مورخ اسرائیلی: ویروسی مهلک‌تر از کرونا در انتظار جهان است اگر...

 یووال نوح هراری نویسنده کتاب‌های پرفروشی است چون «انسان خردمند؛ تاریخ مختصر بشر» و «انسان خداگونه؛ تاریخ مختصر فردا» بی بی سی :فرنوش رام ( اسرائیل)
به باور یووال نوح هراری، نویسنده و مورخ اسرائیلی، بی‌صاحب شدن دنیا در نتیجه سیاست‌های عوام‌گرایانه رهبران کشورها، در عالم‌گیر شدن بحران‌هایی مانند ویروس کرونا نقش دارد.
 
به اعتقاد او، علم سرانجام راه خود را در غلبه بر این نوع بحران‌ها خواهد یافت؛ اما اگر پایه‌های اساسی زندگی بشر تقویت نشود، پس از کرونا بحران‌های سخت‌تری بشر را تهدید خواهد کرد.
 
به گفته او، هر فرد محرومی در فقیرنشین‌ترین محله‌های تهران هم که به درمان و زندگی آبرومندانه دسترسی ندارد، بر سرنوشت تک‌تک انسان‌ها در جای‌جای جهان اثر دارد.
 
بنابراین تأکید دنیا باید بر تلاش برای زدودن فقر و محرومیت، به ویژه فراگیرشدن و تقویت سیستم درمان و بهداشت، در کل جامعه بشری باشد.
 
یووال نواح هراری این روزها در مقاله‌ای که در نشریه تایم منتشر کرد و نیز در مصاحبه با کریستین امانپور در شبکه سی‌ان‌ان و همچنین در گفت‌وگو با برنامه «واقعیت» در شبکه دوم تلویزیون اسرائیل تأکید کرد که در مبارزه با کرونا، بشریت با فقدان رهبری روبه‌روست و تنها راه غلبه بر بحران‌های مشابه، لزوم حل واقعی آلام مردم جهان است؛ حال آن‌ که بسیاری از سیاستمداران، حتی در اوج بحران کرونا، در اندیشه کنترل بیشتر ملت‌ها هستند.
 
این مورخ ۴۴ ساله زاده اسرائیل و تحصیلکرده آکسفورد، نویسنده کتاب‌های پرفروش «انسان خردمند؛ تاریخ مختصر بشر»، «انسان خداگونه؛ تاریخ مختصر فردا»، «۲۱ درس برای قرن ۲۱» و مقاله‌های تفکربرانگیزی مانند «خدا نمرده، برکنار شده» و «حقیقت سکولار» است.
 
شماری از کتاب‌های مهم او به ۵۰ زبان دنیا از جمله فارسی ترجمه شده و دیدگاه‌هایش در خصوص تفکر «انسان خداگونه»، او را به یکی از بانفوذترین اندیشمندان معاصر مبدل کرده است.
 
یووال نواح هراری عملکرد سیاستمدارانی را که بر کشور خود متمرکز شده‌اند، در عدم تشکیل رهبری مؤثر و واحد جهانی برای جلوگیری از مبدل شدن بحران کرونا به ابعاد کنونی آن، و اصولاً در بی‌اثر شدن یا تضعیف نهادهای بین‌المللی در رویارویی با بحران‌های بشری، سهیم می‌داند.
 
به گفته پروفسور هراری، معضل بزرگی که او شناسایی کرده، این است که دنیا مانند خانواده‌ای رهاشده است که در آن فرد بالغ مسئولی وجود ندارد یا بزرگ‌تر خانواده از خود سلب مسئولیت کرده است.
 
هراری می‌گوید، در برخی مسائل دیگر دنیا که ممکن بود به اندازه ویروس کرونا به جهان ضربه بزند، مانند بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸، آمریکا الگوی جهانی بود، «اما در سال ۲۰۱۶، آمریکا آمد و گفت که من "استعفا می‌دهم"، من دیگر دوستی در دنیا ندارم، تنها منافع من، "اول، من"».
 
