بیماری کزاز در اثر ورود باکتری کلستریدیوم تتانی به بدن ایجاد می شود. این باکتری از طریق زخم های مستقیمی که با فلزات زنگ زده و ناخن روی پوست ایجاد شده اند به بدن منتقل می شود. کزاز یک بیماری خطرناک و تهدیدکننده است که میزان تلفات بسیار بالایی دارد (تقریباً ۱۱٪). هنگامی که باکتری ها به بدن دسترسی پیدا کنند، به سرعت اعصاب مغزی را درگیر کرده و منجر به اسپاسم عضلانی کزازی می شوند. در صورت درگیر شدن عضلات تنفسی (یا دیافراگم) در این اسپاسم ممکن است مرگ رخ دهد. خوشبختانه واکسن کزاز کشف شده و تا حدود زیادی می تواند از ابتلا به این بیماری جلوگیری کند. اما گاهی پس از تزریق این واکسن برای برخی از افراد عوارض جانبی ایجاد می شود. ما قصد داریم تا در ادامه بیشتر در مورد عوارض جانبی واکسن کزاز صحبت کنیم.
پزشکان به منظور جلوگیری از ابتلا به این عفونت کشنده، معمولا پس از قرار گرفتن در معرض فلز زنگ زده یا هرگونه صدماتی که بدن را در معرض اسپورهای کلستریدیوم قرار می دهد، تزریق واکسن کزاز را تجویز می کنند. توکسوئیدهای کزاز بخشی از پروتکل ایمنی فعال در نظر گرفته می شوند. با این حال استفاده از این واکسن نمی تواند به صورت مادام العمر از بدن در برابر ابتلا به کزاز محافظت کند بلکه برای این که بیمار نشوید باید در فواصل زمانی منظم، سطح آنتی بادی های این بیماری را در سرم متعادل نگه دارید.
البته تزریق واکسن کزاز ممکن است برای برخی از افراد عوارض جانبی در پی داشته باشد. ما در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت می خواهیم در مورد این عوارض صحبت کنیم.
مهمترین عوارض جانبی واکسن کزاز
واکسن کزاز از توکسوئید کزاز تشکیل شده است که تولید آنتی بادی در بدن انسان را القا می کند و معمولاً به عنوان بخشی از واکسیناسیون DPT ( واکسن بیماری های دیفتری، کزاز و سیاه سرفه) به همه کودکان کم سن تزریق می شود. اگر در دوران کودکی توکسوئید کزاز را به عنوان بخشی از واکسن DPT دریافت کرده باشید، باید هر ۱۰ سال یک بار برای تقویت آنتی بادی های این بیماری در خون، تزریق را تکرار کنید. تقریبا تمام مردم جهان به واکسیناسیون کزاز دسترسی دارند.
اگرچه تزریق این واکسن برای بیشتر افراد نسبتاً بی خطر است؛ اما گاهی ورود توکسوئیدهای این بیماری به بدن برخی از افراد مستعد که از نظر ژنتیکی آمادگی عوارض جانبی را دارند؛ مشکل ساز می شود. بیشتر عوارض جانبی ناشی از تزریق واکسن کزاز بدون نیاز به مداخله پزشکی رفع شده و جزئی هستند. با این حال درصد کمی از افراد ممکن است واکنش های بدنی شدیدی را در پی تزریق این واکسن تجربه کنند.
عوارض جانبی رایج گزارش شده پس از تزریق واکسن کزاز عبارتند از:
احساس درد و سفتی در ناحیه تزریق
بسیاری از واکسن هایی که از طریق عضلانی به بدن تزریق می شوند؛ درد و سفتی در محل تزریق را به همراه دارند. پس این عارضه نسبتاً شایع است. داده های کلینیکی نشان می دهند که بیش از ۷۵٪ افراد پس از تزریق واکسن کزاز که ممکن است در اندام فوقانی تزریق شود، در محل تزریق درد موضعی یا سفتی را تجربه می کنند. این درد یکی از رایج ترین عوارض جانبی واکسن کزاز است.
۱ الی ۳ درصد افراد دچار ضعف عضلانی موضعی نیز می شوند. این ضعف ممکن است با درد عمیق همراه بوده و هفته ها یا حتی ماه ها ادامه داشته باشد. به طور کلی درد ناشی از تزریق این واکسن زیاد شدید نیست و در فعالیت های روزانه تداخلی ایجاد نمی کند. اما اگر بیش از یک یا دو ماه طول بکشد؛ ممکن است نشان دهنده یک واکنش منفی در برابر واکسیناسیون باشد که نیاز به مداخله پزشکی دارد. سایر علائم شایعی که ممکن است با درد همراه باشند عبارتند از: