چای سیلان ؛ مزایا، مضرات و کاربرد آن در طب سنتی

پیام سلامت :قدم زدن بین قفسه چای فروشگاه ها ممکن است کمی شما را دچار سردرگمی کند. شاید این سوال در ذهنتان ایجاد شود که از بین تمام انواع چای، مانند چای سیاه، چای سفید، چای سبز و … کدامیک برای شما مفیدترند؟ هر کدام از آن ها چه خواصی دارند؟ برای داشتن این انتخاب درست و آگاهانه، گام اول دانستن خواص انواع چای است. به همین دلیل هم در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت می خواهیم در همین راستا خواص چای سیلان را برایتان بازگو کنیم.
 
چای سیلان علاوه بر طعم خوشمزه، با آنتی اکسیدان ها، پلی فنل ها و فلاونوئیدهای زیاد غنی شده است که می توانند خواص زیادی برای بدن داشته باشند.
چای سیلان
 
چای سیلان به هر نوعی چای اشاره دارد که در سریلانکا تولید می شود. نام قدیم سریلانکا سیلان بوده است. این چای مانند سایر انواع چای، برگ خشک شده گیاه چای یا همان Camellia sinensis است.
 
برای مثال، چای سفید سیلان، زود برداشت می شود و پردازش کمتری روی آن انجام می شود. به همین دلیل هم آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی بیشتری دارد. چای سبز سیلان نیز کمتر از چای سیاه پردازش می کند و فرایند اکسیداسیون مشابه با چای سیاه ندارد. رنگ آن نیز کمی روشن تر است. چای سیاه سیلان یکی از انواع شناخته شده و مشهور چای سیلان است که در سراسر جهان به عنوان پایه ای برای تهیه انواع چای مانند ارل گری و چای سرد استفاده می شود.
 
ادعا می شود که چای سیلان حاوی آنتی اکسیدان های بیشتر است و به دلیل خاک، آب و هوا و روش  پردازش که برای تولید آن استفاده می شود، دارای مزایای بیشتری نسبت به دیگر انواع چای است. طعم آن نیز کمی غلیظ تر از سایر انواع چای است.
خواص چای سیلان
غنی از پلی فنول های مبارزه کننده با بیماری چای سیلان با پلی فنل های زیادی غنی شده است. پلی فنل ها نوعی ترکیب گیاهی هستند که به عنوان آنتی اکسیدان ها در بدن عمل می کنند. آنتی اکسیدان ها برای محافظت از بدن در برابر استرس اکسیداتیو و جلوگیری از آسیب سلولی، با رادیکال های آزاد مبارزه می کنند. در تحقیقات مختلف اثبات شده است که تشکیل رادیکال های آزاد نقش مهمی در ایجاد چندین بیماری مزمن، از جمله سرطان و بیماری های قلبی دارد.
 
به طور خاص، چای سیلان دارای چندین پلی فنول قوی، از جمله آگیلکون، کورستین، میریستین و کومپفرول است. مطالعات متعدد نشان داده اند که بسیاری از انواع چای سیلان، از جمله انواع سبز، سیاه و سفید آن، دارای خواص آنتی اکسیدانی قوی هستند که می توانند به بهبود کلی سلامت بدن و کاهش خطر ابتلا به بیماری کمک کنند.

دارای خواص ضد سرطانی با توجه به میزان آنتی اکسیدان ها، این چای یکی از بهترین مواد غذایی ضد سرطانی است که می توانید به رژیم غذایی خود اضافه کنید. تحقیقات نشان داده اند که آنتی اکسیدان ها و پلی فنل های موجود در چای سیلان ممکن است به محافظت از بدن در برابر سرطان کمک کنند و رادیکال های آزاد کننده سرطان را خنثی کنند. به این ترتیب رشد سرطان را متوقف می کند.
 
اگر چه مطالعات انسانی در این زمینه همچنان محدود است، اما مدل های حیوانی و مطالعات درون آزمایشگاهی نشان داده اند که این چای به ویژه می تواند رشد و گسترش سلول های توموری را در انواع مختلف سرطان مهار کند. این نوع چای به ویژه در پیشگیری از سرطان پوست، پروستات، پستان، ریه، کبد و معده موثر است.