این اندیشمند همچنین می‌گوید، رهبران بسیاری در سال‌های گذشته اعتماد مردم به علم و نهادهای محلی و رسانه‌ها را که در این نوع بحران‌ها باید ملاک عمل و تکیه‌گاه باشند، متزلزل کردند، اما نور امید در این وضعیت این است که در مقاطع بحران، انسان‌ها و حتی همین رهبران، آمادگی بیشتری برای تغییر رویه دارند، و سرعت عمل و بازگرداندن اعتماد مردمی چیزی است که باید در حال حاضر از آنها توقع داشت.
 
آقای هراری در مورد تصمیم دولت اسرائیل برای استفاده از سازمان امنیت خود در ردگیری بیماران کرونایی و یا سیاست شدیدی که چین و کشورهای دیگر در این ماجرا پیش گرفتند، می‌گوید، برخی افراد که چنین رفتاری را در دموکراسی‌ها غیرممکن می‌دانستند، حال خودشان نیز مردد شده‌اند که شاید به خاطر این ویروس بتوان این نحوه کنترل را قبول کرد.
 
اما این پرسش مطرح است که فردا نیز رهبری بیاید و دستنبد بیومتریک به دست شهروندان کشورش ببندد و واکنش و احساسات مثبت و منفی آنها را هنگام شنیدن سخنرانی «رهبر معظم» بسنجد.
 
به گفته او، به نظر می‌رسد دنیا در ماجرای ویروس کرونا «با یکی از بزرگ‌ترین رویدادهای تاریخ معاصر خود روبه‌روست. حتی مادربزرگ ۹۸ ساله من که جنگ جهانی را دیده، تجربه مشابه ویروس کرونا را ندارد. تا پیش از این، من تاریخ را از لابه‌لای اوراق می‌خواندم، اما اکنون خودم با آن روبه‌رو هستم. این امر وحشت مرا می‌افزاید. سخن از رویدادی است که پیامدهای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی شگرفی دارد. این عواقب تا سال‌های طولانی، حتی بعد از سپری شدن خود ویروس، بر زندگی بشر اثرگذار خواهد بود».
 
هراری معتقد است که در مقایسه با پدیده‌های مشابه در تاریخ بشر، کرونا در شرایطی دامن‌گیر نسل معاصر شده که علم و جهان آماده‌تر از گذشته است. اما مهم‌تر از ضرباتی که ویروس وارد کرده، از این پس، نحوه عملکرد و همکاری بشریت با یکدیگر اهمیت دارد، نه خود ویروس. آن‌ چه می‌تواند ویروس را به یک فاجعه جهانی بزرگ‌تر تبدیل کند این پرسش است که آیا این بحران، دشمنی میان انسان‌ها و کشورها و همکاری نکردن‌شان با هم را بیشتر خواهد کرد یا نه؟
 
به گفته پروفسور هراری، انزوای کشورها و بسته شدن مرزهایشان که این روزها در اکثر کشورهای دنیا شاهد هستیم، الزاماً به مفهوم عدم همکاری بین آنها نیست. مهم مبادله اطلاعات و داده‌های مشترک علمی است... نکته مثبتی که یک پزشک در میلان ایتالیا در رسیدگی به بیماران کرونا کشف کند، بسیار زود در نجات انسانی دیگر در جایی دیگر از دنیا مؤثر خواهد بود. نکاتی که چین و کره جنوبی در ماه‌های گذشته در دست و پنجه نرم کردن با این ویروس آموختند، اکنون در اسپانیا و آمریکا و هرجای دیگری سرمشق است.
 
به اعتقاد یووال نوح هراری، در مسابقه انسان با ویروس‌، پیش از آن‌که کرونا خطرناک‌تر شود، علم و دانشمندان برنده خواهند بود؛ اما این امر مشروط است به همبستگی بشریت و وجود رهبران خردورز و دوراندیش.
 
او می‌گوید، مطمئناً کرونا نسل بشر را منقرض نخواهد کرد، اما اگر در نتیجه بحران کرونا سیستم‌هایی تقویت شوند که با بستن دستبند بیومتریک و راه‌های دیگر شهروندان را ۲۴ ساعت شبانه‌روز تعقیب کنند و دنیایی داشته باشیم که کشورها دیگر به هم اعتماد نکنند و تجارت جهانی نیز فرو بپاشد، درست است که هنوز اکثر مردم زنده خواهند ماند، اما دنیای خوبی نخواهد بود.
 
