راهکار‌ی بی‌هزینه برای تقویت سیستم ایمنی بدن

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که خوابیدن راهکاری مناسب برای تقویت سیستم ایمنی بدن است و می‌تواند سلاحی در مقابل ویروس کرونا باشد.در این روز‌ها هم‌زمان با شیوع ویروس کرونا که بسیاری از افراد دچار استرس و نگرانی هستند، ممکن است در تنظیم فعالیت‌های داخل بدنی و توانایی خوابیدن‌شان درست در زمانی که بدن‌شان به سالم ماندن احتیاج دارد، دچار اختلال شوند.تحقیقات جدید نشان داده است که اختلال خواب می‌تواند سلامتی سیستم ایمنی بدن را به خطر بیندازد.

تشکیل سیستم ایمنی از چندین لایه محافظتیسیستم ایمنی، دیوار دفاعی را در بدن در برابر انواع عفونت‌ها تشکیل می‌دهد که از چندین لایه محافظتی ساخته شده است.بالاترین لایه پوست که از سلول‌های مرده تشکیل شده، یک سد فیزیکی متراکم را برای مقاومت در برابر هرگونه عفونت ایجاد می‌کند، علاوه بر این، در سطح پوست ترشحی به نام سنتز پپتید‌های ضد میکروبی وجود دارد که می‌تواند مانع از رشد عوامل بیماری‌زا شود اما باکتری‌ها و ویروس‌ها علاوه بر اینکه می‌توانند روی پوست زنده بمانند، می‌توانند از مناطق کمتر محافظت شده مانند چشم، بینی وارد بدن شوند.

چه ارتباطی بین سیستم ایمنی بدن و خوابیدن وجود دارد؟هر بافت و اندامی در بدن طبق اصول بیولوژیکی عمل می‌کند. ساعت بدن یا ساعت بیولوژیکی یک چرخه تقریباً ۲۴ ساعته در فرایند‌های مختلف بدن مانند خوابیدن، غذا خوردن، فکر کردن و ... است و اختلال در آن می‌تواند زمینه‌ساز بیماری‌های بسیاری شود.یک مطالعه در دانشگاه کمبریج (سال ۲۰۱۶) نشان داد که موش‌ها در طول شب بیشتر در معرض خطر ویروس تبخال هستند، اگر این ویروس در شب وارد بدن آن‌ها شود، ۱۰ برابر بیشتر از روز تکثیر می‌شود.

توان کم سیستم ایمنی در مقابله با ویروس‌ها در شبمطالعه دیگری بر روی انسان‌ها توسط محققان دانشگاه بیرمنگام انجام شد و نشان داد انسان‌ها هم شباهت‌هایی با موش‌ها داشتند، در این مطالعه یک گروه از افراد مسن ساعت ۹ تا ۱۱ صبح و گروهی دیگر بین ساعت ۳ تا ۵ بعد از ظهر واکسینه شدند.واکسن در افرادی که در صبح واکسینه شدند، نسبت به آن‌هایی که بعد از ظهر واکسینه شدند، ۳ برابر بیشتر پاسخ داد و گروه دوم محافظت کمتری در برابر ویروس از خود نشان داد، این احتمال برای واکسن کووید ۱۹ نیز وجود دارد.سیستم ایمنی بدن ما در طول روز، هنگامی که بدن فعال است، روشن می‌شود و به احتمال زیاد با انواع ویروس‌ها و عفونت‌ها مقابله می‌کند، اما در طول شب بدن ما در برابر ویروس‌ها مقاومت چندانی ندارد.

خواب منظم موجب تقویت سیستم ایمنی می‌شودسیستم ایمنی بیش فعال می‌تواند منجر به اختلالات خود ایمنی شود که در این صورت بدن نمی‌تواند تفاوت بین سلول‌های خود و مهاجمین را تشخیص دهد.یک چرخه خواب و ساعت بدن منظم می‌تواند به تقویت این تعادل کمک کند. بر اساس مطالعات مشخص شده که اختلال در خواب و ریتم شبانه روزی در کارگران شیفتی یا سایر گروه‌هایی که دچار کم خوابی هستند، با سلامت روحی و جسمی آن‌ها مرتبط است و این مطلب نیز درباره سلامتی سیستم ایمنی بدن صدق می‌کند.تحقیقات مربوط به موش‌ها نشان می‌دهد که پاسخ ایمنی در هنگام خواب بسیار ضعیف‌تر بوده و در موش‌هایی که دارای ساعت بدن آن‌ها دچار اختلال شده است، پاسخ ایمنی در برابر عوامل بیماری‌زا ضعیف‌تر است.

کم خوابی باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی می‌شودبر اساس مطالعه‌ای در دانشگاه شیکاگو در سال ۲۰۰۲ دو گروه از افراد که دو برنامه خواب متفاوت داشتند، علیه ویروس آنفلوانزا واکسینه کردند.اولین گروه در شب فقط ۴ ساعت اجازه خوابیدن داشتند و دومین گروه ۷ الی ۸ ساعت می‌توانستند، بخوابند. افرادی که کمتر از شش ساعت خوابیده بودند، در مقایسه با افرادی که بیش از هفت ساعت خوابیدند، بیشتر در معرض خطر در برابر ویروس بودند.

چگونه کم خوابی موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی می‌شود؟به نظر می‌رسد افرادی که دچار کمبود خواب و اختلال در ریتم شبانه روزی می‌شوند، بیشتر هورمون‌های استرس کورتیزول و آدرنالین را آزاد می‌کنند. همانطوری که می‌دانید استرس در بدن موجب کاهش توانایی سیستم ایمنی در مقابله با عوامل بیماری‌زا می‌شود.اختلال خواب نه تنها احتمال عفونت را افزایش می‌دهد، بلکه می‌تواند به فعال شدن مجدد ویروس در بدن کمک کند و احتمال التهاب مزمن را افزایش دهد که التهاب مداوم باعث آسیب به مغز، قلب و سایر ارگان‌های بدن می‌شود و در نهایت موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن خواهد شد.

تاثیر حمام قبل از خواب در زمان شیوع ویروس کرونااز آنجایی که اولین خط دفاعی، پوست بدن ماست، حمام کردن یا شستشوی دست و صورت برای از بردن عفونت‌های احتمالی از جمله ویروس کرونا می‌تواند برای از بین بردن هرگونه باکتری یا ویروس کم خطر و جلوگیری از ورود آن‌ها به بدن تأثیر گذار باشد.
+4
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.