دلار در ایران به ۱۸ هزار تومان رسید

بی بی سی :قیمت دلار در آخرین روز اردیبهشت، در بازار ایران به حدود ۱۸ هزار تومان رسید. روند افزایش تند قیمت دلار از اوایل اردیبهشت آغاز شده و همچنان ادامه دارد.

نمودار زیر نشان می‌دهد که قیمت دلار از اول اردیبهشت طی یک ماه حدود دو هزار تومان گران شده است. روز ۲۳ اردیبهشت دلار وارد کانال قیمتی ۱۷ هزار تومان شد. شد اما روند کاهش ارزش ریال در برابر دلار، همچنان ادامه یافت و به نظر می‌رسد دولت هم تاکنون موفق به کنترل بازار ارز نشده است.
نوسان قیمت دلار در بازار ایران
اول فروردین ۱۳۹۹ تا ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹
در بازار ارز ایران چه خبر است؟
قیمت حدود ۱۸ هزار تومانی دلار که امروز ثبت شد، نزدیک به بالاترین قیمت دلار از مهرماه ۱۳۹۷ است. در آن دوره بازار ارز ایران بحرانی تمام عیار را تجربه کرد و قیمت دلار برای ساعاتی به حدود ۲۰ هزار تومان رسید. این بحران بعد از خروج آمریکا از برجام، در ۱۸ اردبیهشت ۱۳۹۷ و بازگشت دو مرحله‌ای تحریم‌ها رخ داد. ۱۳ آبان ۱۳۹۷ تمام تحریم‌های آمریکا که براساس برجام معلق شده بود، دوباره اعمال شد.

از آن زمان، آمریکا موفق شده فروش نفت ایران را از حدود روزی دو ونیم میلیون بشکه، به مقداری ناچیز کاهش دهد. درآمد اصلی دولت ایران از نفت است، و درآمد عمده ارزی ایران هم از طریق نفت است. با آنکه صادرات غیر نفتی و فروش محصولات پتروشیمی هم برای ایران درآمد ارزی دارد،‌ اما تحریم‌های مالی آمریکا و البته تحریم تقریبا تمام بخش‌های اقتصادی ایران، درآمد غیر نفتی و پتروشیمی را هم به حدی ناچیز رسانه است.
متوسط قیمت ماهانه دلار در ایران
یک ماه اخیر متوسط قیمت دلار به بالاترین* سطح از زمان خروج آمریکا از برجام رسید. در ۳۱ اردیبهشت هر دلار حدود ۱۸ هزار تومان معامله شد.
*بالاترین قیمت دلار (در پایان معاملات) تا امروز حدود ۱۹ هزار تومان و در میانه مهر ماه ۱۳۹۷ به ثبت رسیده است
نمودار بالا متوسط ماهانه قیمت دلار را نشان می‌دهد، با آنکه در مهر ۱۳۹۷ قیمت دلار رکورد حدود ۲۰ هزار تومانی را ثبت کرد، اما قیمت‌ها با دخالت دولت، پایین آمد. اما در ماه‌های اخیر، قیمت متوسط ماهانه روندی صعودی داشته است که نشان می‌دهد افزایش قیمت دلار، نوسانی ناگهانی نبوده است بلکه پاسخی به کاهش مداوم ارزش ریال در برابر دلار بوده است.
آیا دلار گران‌تر هم خواهد شد؟
اگر دلار را یک کالا در نظر بگیریم، تنها راه کنترل قیمت یک کالا، عرضه آن به بازار است. راه عرضه دلار به بازار ایران، افزایش دارایی‌های دلاری دولت است. دولت در اقتصاد ایران بزرگ‌ترین فروشنده دلار در بازار است.

اما با وجود آنکه مقامات ایران، بارها بر "کافی بودن" دارایی‌های ارزی کشور تاکید کرده‌اند، در عمل با از دست رفتن درآمد فروش نفت، توان عرضه دلار به بازار را از دست داده‌اند که نشانه آن کاهش مداوم و بی‌سابقه ارزش ریال است.
آثار افزایش قیمت دلار چه خواهد بود؟
تحولات سال‌های اخیر نشان می‌دهد که افزایش قیمت دلار، به افزایش تورم دامن می‌زند. البته می‌توان از بعد دیگری هم به این مسئله نگاه کرد. اگر دلار را یک کالا در نظر بگیریم، این کالا (دلار) به افزایش سطح قیمت‌ها واکنش نشان می‌دهد و گران می‌شود. اما کنترل قیمت دلار، دشوارتر از کنترل قیمت مثلا گوشت مرغ است. چون دولت می‌‌تواند با دخالت در بازار، قیمت بعضی از اقلام را کنترل کند.

