ایران: در مورد «غرق شدن مهاجرین افغان» با افغانستان به توافقی دست یافتیم

العربیه :عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران دوشنبه 1 ژوئن در یک نشست خبری گفت، با افغانستان در مورد حادثه غرق شدن مهاجرین افغان به توافقی دست یافته است.

به گزارش خبرگزاری مهر، موسوی اضافه کرد: «سفری آقای بهاروند به افغانستان داشتند. با سوتفاهمی که اخیراً پیش آمد، جا داشت در سطح بالایی یک هیئت به افغانستان اعزام کنیم و آنجا مباحثی مطرح و سوءتفاهم‌ها حل شود».

وی ادامه داد: «این هیئت با مقامات سیاسی افغانستان دیدار داشت و به توافقاتی دست یافت و قرار شد اگر سوءتفاهم و مدرکی وجود دارد برای ما بفرستد تا جمهوری اسلامی بررسی کند ولی آنچه مسلم است، اینکه این اتفاق ناگوار بوده اما در خاک ایران اتفاق نیفتاده است و نیروهای ایرانی دخالتی در آن نداشتند».

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اظهار کرد: «در مورد کمیسیون مشترک دو کشور هم که مدتی است جلسات آن مسکوت مانده، با توجه به استقرار دولت جدید امیدواریم که جلسات این کمیسیون مجدداً برگزار شود. طرف افغان در دیدار خود اسنادی را به ما ارائه داد که قرار شد تا آنها را بررسی کرده و نتایج را خدمت دولت این کشور و ملت ایران و افغانستان اعلام کنیم».
والی هرات: خون هم‌وطنان خود را معامله نمی‌کنیم مهاجرین ما در ایران غرق شدند
عبدالوحید قتالی والی هرات افغانستان پنج‌شنبه 28 مه 2020 در نشست خبری در مورد غرق‌شدن مهاجرین افغان در مرز ایران گفت، خون افغان‌ها در «هیچ میز» به معامله گذاشته نمی‌شود، باید نتایج تحقیقات در مورد کشته‌شدن کارجویان افغان پایان یابد.

به گزارش روزنامه «اطلاعات روز» قتالی اضافه کرد: «آیا قرار است که از خون هم‌وطنان خود بگذریم؟ یا این را قربانی مصلحت‌ها بکنیم؟ به شما اطمینان می‌دهیم که ما هر نوع روابطی که با هر کشوری داشته باشیم و هر نوع تعاملی داشته باشیم، خون هم‌وطنان ما به سوادی میز گذاشته نمی‌شود».

وی تاکید کرد، باید طرف ایران بپذیرد که مهاجرین افغان در مرز با ایران غرق شده‌اند و«حالا مصلحت برای من نتیجه‌ تحقیقات است. نتیجه من خون هم‌وطنان من هست که بالاخره با استدلال، یک طرف قضیه بپذیرد که بانی این جنایت کی بوده؟»

والی هرات علاوه کرد، میان جان‌باختگان این رویداد سه کودک نیز شامل بودند.

در همین حال، محمدجان میرزایی، نماینده‌ خانواده‌های غرق‌شدگان این حادثه می‌گوید، باید حکومت افغانستان به‌گونه‌ همه‌جانبه کشته‌شدن مهاجرین افغان را بررسی کند.

میرزایی تاکید کرد، تا زمانی که عدالت تأمین نشود، آنان دست از اعتراض نخواهند کشید و دادگاه‌های بین‌المللی باید به این «جنایت هولناک» رسیدگی کنند.
اعلام نتایج تحقیق کمیسیون مستقل حقوق‌بشر افغانستان
هرچند حادثه غرق شدن مهاجرین افغان توسط هیأت‌های دیپلماتیک کابل – تهران در حال بررسی است، اما کمیسیون مستقل حقوق‌بشر افغانستان تایید کرد که نیروهای مرزی ایران مهاجرین افغان را پس از شکنجه به رودخانه هریرود انداختند که در میان آنها کودکان نیز شامل بودند.

کمیسیون مستقل حقوق‌بشر افغانستان چهارشنبه 27 مه 2020 با اعلام نتایج تحقیق‌اش در این مورد در گزارشی نوشت، مهاجرین افغان که قربانی این حادثه شدند بین 12 تا 40 سال سن داشتند.

در این گزارش آمده: «اتباع افغانستان پس از اینکه از دریا عبور کردند و وارد خاک ایران شدند، توسط نیروهای مرزی ایران مجبور شدند بدون امکانات (کشتی، جلقه نجات ‌یا امکانات دیگر) از رودخانه هریرود عبور کنند، و این سبب شد که شماری از آنها نتوانند‌ عبور کنند و در رودخانه غرق شدند».

