حسنی مبارک، رئیس جمهور پیشین مصر در ۹۱ سالگی درگذشت

دویچه وله :حسنی مبارک، چهار دور پیاپی ریاست جمهوری مصر بود. دوره‌ای که مصر در کنار توسعه اقتصادی در برخی حوزه‌ها، دیکتاتوری و فساد مالی دستگاه حاکم را تجربه کرد. در کارنامه مبارک کشتار معترضان در اعترضات "بهار عربی" ثبت شد.
 
حسنی مبارک اکتبر سال ۱۹۸۱ و پس از ترور انور سادات به ریاست جمهوری مصر رسید و چهار دوره پی در پی در این مقام ماند. دور چهارم ریاست جمهوری او مصادف شد با آغاز بهار عربی و اعتراضات گسترده در مصر. او روز سه‌شنبه شش اسفند (۲۵ فوریه) در یکی ازبیمارستان‌های قاهره و چند هفته پس از یک عمل جراحی در سن ۹۱ سالگی درگذشت. 
 
حسنی مبارک مسیر قدرت را در ارتش مصر طی کرد. او فارغ‌التحصیل آکادمی نظامی بود. در سال ۱۹۷۳ و پس از جنگ شش روزه با اسرائیل موسوم به "یوم کیپور"، به فرماندهی نیروی هوایی مصر رسید. پله بعدی صعود او به قدرت قرار گرفتن در مقام معاون رئیس‌جمهوری بود. در این دوره مصر اولین کشور عربی بود که پیمان صلح با اسرائیل را امضا کرد و این کشور را به رسمیت شناخت. در سال ۱۹۷۸ پیمان کمپ دیوید پس از دوازده روز رایزنی به امضای انور سادات، رئیس جمهور وقت اسرائیل و مناخیم بیگین، نخست وزیر وقت اسرائیل رسید.
تصویری ازحسنی مبارک در اکتبر سال ۱۹۷۴ در حال سان دیدن از ارتش در قاهره افول دوران ۳۰ ساله قدرت حسنی مبارک
در تمام دوره‌ سی ساله ریاست جمهوری او وضعیت فوق‌العاده در مصر برقرار بود که بر اساس آن اجتماع بیش از پنج نفر ممنوع شده بود. با همه اینها و به دنبال شروع "بهار عربی" در تونس، مردم مصر نیز در اعتراض به سوءاستفاده از قدرت، فساد حاکم بر دستگاه رهبری و فقر بخش بزرگی از جامعه به خیابان‌ها ریختند. در ادامه این اعتراضات بود که مبارک از قدرت کناره گرفت و محمد مرسی از رهبران اخوان‌المسلمین به عنوان نخستین رئیس جمهور انتخابی به جای او نشست.
حسنی مبارک در کنار انور سادات، رئیس جمهور پیشین مصر در جریان سان نظامی ارتش در سال ۱۹۸۱ و تنها چند دقیقه قبل از آنکه سادات ترور شود حسنی مبارک اولین بار در ماه ژوئن سال ۲۰۱۲ میلادی به اتهام مشارکت در قتل تظاهر کنندگان به حبس ابد محکوم شد. او درخواست تجدیدنظر در این حکم را کرد و دیوان عالی مصر این درخواست را پذیرفت. حکم اولیه دادگاه به "علت کمبود و خلاء در دادرسی" لغو گردید. مبارک که در آن زمان ۸۶ سال داشت در جریان محکمه دوم خود دست داشتن در قتل معترضان را رد کرد و گفت که در اوایل سال ۲۰۱۱ برای اینکه از خونریزی جلوگیری کند از مقامش کناره گیری کرده است. او سپس به جرم فساد به سه سال زندان محکوم و به دلیل بیماری در یک بیمارستان نظامی در قاهره بستری شد. پس از ۶ سال دادگاه درخواست او برای آزادی را پذیرفت و آزاد شد. 
 
رئیس جمهوری بعدی مصر، محمد مرسی سرنوشتی به مراتب بدتر از مبارک داشت. او که در انتخابات سال ۲۰۱۲ به ریاست جمهوری مصر برگزیده شد، کم‌تر از دو سال در این مسند ماند و در جریان اعتراضات گسترده همراه با کودتای ارتش برکنار شد. یکی از تاریخی‌ترین صحنه‌ها در مواجه دو رئیس جمهور پیشین مصر با یکدیگر در جریان محاکمه مرسی و شهادت مبارک علیه او بود. مبارک در مشایعت پسران خود وارد دادگاه شد و مرسی در فقسی شیشه‌ای محاکمه شد.
+26
رأی دهید
-5

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۷
    همایون شایان - اسلو، نروژ
    دیگه بودن نبودنش دردی رو دوا نمیکنه .
    0
    19
    ‌سه شنبه ۶ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۸:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    ماساچوست - لیسبون، پرتقال
    به درک
    15
    13
    ‌سه شنبه ۶ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۹:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    تصمیم گیرنده اصلی در واقع زنش بود . تو بهار عربی از بی عرضه گی شوهرش بدجور شاکی بودو رسما بهش توهین میکرد
    0
    0
    ‌چهارشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۰:۵۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    aashena - اتاوا، کانادا
    فقط آخوند نمی میره
    0
    0
    ‌چهارشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۳:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.