هشت رقیب در صف اول تلاش ها برای ساخت یک واکسن و پایان دادن به همهگیری جهانی «کووید۱۹» قرار دارند.
این هشت واکسن بالقوه در ایالات متحده، بریتانیا، آلمان، و چین در مراحل آزمایش بالینی هستند. دست کم ۹۴ واکسن دیگر در مراحل متفاوتی پس از آنها قرار دارند.
دولت پرزیدنت ترامپ میکوشد تا پایان سال جاری میلادی صدها میلیون واحد واکسن را در دسترس عموم قرار دهد. با این وجود، متخصصان میگویند سرعت کم سابقه در این روند ممکن است با خطر کاهش ایمنی همراه باشد و همچنین تضمینی وجود ندارد که هیچ یک از این واکسنهای بالقوه کارآیی داشته باشند.
این هشت واکسن بالقوه پیشتاز در سه طبقه بندی قرار می گیرند:
یک طبقه بندی می تواند روش کلاسیک خوانده شود که طی آن با تزریق ویروس کشته شده، سیستم ایمنی بدن بیمار برای واکنش به ویروس برانگیخته می شود. سه گروه جداگانه محققان چینی در حال آزمایش بر روی این واکسن های ویروس غیرفعالشده هستند.
در روش دوم از یک ویروس برای جنگیدن با ویروسی دیگر استفاده میشود.
یک ویروس، فارغ از این که عامل بیماری «کووید۱۹»، «ابولا» یا سرماخوردگی عادی باشد، در واقع به منزله یک پاکت حاوی دستورالعملهایی برای تکثیر آن ویروس است.
تزریق واکسن دستکاری شده بیماری را از بین نمیبرد. ویروس بعضی از سلولهای بدن بیمار را آلوده میکند، اما به جای همانندسازی ویروس عفونی، آن سلولها بخشی از ویروس کرونا را تولید می کنند. سیستم ایمنی بدن بیمار به پروتئین ویروس کرونا واکنش نشان میدهد تا بتواند بعدتر در برابر این ویروس مهاجم از بدن دفاع کند.
دو گروه جداگانه از چین و بریتانیا این رویکرد را دنبال می کنند.
در راهبرد سوم واسطه حذف می شود. پژوهشگران، به جای ارسال دستورالعمل هایی در یک ویروس، رمز ژنتیک ویروس کرونا را به صورت «دی ان ای» یا «آر ان ای» به طور مستقیم به بدن بیمار تزریق میکنند.
دو گروه بر روی واکسن های «آر ان ای» و یک گروه بر روی واکسن «دی ان ای» کار می کنند.
این روشهای تازهتر سریع، انعطافپذیر، و مناسب بیماریهای همهگیر هستند.
استفاده از ویروس کشتهشده بیش از دیگر روش ها به کار رفته و کارآیی داشته است. اما باید در نظر داشت که ویروس کشته شده تغییر شکل میدهد. سیستم ایمنی بدن ممکن است واکنش متفاوتی به ویروس کشته شده و ویروس واقعی نشان بدهد.
دولت آمریکا دو قرارداد به ارزش حدود ۱ میلیارد دلار با دو شرکت ساخت واکسن امضا کرده است که شامل افزایش سطح تولید می شود.
هنوز تا روشن شدن نتایج تمام آزمایش های بالینی چند ماه مانده است.