کمیسیون مستقل حقوق‌بشر افغانستان اعلام کرد: «بیشتر نجات‌یافتگان در مصاحبه‌هایی با ما ‌گفتند که ‌توسط نیروهای مرزی ایران دستگیر و به پاسگاه مرزی ابراهیم‌خانی (واقع در قریه «دهستان» جنت‌آباد) منتقل شده‌اند.

دراین پاسگاه آنها توسط نیروهای مرزی ایران ‌شکنجه و لت‌و‌کوب‌ شده، ‌سپس ‌مجبور به عبور ‌از ‌رودخانه هریرود شده‌اند که براثر آن، شماری از این مهاجران در آب غرق شده‌اند. سن قربانیان و نجات‌یافتگان این رویداد از دوازده‌ ‌تا‌ چهل‌ساله متفاوت ‌بوده است. هم‌چنین تمامی آنها مرد بوده‌اند و هیچ زنی بین آنها نبوده است».

در این گزارش آمده، شمار مجموع مهاجرین افغان 46 نفر بودند که 10 نفر در این حادثه جان باختند، 15 نفر مفقود هستند و 21 نفر دیگر خود شان را نجات دادند.

کمیسیون مستقل حقوق‌بشر افغانستان از سازمان ملل متحد و جامعه بین‌المللی خواسته برای اطمینان کامل از تأمین عدالت، از تحقیقات حادثه غرق مهاجرین افغان در مرز ایران نظارت کنند.

این کمیسیون تاکید کرده که تحقیقات در این مورد باید عادلانه و غیرسیاسی صورت گیرد و برای قربانیان و آسیب‌دیدگان این رویداد غرامت پرداخت شود.
سفری هیأت دیپلماتیک ایران به کابل
هیأت دیپلماتیک ایرانی به ریاست محسن بهاروند معاون وزارت امور خارجه ایران برای بررسی حادثه غرق مهاجرین افغان سه‌شنبه 26 مه 2020 وارد کابل شد در دیدار با مقام‌های افغان حادثه غرق شدن مهاجرین افغان را شدیداً محکوم کرد و از وقوع آن ابراز تأسف نمود.

محسن بهاروند پس از سفر به کابل چهارشنبه 27 مه در گفت‌وگو با خبرگزاری ایرنا گفت: «مرزبانان و دیپلمات‌های ما تحقیقات جدی در باره اتفاقی که 13 اردیبهشت ماه در مرز افغانستان و ایران نزدیک رودخانه هریرود افتاده بود، انجام دادند. تحقیقات ما دال بر این است که به هیچ وجه، مرزبانان ایرانی دخالتی در این کار نداشته‌اند».

بهاروند ادامه داد: «ما در سه مورد با برادران افغان خود توافق کردیم. نخست مدارکی را که افغان‌ها در این مصاحبه‌ها ضبط کرده اند، بررسی کنیم. اگر از نظر ما نیز مشخص شد که مدرک دال بر تخلف است، ما آن را به مراجع مربوطه خواهیم سپرد که مورد رسیدگی قرار گیرد. در مرحله دوم همکاری مشترکی خواهیم کرد که در آینده جلو این اتفاقات گرفته شود. به این معنی که جلو قاچاق انسان و ترددهای غیرقانونی را بگیریم و سپس در مرحله سوم سعی می‌کنیم تردد اتباع افغانستان به جمهوری اسلامی ایران را به شکل قانونی در آوریم».

معاون وزارت امور خارجه ایران علاوه کرد: «ما تلاش می‌کنیم مسیر رفت‌وآمد افغان‌ها را به‌شکل قانونی در آوریم که از مشکلات در آینده جلوگیری شود. همچنین با قاچاقچیان باید به‌صورت مشترک مبارزه کنیم که این خود یک روند است و نیاز به زمان دارد».

گفتنی است که برخی از مهاجرین افغان برگشته از مرز ایران یک ماه پیش به رسانه‌ها گفته بودند که مرزبانان ایرانی 50 تن از کارگران افغان را بعد از شکنجه و دشنام به رودخانه هریرود انداختند.
+2
رأی دهید
-7

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    چرا قانونی رو راحت نمیکنید یک هفته ای ویزا بدید طرف بیاد آخه مملکت شما که سوئیس نیست اینقدر سخت بگیرید یارو میاد کار بکنه
    2
    3
    ‌سه شنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    vg2000 - اسلو، نروژ
    این فرقه اسلامی میگه زیر این حرفا میره .
    1
    1
    ‌سه شنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۹ - ۲۰:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.