ده ها سال است که برخی از افراد از چربی هایی مانند روغن، کره، آجیل ، زرده تخم مرغ و لبنیات پرچرب پرهیز می کنند. در عوض به دنبال جایگزین های کم چرب مانند مارگارین، سفیده تخم مرغ و لبنیات بدون چربی هستند. این افراد این کار را به خاطر سلامتی و کاهش وزن انجام می دهند. این تصور غلط است که خوردن غذاهای سرشار از کلسترول و چربی ممکن است خطر ابتلا به بیماری های مختلف را افزایش دهد. تحقیقات اخیر این مفهوم را رد کرده است و معتقدند که کلسترول و چربی مواد غذایی نمی تواند موجب بیماری شود.
در ادامه این مطلب می خواهیم در مورد باورهای غلطی که در مورد کلسترول و چربی مواد غذایی وجود دارد صحبت کنیم.
افسانه ها نادرست در مورد کلسترول و چربی مواد غذایی
خوردن چربی منجر به افزایش وزن می شود یکی از باورهای غلط در این مورد این است که خوردن غذاهای پرچرب باعث افزایش وزن می شود. در حالی که درست است که خوردن بیش از حد هر گونه ماده غذایی از جمله چربی باعث افزایش وزن می شود؛ اما مصرف غذاهای پر چرب به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل منجر به افزایش وزن نمی شود. در مقابل مصرف غذاهای سرشار از چربی ممکن است به شما در کاهش وزن کمک کند و بین وعده های غذایی شما را سیر نگه دارد.
در حقیقت مطالعات بی شماری نشان داده اند که خوردن غذاهای پرچرب، از جمله تخم مرغ کامل، آووکادو، آجیل و لبنیات پرچرب ممکن است به کاهش وزن و احساس سیری کمک کند. علاوه بر این، رژیم های غذایی پرچرب از جمله رژیم کتوژنیک و کم کربوهیدرات، نوعی رژیم کاهش دهنده وزن محسوب می شوند.
البته کیفیت نیز اهمیت دارد. مصرف غذاهای بسیار فرآوری شده و سرشار از چربی مانند فست فودها، خوراکی های تهیه شده با قند و غذاهای سرخ شده، ممکن است خطر افزایش وزن را افزایش دهد.
خوردن چربی خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد بسیاری از رژیم های غذایی که برای درمان دیابت نوع ۲ و دیابت حاملگی توصیه می شوند؛ دارای چربی کمی هستند. این به دلیل تصور غلطی است که می گوبد مصرف چربی ممکن است خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد.
اگرچه مصرف برخی از غذاهای چرب مانند چربی ترانس، تنقلات پخته شده با چرب و فست فود می تواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد؛ اما تحقیقات نشان داده اند که سایر غذاهای پرچرب ممکن است در برابر ابتلا به این بیماری از بدن محافظت کنند.
به عنوان مثال ماهی های چرب، لبنیات پرچرب، آووکادو، روغن زیتون و آجیل ها خوراکی های پرچربی هستند که به نظر می رسد سطح قند و انسولین خون را بهبود می بخشند و به طور بالقوه در برابر ابتلا به دیابت از بدن محافظت می کنند.
البته برخی شواهد نشان داده اند که مصرف زیاد چربی اشباع ممکن است خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد. اما مطالعات جدید ارتباط معنی داری بین این دو عامل پیدا نکرده اند.
به عنوان مثال، یک مطالعه که در سال ۲۰۱۹ بر روی ۲،۱۳۹ نفر انجام شد هیچ ارتباطی بین مصرف چربی های حیوانی و گیاهی یا در کل چربی و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ وجود نداد.
مهمترین عامل در کاهش خطر ابتلا به دیابت، کیفیت کلی رژیم غذایی است، نه درشت مغذی های موجود در آن.
روغن های غنی از مارگارین و امگا ۶ سالم تر هستند غالباً تصور می شود که مصرف محصولاتی مانند مارگارین و روغن کلزا به جای چربی های حیوانی برای سلامتی بهتر است. با این حال بر اساس نتایج تحقیقات اخیر، احتمالاً این چنین نیست.
روغن های گیاهی حاوی مارگارین و روغن های خاصی مانند کانولا و روغن سویا، چربی امگا ۶ زیادی دارند. گرچه هر دو چربی امگا ۶ و امگا ۳ برای سلامت بدن مورد نیاز هستند؛ اما رژیم های غذایی امروزی غنی از چربی های امگا ۶ و فقیر از امگا ۳ می باشند.
این عدم تعادل بین مصرف چربی امگا ۶ و امگا ۳ با افزایش التهاب و ایجاد بیماری ارتباط دارد. در حقیقت نسبت زیاد امگا ۶ به امگا ۳ با بیماری هایی مانند اختلالات خلقی، چاقی، مقاومت به انسولین، بیماری قلبی و افت روانی همراه است.
مطالعات انسانی نشان داده اند که مصرف روغن کلزا ممکن است با افزایش پاسخ التهابی و سندرم متابولیک همراه باشد. سندرم متابولیک دسته ای از شرایطی است که خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد.
علاوه بر این تحقیقات نشان داده اند که جایگزینی چربی اشباع شده با چربی های غنی از امگا ۶ بعید است که باعث کاهش بیماری های قلبی شود و حتی ممکن است خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی را افزایش دهد.