ریشه تارو یک گیاه نشاسته ای است که در گذشته فقط در آسیا کشت می شد. اما اکنون در سراسر جهان آن را کاشته و افراد زیادی از خواصش بهره می برند. این گیاه دارای پوست بیرونی قهوه ای و گوشت سفیدی است که دارای لکه های بنفش می باشد. وقتی ریشه تارو را می پزید؛ طعم شیرین و بافتی شبیه به سیب زمینی پیدا می کند.
ریشه تارو منبع بسیار خوبی از فیبر و سایر مواد مغذی است و فواید زیر را برای بدن به همراه دارد:
- کنترل قند خون
- بهبود سلامت روده
- بهبود سلامت قلب
در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت ضمن معرفی ارزش غذایی ریشه تارو در مورد خواص این گیاه بسیار ارزشمند نیز صحبت می کنیم.
ارزش غذایی ریشه تارو
این ریشه سرشار از فیبر و سایر مواد مغذی مهم است. یک فنجان (۱۳۲ گرم) تارو پخته شده ۱۸۷ کالری دارد که بیشتر آن از کربوهیدرات تشکیل شده است. این مقدار تارو پخته کمتر از یک گرم پروتئین و چربی دارد.
سایر مواد مغذی که در این گیاه ریشه ای یافت می شوند عبارتند از:
- فیبر: ۶٫۷ گرم
- منگنز: ۳۰٪ از نیاز روزانه بدن
- ویتامین B6: حدود ۲۲٪ از نیاز روزانه بدن
- ویتامین E: حدود ۱۹٪ از نیاز روزانه بدن
- پتاسیم: ۱۸٪ از نیاز روزانه بدن
- مس: ۱۳٪ از نیاز روزانه بدن
- ویتامین C: حدود ۱۱٪ از نیاز روزانه بدن
- فسفر: ۱۰٪ از نیاز روزانه بدن
- منیزیم: ۱۰٪ از نیاز روزانه بدن
بنابراین ریشه تارو دارای مقدار خوبی از مواد مغذی مختلفی است که افراد معمولاً به مقدار کافی از آنها استفاده نمی کنند. این مواد عبارتند از:
- فیبر
- پتاسیم
- منیزیم
- ویتامین C
- ویتامین E
خواص تارو
ممکن است به کنترل قند خون کمک کند
اگرچه ریشه تارو یک سبزی نشاسته ای است، اما حاوی دو نوع کربوهیدرات مهم به نام های فیبر و نشاسته مقاوم است که برای کنترل قند خون مفید هستند. فیبر نوعی کربوهیدرات است که بدن انسان قادر به هضم آن نیست. از آنجا که فیبر جذب نمی شود؛ هیچ تاثیری روی میزان قند خون ندارد. ضمن این که مصرف فیبر به کند شدن هضم و جذب سایر کربوهیدرات ها نیز کمک کرده و به همین دلیل از افزایش شدید قند خون پس از خوردن غذا جلوگیری می کند.
مطالعات نشان داده اند که رژیم های غذایی غنی از فیبر که حاوی حداکثر ۴۲ گرم فیبر در روز هستند؛ می توانند در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ سطح قند خون را تقریبا ۱۰ میلی گرم در دسی لیتر کاهش دهند.
علاوه بر این تارو حاوی نوع خاصی از نشاسته است که به آن نشاسته مقاوم می گویند. بدن انسان قادر به هضم این نوع نشاسته نیست. بنابراین مصرف آن سطح قند خون را بالا نمی برد. تقریباً ۱۲٪ از نشاسته موجود در ریشه تارو پخته شده؛ نشاسته مقاوم است و همین موضوع این ریشه را به یکی از بهترین منابع حاوی این ماده مغذی تبدیل کرده است.
ترکیبی از نشاسته مقاوم و فیبری که در ریشه تارو یافت می شود سبب شده تا این سبزی ریشه ای به جایگزین خوبی برای کربوهیدرات ها، به خصوص برای مبتلایان به دیابت، تبدیل شود.
ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد
فیبر و نشاسته مقاومی که در ریشه تارو وجود دارد ممکن است به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی نیز کمک کند. تحقیقات اساسی نشان داده اند افرادی که فیبر بیشتری می خورند؛ ضربان قلب کمتری دارند.
یک مطالعه نشان داد که اضافه کردن هر ۱۰ گرم فیبر به رژیم غذایی روزانه، خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی را ۱۷ درصد کاهش می دهد. اعتقاد بر این است که این ویژگی تا حدودی به فواید فیبر برای کاهش کلسترول باز می گردد.
ریشه تارو حاوی بیش از ۶ گرم فیبر در هر فنجان (۱۳۲ گرم) است. این مقدار فیبر بیش از دو برابر فیبری است که در ۱۳۸ گرم سیب زمینی یافت می شود. ضمن این که ریشه تارو حاوی نشاسته مقاوم زیادی است که کلسترول را کاهش می دهد و با کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی در ارتباط است.
ممکن است خواص ضد سرطانی برای بدن داشته باشد ریشه تارو حاوی ترکیبات گیاهی به نام پلی فنول بوده که دارای خواص مختلفی برای بدن است. پتانسیل این ماده در کاهش خطر ابتلا سرطان از جمله مهترین فواید پلی فنول ها برای بدن محسوب می شود.
پلی فنول اصلی که در ریشه تارو یافت می شود کورستین نام دارد. این پلی فنول در پیاز، سیب و چای نیز وجود دارد. تحققیات آزمایشگاهی و آزمایشات حیوانی مختلف نشان داده اند که کورستین می تواند باعث مرگ سلول های سرطانی شود و رشد چندین نوع سلول سرطانی را کند کند.
این ماده در واقع یک آنتی اکسیدان قدرتمند است که از بدن در برابر آسیب های ناشی از تجمع بیش از حد رادیکال های آزاد که به سرطان منتهی می شوند؛ محافظت می کند.
یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که عصاره تارو قادر به جلوگیری از شیوع برخی از سلول های سرطانی پستان و پروستات است. اما هیچ تحقیق انسانی تا کنون نتواسته این خاصیت را اثبات کند.
در حالی که نتایج مطالعات اولیه نوید بخش هستند اما برای تایید آنها به تحقیقات علمی بیشتری نیاز داریم.
ممکن است در کاهش وزن موثر باشد ریشه تارو منبع خوبی از فیبر است. همانطور که گفتیم در هر فنجان (۱۳۲ گرم) از این ریشه ۶٫۷ گرم فیبر وجود دارد. تحقیقات نشان داده اند افرادی که فیبر بیشتری می خورند؛ تمایل بیشتری به کاهش وزن دارند و زودتر چربی بدنشان آب می شود.
این تاثیر ممکن است به این دلیل رخ دهد که فیبر باعث می شود معده دیرتر خالی شود و شما بیشتر احساس سیری کنید. همین حس سیری باعث می شود که تعداد کالری هایی که در طول روز می خورید کمتر شود. با گذشت زمان تمام این ویژگی ها باعث کاهش وزن می شوند.
نشاسته مقاومی که در ریشه تارو وجود دارد ممکن است اثرات مشابه ای بر روی بدن داشته باشد.
در یک مطالعه مشخص شد مردانی که قبل از غذا مکمل حاوی ۲۴ گرم نشاسته مقاوم مصرف می کنند؛ در مقایسه با گروه کنترل، تقریباً ۶٪ کالری کمتری مصرف کرده و انسولین خونشان کمتر است.
مطالعات حیوانی نیز نشان داده اند موش هایی که دارای رژیم غذایی حاوی نشاسته مقاوم هستند؛ چربی کلی و چربی جمع شده در شکمشان کمتر از سایر موشهاست. بر همین مبنا فرضیه ای ارائه شده است که می گوید افزایش مصرف نشاسته مقاوم باعث می شود چربی بدن کمتر شود. اما این جمله فقط در حد فرضیه است و هم تحقیقات علمی نتوانسته اند آن را اثبات کنند.
