر خارجه کانادا، با انجمن خانواده‌های قربانیان پرواز ۷۵۲ تماس گرفته و تاکید کرده چنین موضوعی حقیقت ندارد و برداشت نادرست از تفاهم‌نامه‌ی مابین اوکراین، کانادا، افغانستان، بریتانیا و سوئد بوده که متاسفانه از سوی یکی از این کشورها به اشتباه مطرح شده است.

روز پنجشنبه، دوم ژوئیه - ۱۲ تیر - خبرگزاری فرانسه به نقل از تی‌تی نیوز، خبرگزاری رسمی سوئد، گزارش داد که آن لینده، وزیر خارجه سوئد، که چند شهروندش در این هواپیما بودند، در یک بیانیه اعلام کرده "با چهار کشور دیگر که شهروندانی در هواپیما داشتند توافقنامه‌ای امضا کردیم و ما با ایران درباره پرداخت غرامت به بازماندگان قربانیان آن حادثه مذاکره خواهیم کرد."

به گفته خانم لینده، این توافقنامه پس از مذاکره با ایران و سایر کشورهایی که در این هواپیما شهروندانی داشتند از جمله کانادا و اوکراین امضا شده است.

وزارت خارجه افغانستان هم در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که وزیران پنج کشور افغانستان، کانادا، بریتانیا، اوکراین و سوئد امروز به صورت تصویری و آنلاین با هم موافقت‌نامه همکاری برای مذاکره با ایران را امضا کردند.

در اطلاعیه وزارت خارجه افغانستان آمده: "وزرای خارجه این پنج کشور بار دیگر خواهان تحقیقات مستقل و جبران عادلانه خسارات ناشی از این حادثه شدند."

در میان سرنشینان هواپیمای سرنگون شده، بسیاری شهروندان ایرانی کانادایی بودند اما از کشورهای سوئد، بریتانیا، افغانستان و اوکراین هم در میان مسافران و خدمه این پرواز بودند.

برخی از خانواده قربانیان که همسر و فرزندانشان را در این پرواز از دست دادند می‌گویند که برایشان روشن شدن حقیقت مهمتر از دریافت غرامت است.

کانادا، اوکراین، سوئد، افغانستان و بریتانیا، پنج کشوری که شهروندان آنها در سقوط آن هواپیما کشته شدند، برای همکاری بیشتر با تحقیقات و تحویل جعبه های سیاه هواپیما به ایران فشار می آوردند.

پرواز تهران-کی‌یف علاوه بر شهروندان عمدتا ایرانی شامل ۵۷ کانادایی، ۱۱ اوکراینی، ۱۷ سوئدی، چهار افغان و چهار بریتانیایی بود.
+10
رأی دهید
-2

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.