به گفته این مورخ و نویسنده، دنیا حتی اگر به واکسن کرونا دسترسی یابد ولی به این درک نرسد که باید درمان و بهداشت را در همه دنیا تقویت و برای همگان دسترس‌پذیر کرد، ویروس مهلک‌تری در انتظارمان خواهد بود.
+154
رأی دهید
-14

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۷
    hamidesabz - لندن، انگلستان

    زنده باد علم و منطق! کاش قدرت دست آدمهایی مثل یووال بود نه مثل امثال نتانیاهو
    16
    90
    ‌پنجشنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۹:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا

    دنیا فقط برای زندگی بشر ساخته نشده تا همه چیز مطابق امیال ما پیش برود. به یقین مطلق در اینده نیز صدها ویروس مخرب تر از کرونا بوجود خواهند امد
    3
    99
    ‌پنجشنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۰:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا

    اسمش احتمالا " ویروسِ صهیونیزم " نیست ؟
    134
    11
    ‌پنجشنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۰:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۰
    senator x - تهران، ایران

    این آقابه نکات بسیار مهمی اشاره کردند که یا از فهم سیاستمداران جهان خارج است,یابسبب نفع سیاست اقتصادی کشور خود,از آن روگردانی میکنند.مانند رژیم منحوس ج م ا,که برای بپای صندوق کشیدن مردم برای رای دادن,یکماه از ورود کرونا بایران,مردم را بی اطلاع گذاشتند ویا شرکت هواپیمائی ماهان جهت منافع سیاسی و اقتصادی خود با چین,یکی از عاملان این ویروس (چینی)بایران بود.اگر دنیا بخواهد توسط این سرمداران اداره شود,همان بهتر همگی آماده رفتن باشیم. مرگ یکبار شیون هم یکبار ,گرچه دیگر کسی نیست شیون کند,بقول اون یارو همه با هم
    6
    83
    ‌پنجشنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۰:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    smart292 - ونکوور، کانادا

    ویروسی خطرناک تر از آخوند وجود ندارد.
    4
    116
    ‌پنجشنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۰:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    grizzly - برلین، آلمان
    دیگه نسل بشر با این بیماری ها تهدید نمیشه چون حتی فقیرترین و بحران زده ترین جوامع هم با تولید مثل گله ای ادامه میدهند و هیچ چیز منقرضشون نمیکنه مثلاً همین سوریه مردمش زیر بار جنگ و بدبختی و آوارگی نه تنها توانسته اند جبران کشته های جنگ را بکنند بلکه اضافه تولید هم داشته اند و همچنین کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین و هند و چین و بقیه جاهای بدبخت نشین دنیا بزودی وقتی جمعیت دنیا به صد میلیارد رسید اونوقت همه آرزو میکنند که یک چیزی بیاد مهلک تر از کرونا تا واسه بقیه جا باز بشه
    37
    19
    ‌پنجشنبه ۲۹ اسفند ۱۳۹۸ - ۲۱:۰۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    Hatef - پاریس، فرانسه

    مورخ و نویسنده اى بسیار خوشفکر، که خواندن آثارش دیدگاه انسان را وسعتى فراوان میبخشد.
    3
    62
    جمعه ۱ فروردین ۱۳۹۹ - ۰۰:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    فضول بک - سوئد، سوئد

