مجلس پاسداران: ورود ۹ سرتیپ و ۱۸ سرهنگ پاسدار به مجلس یازدهم

ایران وایر :بررسی‌های ایران وایر نشان می‌دهد که ۹ سرتیپ پاسدار و ۱۸ سرهنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به همراه تنی چند از بالاترین فرماندهان بسیج و کادرهای سیاسی سپاه وارد مجلس یازدهم شده‌اند. 
 
هر سه نماینده استان قم، ۵ نماینده استان خوزستان و ۴ نماینده استان آذربایجان شرقی از بالاترین فرماندهان سپاه پاسداران هستند که در میان آنها از افرادی با سابقه جانشینی کل عملیات سپاه پاسداران تا افرادی که نقش مهمی در تشکیل حزب‌الله لبنان داشته‌اند، دیده می‌شود.
دو برابر شدن سپاهیان مجلس
تعداد سپاهیانی که وارد مجلس یازدهم شده اند نسبت به مجلس دهم دو برابر شده‌است. در حالی که در مجلس دهم حدود ۱۵ فرمانده سپاه و سه عضو عادی این نهاد حضور داشتند، تعداد فرماندهان سپاه در مجلس یازدهم به بیش از سی نفر رسیده‌است.
تفاوت دیگر حضور سپاهیان در مجلس یازدهم با مجلس دهم گرایش سیاسی آن‌ها است. در حالی که در مجلس دهم، سه تن از سپاهیان یعنی الیاس حضرتی (نماینده تهران و فرمانده سابق لشکر ۱۶ قدس گیلان)، رمضانعلی سبحانی‌فر (نماینده سبزوار) و قاسم میرزایی نکو (نماینده دماوند و فیروزکوه) از جریان اصلاح‌طلب و عضو فراکسیون امید مجلس بودند، در مجلس یازدهم تمامی سپاهیان عضو جناح اصولگرا بوده و تعدادی از آن‌ها از رهبران جریان افراطی درون این جناح هستند.
 
سپاهیان مجلس یازدهم همچنین بسیار پرنفوذ‌تر از همتایان خود در مجلس دهم هستند. از پرنفوذترین سپاهیانی که ماموریت چهارساله خود را در مجلس یازدهم انجام خواهد داد می‌توان به سرتیپ محمد باقر قالیباف، فرمانده سابق نیروی هوایی سپاه و فرمانده اسبق نیروی انتظامی، سرتیپ دوم احمد آوایی از موسسان سپاه دزفول و از بنیانگذاران حزب‌الله لبنان و سرهنگ محمد صالح جوکار، معاون پارلمانی سابق سپاه پاسداران اشاره کرد.
 
اسامی و مشخصات فرماندهان سپاه پاسداران که وارد مجلس یازدهم شده‌اند در این جدول آمده‌است:
باز شدن پای سپاه قدس به مجلس
تعدادی از اعضای سابق سپاه قدس، شاخه برون مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز وارد مجلس یازدهم شده‌اند. سردار جعفر راستی که به عنوان نماینده شبستر وارد مجلس یازدهم خواهد شد از هم‌رزمان قاسم سلیمانی در جنگ داخلی سوریه است. این نماینده فرماندهی آموزشگاه سیدالشهدای سپاه پاسداران را برعهده دارد.
 
سید احمد آوایی، منتخب دزفول در مجلس یازدهم نیز در جنگ‌های داخلی لبنان در دهه ۸۰ میلادی شرکت داشت و نقش مهمی در تشکیل حزب‌الله لبنان ایفا کرد. آوایی بین سال‌های ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۵ نیز به عنوان وابسته نظامی سفارت ایران در سوریه حاضر بود.
حضور سرداران سرکوب در مجلس
از بیش از سی فرمانده و کادر بالای سپاه که وارد مجلس یازده شده‌اند، تعدادی نقش مستقیمی در سرکوب اعتراضات سیاسی در دهه‌های گذشته ایفا کرده‌اند.
 
محمد صالح جوکار، منتخب یزد در مجلس یازدهم یکی از این افراد است از سال ۱۳۹۰ در فهرست تحریم‌های حقوق بشری اتحادیه اروپا قرار دارد.
این بنیانگذار کمیته یزد متهم است که در مقام فرمانده بسیج در سرکوب دانشجویان معترض فعال بوده و نقش مهمی در بازداشت‌های بدون مجوز فعالان رسانه‌ای و روزنامه‌نگاران ایفا کرده‌است.
 
