مرگ پناه‌جوی ایرانی در مرز ترکیه؛ «پسرم را کشتند، می‌خواهم از پلیس ترکیه شکایت کنم»

ایران وایر :آیدا قجر
در همین اردیبهشت‌ماهی که گذشت، اجساد چندین مهاجر افغانستانی در رودخانه «هریرود» پیدا شد که به گفته شاهدان عینی، پلیس مرزی ایران آن‌ها را شکنجه و ناچار به پریدن در رودخانه کرده بود. این مساله اعتراضات جامعه مدنی افغانستان و ایران را به همراه داشت و کمیته‌های حقیقت‌یابی تشکیل شد. حالا در روایتی مشابه، پیکر چندین مهاجر و پناه‌جو در مرز «چالدران» ایران پیدا شده که یکی از آن‌ها «کامران گودرزی» است. پسری متولد ۱۳۸۱ که برای ساختن آینده‌ای بهتر وطنش را ترک کرد. به گفته پدر کامران، پیکر فرزندش دو ماه و شش روز زیر برف بود تا به او خبر دادند که برای شناسایی به «چالدران»‌ برود. با توجه به آخرین تماس‌های «کامران» پدرش معتقد است که پلیس ترکیه باعث مرگ فرزند او شده است و می‌خواهد از آن‌ها شکایت کند.

****

«بین اجساد هفت مهاجری که زیر برف پیدا شدند، یکی از آن‌ها ایرانی بود؛ یعنی پسر من. پلیس ترکیه می‌توانست این گروه از مهاجران را تحویل مرزبانی ایران بدهد تا این اتفاق نیفتد اما آن‌ها را بدون پول و موبایل در کوه رها کرد تا نتوانند به سلامت برگردند. سر پسرم شکسته و پاهایش کبود شده بود. به نظر من پلیس ترکیه پسرم را کشت.»

۲۸اسفند۱۳۹۸ بود که «کامران گودرزی» از مرز ایران به سمت ترکیه حرکت کرد. درست زمانی که مرزها به خاطر شیوع ویروس کرونا بسته شده بود، او تصمیم گرفت از طریق مسیر قاچاق از ایران خارج شود. به گفته پدرش، او هجده ساعت در راه بود تا بالاخره مرز ایران را پشت‌سر گذاشت و به خانواده‌اش خبر داد که از کوه گذشت. او می‌خواست برای ساختن آینده‌اش به اروپا برود، اما پیکر بی‌جانش درحالی‌که بیش از دو ماه زیر برف بود، به خانواده‌اش تحویل داده شد.
پدرش آخرین تماس‌ها را چنین روایت می‌کند: «کامران تماس گرفت و گفت که از کوه پایین آمده اما به‌شدت گرسنه است. به او گفتم خودش را به اولین روستا برساند و از مردم محلی تقاضای لقمه‌ای نان کند؛ اما چند ساعت بعد درحالی‌که گریه می‌کرد تماس گرفت که ده - پانزده نفر او را با چوب مورد ضرب و شتم قرار داده و سرش را شکسته بودند. می‌گفت پاهایش کبود شده بودند. سعی کردم او را آرام کنم و گفتم خودش را به جاده‌ای برساند تا بتواند به نزدیک‌ترین شهر برود؛ اما در تماس بعدی خبر داد که توسط پلیس دستگیر شده و در محوطه پاسگاه به همراه تعدادی دیگر از مهاجران به سر می‌برد.»
این آخرین تماس «کامران» با خانواده‌اش بود. پدرش در آن تماس به پسرش اطمینان داده بود که پلیس آن‌ها را به ایران برمی‌گرداند یا رهایشان می‌کند. اما دیگر هیچ خبری از «کامران» نبود. پدرش شروع به جست‌وجو کرد؛ از وزارت امور خارجه تا پلیس اینترپل و کنسولگری ایران. ولی به او گفتند که نام فرزندش در هیچ جای سیستم پلیس ترکیه ثبت نشده است. پدرش حتی از طریق چندین قاچاق‌بر هم پیگیری کرد و برای پیدا شدن پسرش مژدگانی تعیین کرد. پیگیری‌هایی که درنهایت به یافتن پیکر پسرش ختم شد.
۲۷اردیبهشت۱۳۹۹ از مرزبانی «چالدران» با پدر کامران تماس گرفته و اطلاع‌ داده شد که برای شناسایی پیکر فرزندش باید به این شهر برود: «بلافاصله حرکت کردیم. موبایلش همراهش نبود. موبایل و پاسپورتش را در یک کیف گردنی می‌گذاشت. انگار که از گردنش کنده باشند چون نصف سیم هدستش در گردنش مانده بود. سرش کبود بود و انگار با چوب او را زده بودند. پاهایش هم کبود شده بود. ۲۹ اردیبهشت جنازه پسرم را تحویل گرفتیم و در تهران دفن کردیم.»
پدر کامران می‌گوید که به نظرش پسرش شبانه در مسیر مانده و از «گرسنگی» جان خود از دست داده است: «به نظرم کامران من از گرسنگی مرد. پسرم از سمت ایران ۱۸ ساعت در راه بود و وقتی هم که رسید گرسنه بود و کسی به او غذا نداد. دو ساعت مچی همراه کامران بود که یکی از آن‌ها روی ۱۱:۱۰ دقیقه و دیگری ۱۱:۲۰ دقیقه از کار افتاده است. انگار که قبل از ساعت ۱۲ شب تمام کرده بود. اگر در روشنای روز بودند که مسیر را پیدا می‌کردند. افراد محلی در چالدران کوه را نشانم دادند و گفتند این نقطه سخت‌ترین مسیر است و از این اتفاق‌ها بازهم افتاده است. آن‌ها می‌گفتند وقتی پلیس ترکیه نخواهد کسی به مقصد برسد، در این کوه‌ها رهایش می‌کنند. پول و موبایلش را هم از او گرفته بودند که نتواند برگردد. پسر من دو ماه و شش روز زیر برف ماند. پلیس ترکیه پسر من را کشت. می‌خواهم شکایت کنم اما قبل از آن به دنبال برگزاری تجمع اعتراضی مقابل سفارت ترکیه هستم. ما هم حق اعتراض داریم.»
«کامران» محصل بود. پدرش می‌گوید دوستان بسیاری داشت؛ از کودک تا پیر و مسن: «کامران گفت که می‌خواهد آینده‌اش را خارج از ایران بسازد. به او گفتم خب همین‌جا بساز. گفت آخرش مثل تو باید با هزار بدبختی و قسط یک خانه بخرم. می‌خواست به دنبال آرامش برود. همه دوستش داشتند. مطمئن باشید که کامران به هیچ‌کس بدی نکرد. ما هم نمی‌دانستیم این‌قدر دلش بزرگ است. از پیرمرد و پیرزن تا نوجوان‌ها برای خاک‌سپاری‌اش آمدند. مراسم او در این روزهای سخت، باشکوه برگزار شد. او سرمایه زندگی‌ و دل‌خوشی ما بود.»
دوستان و اقوام «کامران» از طریق شبکه‌های مجازی کمپینی به نام «دادخواهی» راه انداخته‌اند. آن‌ها می‌خواهند پس از برگزاری مراسم هفتم این جوان که مصادف با «عید فطر» در ایران است، جلوی سفارت ترکیه نسبت به این اقدام پلیس اعتراض کنند. از آن‌جایی‌که آخرین تماس «کامران» با خانواده‌اش از پاسگاه پلیس بوده و پس‌ازآن ناپدید شده، ‌آن‌ها باور دارند که فرزندشان را پلیس ترکیه در کوه‌ رها کرده است.
+43
رأی دهید
-6