اما برای دخالت در بازار ارز، باید ارز وارد بازار شود و به نظر می‌رسد اولویت دولت ایران در ماه‌های اخیر، نگه داشتن ارز‌های موجود در خزانه و رها کردن بازار ارز است.
آیا افزایش قیمت دلار می‌تواند واکنشی به تحولات بورس باشد؟
دلار در اقتصاد ایران، به صورت سنتی یک معیار برای سنجش میزان دارایی‌ها است. در هفته‌های اخیر، افزایش و بعد کاهش رونق بورس، می‌تواند به سرمایه گذران پیام بدهد،‌ که حفظ ارزش دارایی‌ها با خرید دلار، کم خطر‌تر از سرمیاه‌گذاری در بورس است.

اگرچه می‌توان به راحتی اثبات کرد که در مواردی، بعضی از سبد‌های سرمایه‌گذاری بورس سود بالاتری نسبت به دلار داشته‌اند، اما تحقیقاتی که در مورد ریسک پذیری سرمایه‌گذاران خرد انجام شده، نشان می‌دهد که این سرمایه‌گذاران، به دنبال کمترین میزان خطر هستند، حتی اگر سود پایین‌تری به دست بیاروند.
دلیل افزایش قیمت سکه طلا چیست؟
در بازار امروز، قیمت سکه طلا به حدود هفت میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسید. سکه طلا در یک ماه اخیر، بارها رکورد شکسته است. دلیل افزایش قیمت سکه، افزایش همزمان قیمت جهانی سکه، و قیمت دلار در ایران است. در بازار ایران قیمت طلای جهانی اول به ریال تبدیل می‌شود و بعد قیمت سکه به دست می‌آید. نوسان تند قیمت دلار، باعث می‌شود که طلا هم آثار افزایش قیمت طلا را در خود حفظ کند و هم افزایش قیمت دلار را منعکس کند.
دلیل افزایش قیمت جهانی طلا هم، وضعت رکود کم‌سابقه جهان بعد از شیوع کرونا است. اگر شما در بازار جهانی صاحب سرمایه و شاهد رکود و بی‌ثباتی بازار باشید، تنها راه نجات سرمایه، پناه بردن به دارایی امنی است که ارزش آن نه به قدرت اقتصادی کشورها، که به کم بودن آن در طبیعت است. برای همین طلا در شرایط رکود و بی‌ثباتی گران می‌شود. اما خطر سرمایه گذاری در طلا - دستکم در کوتاه مدت - آن است به محض بهتر شدن شرایط اقتصادی، دچار افتی ناگهانی می‌شود. نگاهی به نوسان قیمت طلا در یک دهه اخیر این خطر را به روشنی نشان می‌دهد. سرمایه‌گذاران در بازار طلا می‌گویند، طلا خوب است، "اگر بدانید که چه زمانی بفروشید". البته در ایران دلار هم وسط می‌آید که خودش یک بازیگر اصلی بازار سرمایه است.
+13
رأی دهید
-1

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    قیمت اصلی دلار بالاتره فقط بطور مصنوعی پائین نگه داشته شده
    3
    10
    ‌چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۲۳:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    بزودی میزند توی گوش 25 هزار تومان! البته دارند صفرها را حذف میکنند تا باز سر ملت کلاه بگذارند
    0
    5
    ‌پنجشنبه ۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
    میره تا ٢٠ هزار میرسه باز میاد پایین رو ١٨، بعد مردم میگن ارزون شد. بابا دیگه این فیلم رو از زمان دلار حالًا نمیگیم ٧ تومنی، ولی ٨٠ تومنی زمان قطعنامه تا الان دیدیم. اقا یه فرمول ساده داره. دولت فقط در امدش فروش نفت هست و به دلار، خرجش هم به ریال. خوب ادم زرنگ دخلش رو گرونتر میفروشه یا ارزونتر؟؟ شما سالی ٢٠ درصد حساب کن خیرش رو ببری!
    0
    6
    ‌پنجشنبه ۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۴:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.