    من هیچ وقت این قدر نگران ایران و مردم نبودم. چون ایران مورد حمله اسکندر و اسلام و چنگیز و تیمور لنگ بوده ولی هنوز ایران هست. ولی ته این فاجعه دروغگوی و پنهانکاری شیادان دین فروش کجاست وچه می شود. فکر را آسوده نمی گذارد. من شانس خواندن هر سه کتاب با ارزش ایشان را داشته ام . ولی اگرایشان در ایران و یاهر کشوراسلامی بود طبق قرآن گوشت بزرگش کوشش بود . چون ایشان اته ایست و دگرباش است. پاسخ جالب ایشان به این که چرا دین هنوز برای میلیاردها نفر جذابیت دارد. با اندیشه زکریای رازی چندان فرق اساسی دارد. "ایمان به شما پاسخ نمی دهد بلکه فقط شما را از پرسش باز می دارد". چیزی که می توان به این جمله جاودانی اضافه کرد. این است که انسان راحت طلب است یعنی اوج لذت به کمترین قیمت. ولی چیزی که این صفت بعضی انسان ها را قلقلک می دهد حس کنجکاوی اوست . و دین آن را هم از کارمی اندازد. عید شما مبارک
    2
    68
    جمعه ۱ فروردین ۱۳۹۹ - ۰۱:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا

    [::Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا::]. میشه توضیح بدی چپول عزیز؟ همین صهیونیستها دارن واکسن درست میکنن واسه أمثال تو
    6
    74
    جمعه ۱ فروردین ۱۳۹۹ - ۰۳:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا

    [::فضول بک - سوئد، سوئد::]. لایک!
    4
    52
    جمعه ۱ فروردین ۱۳۹۹ - ۰۳:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    kurosh sh - شیراز، ایران

    [::hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا::]. ایشون چپول نیست فقط یک مزدور سایبری سپاه وطن فروشان به روسیه هست با چند اسم.
    4
    69
    جمعه ۱ فروردین ۱۳۹۹ - ۰۴:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا

    [::kurosh sh - شیراز، ایران::]. یه دفه اتفاقا بهش گفتم، کلی بهشون بر خورده بود که چرا به ساندیس ما گفتی منیژه خانوم! 😀
    2
    44
    جمعه ۱ فروردین ۱۳۹۹ - ۰۷:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۶
    hassan5 - تهران، ایران

    متاسفانه یکی از اثار این بیماری های خطرناک فرو رفتن مردم در لاک خودشان و خالی گذاشتن میدان برای دیکتاتور ها میباشد
    0
    24
    شنبه ۲ فروردین ۱۳۹۹ - ۰۲:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    [::hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا::]. گرامی ، من نه مشکلی با یهودیان دارم و نه با دولت دمکراتیک اسراییل . اما صهیونیسم خصوصا نوع مذهبی آن چیز جالبی نیست ، تا حدی که سازمان ملل در سال ۱۹۷۵ هم آن را نژادپرستانه خواند ، البته ۲۰ سال بعد آن قطعنامه را تحت فشار مجدد صهیونیسم سیاسی( که مثلث تلاویو لندن و نیویورک آن را تشکیل می‌دهد) ، سازمان ملل را وادار به عقب نشینی کردند ، ضمنا قابل توجه است که در اواسط دهه هفتاد شاه فقید برای اولین بار افشا کرد که رسانه های جهانی را صهیونیست ها در دست دارند ، این مصاحبه انگلیسی در یوتوب موجود است و دو سه سال بعد شاه را قربانی کردند . همانطور که داعش خود را خلیفه کل خاور میانه میدانست ، صهیونیسم هم آرزوی کنترل کل خاورمیانه وشمال آفریقا دارد ، طرح نابودی کشور های مقتدر منطقه از جمله ایران ، عراق ، لیبی در همین راستا بود ،
    10
    5
    شنبه ۲ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۶:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    Chokam - ری، ایران
    قبلا اینترنت نبوداماتلویزیون انگلیسی زبان مثلاهر شب اندیشمندی مثل آیزایا برلین سخنرانی داشت نشون میداد، اما الان اصلا از این خبرها نیست، تلویزیونها و رسانه ها تا چیزی براشون پول نداشته باشه پخش نمی کنن ، خیلی هم مردم رو وابسته به تصویر کردن نه مطالعه و اندیشه.مردم هم از صبح تا شب کار می کنن تاانچه تصاویر تلویزیون واینترنت نشون بده بخرند بعد هم که می رسندخسته خونه چت می کنند نه مطالعه
    0
    0
    شنبه ۲ فروردین ۱۳۹۹ - ۲۲:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.