ییفان (Yi Fan) و هو وایونگ (Hu Weifeng) هر دو ۴۲ ساله و پزشک بیمارستانی در ووهان بودند و در حین درمان مبتلایان به کوید ۱۹، خود نیز به این ویروس آلوده شده و برای ۳ ماه تحت درمان بودند. حال این دو پزشک بسیار وخیم بود ولی هر دو به مرحله رهایی از این ویروس و عوارض آن نزدیک میشوند. رنگ پوست این دو پزشک در طول درمان تیره شد. البته گفته میشود که رنگ پوست این دو بیمار بهمرور با بهبودی کامل حالشان در حال بازگشت به وضعیت طبیعی است.
آیا تیرگی رنگ پوست میتواند از عوارض کوید ۱۹ باشد؟پرسش این است که آیا تیرگی رنگ پوست میتواند از عوارض کوید ۱۹ باشد، یک متخصص داروسازی دراینباره به «ایرانوایر» میگوید: «آنچه روشن است اینکه تیرگی پوست ربطی به نوع عفونت ازجمله عفونت ناشی از ابتلای به ویروس کرونا ندارد، بلکه میتواند ناشی از عارضه جانبی و نادر مصرف پلیمیکسینبی یا سایر داروهایی که مصرف کردهاند باشد؛ بنابراین باید به این نکته توجه کرد که اولا: تغییر رنگ پوست عارضه عفونتی نیست بلکه عارضه جانبی مصرف داروست. دوما: این عارضه بسیار نادر است یعنی از هر ۱۰۰ هزار نفر که این پلیمیکسینبی مصرف میکنند، چند نفر، ممکن است به این عارضه دچار شوند.»
پلیمیکسینبی چه عوارضی دارد؟ایسنا به نقل از یکی از متخصصین بیمارستان «دوستی چین و ژاپن» آورده «پلیمیکسینبی» نوعی آنتیبیوتیک است که برای کنترل عفونت تجویز میشود. مصرف مداوم این دارو، علاوه بر صدمه به کلیهها و دیگر اندامهای بدن باعث رنگی شدن و تجمع رنگدانهها در سر، صورت، گردن و اندام تحتانی میشود که پس از توقف مصرف دارو، رنگ پوست به حالت طبیعی بازمیگردد.
کتابخانه ملی دارو، انستیتو ملی سلامت آمریکا، در تشریح داروی پلیمیکسینبی
Polymyxin B، این دارو را یک آنتیبیوتیک دانسته و آورده این دارو در موارد نادر باعث تغییر رنگ پوست میشود. به نوشته این انستیتو سلامت آمریکا، اولین بار این عارضه خود را در یک زن ۲۱ ساله چینی نشان داده است. کتابخانه ملی دارو، عارضه اختلال رنگی در پی مصرف پلیمیکسینبی را جدی دانسته است.
دکتر «رضا سعیدی»، متخصص و جراح کبد در سیراکیوز نیویورک در این خصوص به «ایرانوایر» میگوید: «رسوب آهن در بیماری مزمن کبدی به تیرگی پوست میانجامد ولی صرف آسیبدیدگی کبد یا مصرف کوتاهمدت دارویی منجر به چنین عارضهای شود، نیاز به بررسی دقیق علمی دارد که بتوان اظهارنظر کرد.» به گفته دکتر سعیدی درباره اینکه ویروس کرونا به آسیب کبدی منجر شود، هنوز موردی ثبتنشده ولی این موضوع که مصرف مداوم دارویی عارضه کبدی به همراه داشته باشد محتمل است.
جمعبندیخبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در گزارشی با عنوان «پوست دو پزشک مبتلابه کوید ۱۹ سیاه شد» به نقل از
دیلی میل نوشته: «آنطور که مشخص است کروناویروس همچنان ما را با ویژگیهای خود شگفتزده میکند؛ زیرا پزشکان و محققان روزانه اطلاعات جدید و عجیبی از این ویروس به دست میآورند. یکی از عجیبترین اتفاقاتی که برای دو تن از مبتلایان این بیماری رخ داده، سیاه شدن پوست آنهاست.» بررسیهای ایرانوایر نشان میدهد که برخلاف نوشته ایسنا، تیرگی پوست (نه سیاه شدن پوست) ربطی به ویروس کرونا ندارد و نمیتوان آن را از شگفتیهای ویروس کرونا خواند بلکه میتواند عارضه مصرف برخی داروهای درمانی ازجمله پلیمیکسینبی باشد که در گزارش ایسنا نیز به آن اشاره شده است.
یک داروساز و یک متخصص و جراح کبد به ایرانوایر گفتند که تغییر رنگ پوست عارضه عفونتی نیست بلکه عارضه جانبی مصرف داروست. به اعتقاد این متخصص داروساز، تیره شدن پوست بر اثر مصرف پلی میکسین ازجمله عوارض بسیار نادر این دارو است یعنی از هر ۱۰۰ هزار نفر که این پلیمیکسینبی مصرف کنند چند نفر ممکن است به این عارضه دچار شوند.
کتابخانه ملی داروی، انستیتو ملی سلامت آمریکا، نیز تایید کرده که مصرف پلیمیکسینبی Polymyxin B، در موارد نادر باعث اختلال رنگی در پوست میشود.
آیا ویروس کوید ۱۹ میتواند به تغییر رنگ پوست منجر شود؟ آیا تیره شدن رنگ پوست این دو پزشک مبتلابه کوید ۱۹، ناشی از بیماری آنها بوده است؟ بررسیهای ایرانوایر نشان میدهد که پاسخ هر دو این سوالها منفی است. تغییر رنگ پوست ادعایی در دو مبتلای چینی به ویروس کوید ۱۹، یک اختلال رنگی در پی مصرف دارو یا آسیب کبدی و یا … است ولی اینکه آن را شگفتی کوید ۱۹ بخوانیم یا تیرگی پوست را «سیاه شدن» پوست بخوانیم، ادعای صحیحی نیست. ازاینرو، ایرانوایر به این گزارش نشان «گمراهکننده» میدهد.
گمراهکننده : موردی که ممکن است از واقعیاتی خاص در اظهارات استفاده شود تا ادعای نادرست یا غیرقابلاثبات دیگری را القا کند.