مجتبی ذوالنوری، منتخب اول قم در مجلس یازدهم نیز نقش مهمی در سرکوب مخالفان در این استان و همچنین نقش کلیدی در حمله به بیت آیت الله منتظری ایفا کرده‌است. ذوالنوری در سال ۱۳۸۸ و بعد از آغاز اعتراضات جنبش سبز به همراه سردار جوانی، سردار مشفق، حسین طائب، و تعدادی دیگر از اعضای سپاه پاسداران عضو کمیته ویژه بررسی انتخابات ریاست جمهوری دهم بود که دستور بسیاری از برخوردها و دستگیری‌ها در این کمیته به تصویب رسید.
 
احمد آوایی، نماینده منتخب دزفول در مجلس یازدهم نیز کارنامه سیاهی در سرکوب معترضان در دهه شصت دارد. آوایی در سال ۱۳۵۸ ضمن تشکیل کمیته انقلاب اسلامی دزفول، مسئولیت تاسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دزفول را نیز به عهده گرفت و به همراه برادرش علیرضا آوایی که بعدها به وزارت دادگستری نیز رسید به قلع و قمع مخالفان در استان خوزستان مشغول بود.
 
یکی از نظامیانی که از نیروی انتظامی وارد مجلس یازدهم شده سرهنگ اردشیر مطهری است که از حوزه انتخابیه گرمسار وارد این مجلس شده است. 
 
مطهری از فرماندهان گشت ارشاد بود که تحت عنوان مبارزه با بدحجابی به اذیت و آزار و بازداشت زنان می‌پردازد.
 
در گزارشی که ایلنا در اردیبهشت ۱۳۸۶ از برخورد با بدحجابی توسط پلیس منتشر کرده، مطهری به عنوان فرمانده گشت انتظامی در منطقه شهرک غرب از برخورد با زنان به دلیل «شال‌های باریک و نمایان بودن موها از جلوی سر یا پشت سر» سخن می‌گوید.
 
در این گزارش، مطهری از سیاست سرکوب و اذیت و آزار شهروندان تحت عنوان مبارزه با بدحجابی دفاع کرده و مدعی می‌شود مردم از این کار رضایت دارند.
 
سرتیپ محمد باقر قالیباف، منتخب اول تهران در مجلس یازدهم نیز نه تنها از فرماندهان نیروهای سرکوب در اعتراضات تیر ۱۳۷۸، سال ۱۳۸۲ و اعتراضات جنبش سبز در سال ۱۳۸۸ بود، بلکه به اعتراف خود در ضرب و شتم تظاهرکنندگان حضور مستقیم داشت.
سابقه حضور سپاه در مجلس
دخالت نیروهای سپاه پاسداران در سیاست سابقه‌ای به اندازه تشکیل این نهاد در سال ۱۳۵۸ دارد. در دوران رهبری آیت‌الله خمینی، اگرچه سپاهیان از ورود به جناح‌بندی‌های درون جمهوری اسلامی منع می‌شدند اما سرکوب مخالفان نظام، توسط سپاه تشویق می‌شد.
 
علاوه بر شرکت عملی در سرکوب مخالفان، انتشار انبوه جزوه‌ها و کتاب‌هایی علیه گروه‌های سیاسی مخالف جمهوری اسلامی بخش دیگری از فعالیت‌های سیاسی سپاه بود که با چراغ سبز آیت‌الله خمینی انجام می‌شد. با این حال اعضای سپاه در این دوره از ورود به انتخابات خودداری می‌کردند.
 
ورود سپاه پاسداران به جناح بندی‌های درونی جمهوری اسلامی مشخصا با انتخابات مجلس هفتم آغاز شد ولی نماینده ولی فقیه در آستانه مجلس نهم به آن رسمیت بخشید.
 
علی سعیدی، نماینده وقت رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران در آستانه انتخابات مجلس نهم گفته بود: حضور اعضای سپاه در انتخابات و مجلس به نوعی پاسداری از سنگر انقلاب خواهد بود.
 
وی همچنین تاکید کرده بود: طبق ضوابط، فرماندهان و اعضای نیروهای مسلح پس از استعفا از مسوولیت و عضویت در سپاه، می‌توانند وارد مجلس شوند.
 
ادعای سعیدی درباره لزوم استعفای پاسداران برای ورود به مجلس از سوی محمدرضا یزدی، معاون وقت حقوقی سپاه پاسداران نقض شد. وی در اظهاراتی کم سابقه گفته بود: اعضای سپاه در هر جایی که باشند از عضویت در سپاه استعفا نمی‌‌کنند.
 