تثبیت قند خون قند خون طبیعی، یکی از مهمترین فاکتورهایی است که سلامت بدن را تضمین می کند. قند خون بالا می تواند عوارض جانبی نامطلوبی، از افزایش تشنگی گرفته تا کاهش وزن غیرقابل پیش بینی را به همراه داشته باشد. با گذشت زمان، افزایش سطح قند خون در بدن می تواند علائم جدی تری از جمله اختلال در بهبود زخم و مشکلات کلیوی را ایجاد کند.
 
برخی تحقیقات نشان داده اند که افزودن چای سیلان به رژیم غذایی روزانه ممکن است راه موثر و آسانی برای ثابت نگه داشتن قند خون باشد. برای مثال، بررسی منتشر شده در American Journal of Clinical Nutrition، نتایج ۱۷ مطالعه را تجزیه تحلیل کرده و نتیجه گرفت که چای سبز سیلان در کاهش قند خون و بهبود حساسیت به انسولین موثر است. یکی دیگر از مطالعاتی که در سال ۲۰۱۷ در تایلند انجام شد نشان داد مصرف چای سیاه سیلان منجر به کاهش میزان قند خون در شرکت کنندگان غیر دیابتی و شرکت کنندگان مبتلا به پیش دیابت می شود.

حفظ عملکرد مغز برخی از مطالعات نشان داده اند که مصرف منظم چای سیلان می تواند برای بهبود سلامت مغز و جلوگیری از اختلالات نوروژنیک مثل بیماری آلزایمر منافع زیادی را به همراه داشته باشد.
 
مطالعات نشان داده اند که نوشیدن چای سبز می تواند به بهبود عملکرد شناختی در افراد مسن کمک کند و حتی ممکن است خطر کاهش قدرت شناختی را پایین بیاورد. در همین حال، مطالعات حیوانی نیز نشان داده اند که چای سفید می تواند از سلول های مغز در برابر استرس اکسیداتیو، مسمومیت و آسیب محافظت کند.

کاهش سطح کلسترول کلسترول یک ماده مومی و چربی است که می تواند در جریان خون تجمع یافته و با سفت کردن شریان ها خطر بیماری های شدید و کشنده مانند بیماری های قلبی عروقی و سکته مغزی را افزایش دهد. راه های زیادی برای کاهش سریع و طبیعی کلسترول وجود دارد. نکته جالب توجه این است که برخی از مطالعات حتی متوجه شده اند که افزودن چای سیلان به رژیم غذایی می تواند به سرعت و به آسانی میزان کلسترول را کاهش دهد.
 
یک بررسی گسترده بر روی ۱۴ مطالعه نشان داد که مصرف عصاره چای سبز موجب کاهش معنی داری در میزان LDL یا همان کلسترول بد و همچنین تری گلیسیرید می شود. به همین ترتیب، مطالعه دیگری که در مجله Nutrition منتشر شد نیز دریافت که افزودن چای سیاه به رژیم غذایی، کلسترول کل و LDL را کاهش می دهد و به احتمال زیاد خطر ابتلا به بیماری های قلبی را پایین می آورد.

افزایش چربی سوزی رعایت رژیم غذایی، فعالیت بدنی و اضافه کردن یک یا دو فنجان چای سیلان به رژیم غذایی، ممکن است یک راه موثر برای تقویت متابولیسم و ​​کاهش وزن باشد.
 
یکی از مطالعات آزمایشگاهی که در هامبورگ آلمان انجام شد نشان داد که عصاره چای سفید موجب تجزیه سلول های چربی شده و مانع از تشکیل سلول های جدید چربی در بدن می شود. مطالعه دیگر منتشر شده در مجله Obesity نیز نشان داد که مصرف عصاره چای سبز به مدت ۱۲ هفته سبب کاهش قابل توجهی در چربی بدن و کاهش LDL یا همان کلسترول بد و فشار خون سیستولیک می شود.
اثرات جانبی ناشی از مصرف بیش از حد چای سیلان
چای سیلان حاوی کافئین است که در بعضی افراد ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. میزان کافئین چای سیلان معمولا حدود ۲۳ الی ۱۱۰ میلی گرم در هر هشت اونس است.
 