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    Liberte - ارومیه، ایران

    تاسف انگیزه. بعد هم اردوغان یونان رو به بدرفتاری با مهاجران محکوم می کنه. در حالیکه ر همه جای دنیا از ایران تا ترکیه ، پلیس مرزی آمریکا ، گرفته تا پلیس ساحلی یونان و ایتالیا با مهاجران مخصوصا مهاجران غیرقانونی اینگونه رفتار می کنند. بهتر بد که این پسر مرحوم که هنوز 18 سالش بود به حرف پدرش گوش داده بود.
    6
    32
    یکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۷:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران

    این پسر مگه ممنوع خروج بوده که از کوه و دشت میخواسته از مرز فرار کنه؟! خیلی عجیبه چون ترکیه که ویزا نمیخواد و با اتوبوس راحت میتونسته بره!
    10
    30
    یکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۸:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا

    «کامران گفت که می‌خواهد آینده‌اش را خارج از ایران بسازد. به او گفتم خب همین‌جا بساز. گفت آخرش مثل تو باید با هزار بدبختی و قسط یک خانه بخرم??. آخه چی بگم من یعنی اروپا همینجری پول ریختن میگن این خونه و زندگی شما؟ آخه پدر من این چه تصوری هست که شما‌ها از خارج از ایران دارید اینجا هم شما صبح تا شب زحمت بکشید تا یه خونه بخرید مگه کشک هست همینجوری اروپا امریکا خونه زندگی درست کنید.
    4
    38
    یکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    sahandogli - لندن، انگلستان
    اگر کسی به طور غیر قانونی وارد کشور شما می شود و برای کشور ایجاد مشکل می نماید و خیلی راحت هم نمی تواند از ترکیه خارج شود و باید کار کند و از خدمات استفاده کند و فرصتها را ترک برباید انتظار نداشته باشید برایشان فرش قرمز چهن کنند و بالاترین مقام دولتی به پیشواز ایم مرد بیاید
    14
    9
    یکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    [::Liberte - ارومیه، ایران::]. این خبر فقط حدس و گمانه. باید تحقیقات بشه. ایران باید تیم تحقیق بفرسته.
    8
    10
    یکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    [::amirgheryou - تهران، ایران::]. عبور از مرز پاسپورت میخواد. با این تب پناهندگی مردم حوصله سربازی رفتن ندارن!
    8
    15
    یکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    اینو در نظر بگیرید که دیگرانی که باهاش بودن پولاشو گرفته و کشته باشنش.
    11
    19
    یکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Liberte - ارومیه، ایران
    [::amirgheryou - تهران، ایران::]. به طور کلی عرض می کنم .رفتار مردم و پلیس کشورها با مهاجران خوب نیست مخصوصا مهاجران غ قانونی. فقط هم مختص به ترکیه نیست.
    2
    9
    یکشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.