یزدی که در سال ۱۳۹۶ به فرماندهی سپاه محمد رسول‌الله، نیروی اصلی سرکوب اعتراضات خیابانی در تهران، منتقل شد در گفتگویی با یکی از نشریات تهران اعلام کرد، اعضای سپاه به عنوان مامور وارد نهادهای دیگر می‌شوند و اگر یکی از آن‌ها «آداب سپاهی بودن» را رعایت نکند او را برمی‌گردانیم و در هیات‎‎های‌ عالی انضباطی به تخلفاتش رسیدگی می‌کنیم.
 
رفت و آمد سپاهیان بین مجلس و سپاه در دهه گذشته هم نشان می‌دهد که سپاهی بودن، به تعبیر سردار حسین حاتمی که خود در انتخابات مجلس یازدهم پیروز شده است، پایانی ندارد.
 
سرتیپ محمد کوثری، پیش از انتخاب شدن به عنوان نماینده تهران در مجالس هشتم و نهم فرمانده سپاه محمد رسول‌الله تهران بود و پس از آن که نتوانست دوباره وارد مجلس شود به فرماندهی قرارگاه امنیتی ثارالله تهران رسید.
 
سرتیپ محمد باقر قالیباف نیز در حالی سال‌ها شهردار تهران بود و هم اکنون نیز وارد مجلس یازدهم شده که هیچ‌گاه از سپاه استعفا نداده و فرمانده در حال خدمت این ارگان است. 
نتایج حضور سرتیپ‌ها در مجلس
حضور پر تعداد فرماندهان با نفوذ سپاه پاسداران در مجلس یازدهم سیطره این نهاد بر سیاست و اقتصاد کشور را تکمیل خواهد کرد. رییس مجلس آینده به احتمال بسیار زیاد محمد باقر قالیباف خواهد بود که یک فرمانده در حال خدمت سپاه پاسداران است. تنها رقیب جدی او یعنی، مجتبی ذوالنوری نیز اگرچه لباس روحانیت بر تن دارد اما از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران است.
 
خیمه سنگین نظامیان بر مجلس یازدهم موازنه قدرت درون جناح اصولگرای حکومت را نیز تغییر خواهد داد و باید انتظار داشت که جریان سنتی این جناح که متشکل از نیروهایی مانند هیات‌های موتلفه اسلامی و جامعه روحانیت مبارز هستند بیش از گذشته به حاشیه رفته و نفوذ خود را به سرهنگ‌ها و سرتیپ ها واگذار کنند.
 
مجلس تحت کنترل نظامیان در حوزه سیاست خارجی نیز در هماهنگی کامل با سیاست‌های ماجراجویانه سپاه پاسداران در حملات محدود به منافع آمریکا و کشورهای منطقه قرار خواهد گرفت. کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی که هم اکنون هم در کنترل نظامیان قرار دارد بیش از گذشته رنگ و بوی نظامی به خود گرفته و باید انتظار داشت که سیاست نه جنگ و نه مذاکره که کشور را در حالت تعلیق درآورده، تبدیل به خط اصلی مورد حمایت مجلس شود.
 
کنترل مجلس یازدهم توسط نظامیان بر بحران‌های احتمالی پس از مرگ آیت‌الله خامنه‌ای نیز تاثیر گذاشته و خیال بیت او را تا حدودی راحت خواهد کرد. مجتبی خامنه‌ای، که به نظر می‌رسد کاندیدای اصلی زعامت مسلمین جهان بعد از خامنه‌ای باشد، رابطه مستحکمی با سپاه پاسداران دارد.
 
در نهایت مهمترین پیامد کنترل مجلس یازدهم توسط سرتیپ‌های سپاه، هماهنگ شدن این نهاد با دیگر نهادهای نظام در دوران فوران اعتراض های سیاسی و اقتصادی در چهار سال آینده است.
 
انسداد سیاسی و بن‌بست اقتصادی و اجتماعی کشور که هر چند روز یک بار خود را در بحران تازه‌ای آشکار می‌کند باعث شده که مساله جمهوری اسلامی تا اطلاع ثانوی مساله بقا در مقابل موج اعتراضات سیاسی و اقتصادی باشد. تجربه دو سال گذشته نشان داده که نظام راه حلی جز سرکوب برای این اعتراضات ندارد. در این شرایط، نظام به مجلسی نیاز دارد که سیاست‌های سرکوب‌گرانه‌اش را با تکبیرهای الله اکبر همراهی کند. فرماندهان سپاه وجود چنین مجلسی را تضمین خواهند کرد.
+3
رأی دهید
-21

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۴
    آش با جاش - سیاهکل، ایران
    خودشون دارن چاله قبر حکومت شیعی رو با دو دست می‌کنند. زباله دان تاریخ
    1
    14
    ‌پنجشنبه ۸ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۸:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.