درست است که مصرف کافئین می تواند مزایای زیادی برای بدن داشته باشد، اما مصرف بیش از حد آن سبب عوارضی نیز به همراه دارد. مصرف بیش از حد کافئین می تواند نشانه هایی از قبیل موارد زیر را داشته باشد:
 
  •     افزایش تشنگی
  •     سریع شدن ضربان قلب
  •     سردرگمی
  •     تعریق
  •     تعریق
  •     تکان ناگهانی عضلات
 
به زنان باردار توصیه می شود که برای کاهش خطر عوارض جانبی منفی، مصرف کافئین خود را به کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در روز محدود کنند.
 
برای کاهش میزان کافئین چای سیلان می توانید مدت زمان دم کردن آن را کوتاه کنید. یا می توانید ابتدا آب جوش را درون قوری ریخته و پس از ۳۰ ثانیه آب آن را خالی کنید. سپس برگ های خیس خورده را به صورت عادی دم کنید. این روش به طور قابل توجهی باعث کاهش کافئین چای می شود. اما طعم چای را نیز تغییر می دهد.
 
نوشیدن مقدار زیادی چای سیلان ممکن است عوارض جانبی نامطلوب دیگری نیز داشته باشد. به عنوان مثال، در یک گزارش مشخص شد که چای سیاه می تواند جذب آهن را کاهش دهد. فلوراید موجود در چای سیلان همچنین ممکن است به فلوروزیس کمک کند. البته اگر بیش از حد استفاده شود. فلوروزیس وضعیتی است که با تغییر رنگ دندان ها به علت قرار گرفتن در معرض فلوراید خود را نشان می دهد. گفته می شود که نوشیدن یک تا دو فنجان چای در روز می تواند خطر عوارض جانبی را کاهش دهد و به شما این امکان را می دهد تا از مزایای ارائه شده توسط این نوشیدنی بسیار مغذی بهره مند شوید.
ارزش غذایی چای سیلان
چای سیلان بسیار شبیه به انواع دیگر چای است و دارای پلی فنول ها، آنتی اکسیدان ها، تانن ها، فلاونوئیدها و کایتچین های زیادی است. این نوشیدنی تقریبا بدون کالری است، اما حاوی چندین ماده مغذی مهم، از جمله فلوراید و پتاسیم است.
 
چای سیلان حاوی کافئین نیز می باشد و در هر ۸ اونس آن حدود ۲۳ تا ۱۱۰ میلی گرم کافئین وجود دارد. مقدار کافئین موجود در چای می تواند بر اساس چندین عامل، از جمله نام تجاری، نوع چای و مقدار زمان دم کردن متفاوت باشد.

چای سیلان در طب آیورودا و طب سنتی چینی
چای یک ماده غذایی محبوب می باشد که هزاران سال است در طب سنتی از آن استفاده می شود.
 
در طب سنتی چینی، چای اغلب برای درمان خلط، رفع تشنگی، خستگی و کاهش خارش استفاده می شود. همچنین اعتقاد بر این است که چای برای بهبود هضم، افزایش طول عمر و افزایش چی مفید است. چی نیروی حیاتی است که در بدن جریان دارد. چای در طب آیورودا نیز کاربرد دارد. به عنوان مثال متخصصان این طب معتقدند که چای سبب افزایش انرژی و تمرکز می شود، در عین حال اعصاب را آرام کرده و گردش خون را افزایش می دهد.
چای سیلان در مقایسه با چای سیاه و سبز معمولی
چای سیلان نوعی چای تولید شده در سریلانکا است که انواع مختلفی از چای از جمله سیاه، سفید، سبز و … را شامل می شود. چای بر اساس زمان برداشت و میزان پردازشی که روی آن انجام می شود، به انواع مختلفی تقسیم می شوند. اما به طور کلی هر چای که در سریلانکا کشت و برداشت شود، چای سیلان نام دارد.
 
مزایای چای سیلان قابل مقایسه با مزایای چای سبز، سفید و سیاه معمولی است. چای سیلان، مانند سایر انواع چای، حاوی آنتی اکسیدان زیادی است و می تواند در برابر استرس اکسیداتیو و تشکیل رادیکال آزاد از بدن محافظت کند. این روند ممکن است مزایای قابل توجهی در سلامت بدن داشته باشد و خطر ایجاد بیماری های مزمن را کاهش دهد.
 
از نظر عطر و طعم، چای سیلان دارای طعم غنی تری از چای های تولید شده در مناطق دیگر است. همچنین اثبات شده است که دارای پلی فنل مهمی از جمله میریستین، کوئرستین و کامفرول است، که همه آنها برای بدن خاصیت دارند.
+2
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.