برای روده و دستگاه گوارش بسیار عالی است
از آنجا که ریشه تارو حاوی مقدار زیادی فیبر و نشاسته مقاوم است؛ مصرف آن ممکن است برای سلامت روده مفید باشد. همانطور که گفتیم بدن شما نمی تواند فیبر و نشاسته مقاوم را هضم یا جذب کند. بنابراین این مواد به صورت دست نخورده وارد روده بزرگ می شوند. سپس در آنجا توسط میکروب های مفید روده تجزیه شده و زمینه ساز رشد آنها می شود.
هنگامی که باکتری های روده این الیاف را تخمیر می کنند؛ اسیدهای چربی تولید می شود که دارای زنجیره ای کوتاه هستند. سپس سلول های روده از این اسیدهای چرب تغذیه کرده و سالم و قوی می شوند.
یک مطالعه که روی خوک ها انجام شد نشان داد که رژیم های غذایی سرشار از نشاسته مقاوم با افزایش تولید اسیدهای چرب حاوی زنجیره کوتاه و کاهش آسیب دیدگی سلول های روده، سلامت روده بزرگ را بهبود می بخشند.
نکته جالب توجه این است که مطالعات انسانی نیز نشان داده اند که در روده افراد مبتلا به اختلالات التهابی مانند کولیت اولسراتیو، سطح اسیدهای چرب حاوی زنجیره کوتاه بسیار کمتر از افراد عادی است.
برخی تحقیقات نیز نشان داده اند که مصرف فیبر و نشاسته مقاوم می تواند سطح این اسیدها را در روده افزایش داده و از بدن در برابر ابتلا به بیماری های التهابی روده و سرطان روده بزرگ محافظت کند.
غذاهای متنوع و آسانی را می توان با آن تهیه کرد
ریشه تارو دارای بافت نشاسته ای و طعم ملایم و کمی شیرین است. طعم آن شبیه سیب زمینی شیرین است. بنابراین می توان از آن هم برای تهیه میان وعده ها و هم غذاهای مختلف و به جای سیب زمینی شیرین استفاده کرد.
- چیپس تارو: ریشه تارو را نازک حلقه کرده و درون فر پخته یا سرخ کنید.
- چای تارو: کمی تارو را رنده کرده یا از پودر تارو در چای استفاده کنید. این پودر رنگ بنفش به چای می دهد.
- نان و شیرینی تارو: در برخی از کشورهای جهان شیرینی و نان پخته شده با تارو یکی از دسرهای محبوب است.
- کیک تارو: تارو پخته شده را با چاشنی های مختلف، آرد و تخم مرغ مخلوط کرده و در قالب کیک بریزید. سپس قالب را درون فر قرار دهید و تا زمانی که کاملا پخته شود صبر کنید.
- در سوپ ها و خورش ها: می توانید تکه های خرد شده تارو را پخته و به صورت دور چین یا در خوراک ها و سوپ ها به جای سیب زمینی استفاده کنید.
توجه به این نکته مهم است که ریشه تارو را فقط باید به شکل پخته استفاده کنید. تارو خام حاوی پروتئازها و اگزالات است که می تواند باعث احساس سوزش در دهان شود. پختن ریشه تارو این ترکیبات را غیرفعال می کند.
خلاصه
تارو یک گیاه ریشه ای و نشاسته ای با طعمی ملایم و شیرین است. این ریشه منبع عالی از مواد مغذی مختلفی از جمله فیبر، پتاسیم، منیزیم و ویتامین های C و E است که بسیاری از افراد به مقدار کافی از آنها استفاده نمی کنند.
تارو همچنین منبع عالی از فیبر و نشاسته مقاوم محسوب می شود. همانطور که می دانید بهبود سلامت قلب، بهبود سطح قند خون، کاهش وزن و بهبود سلامت روده از جمله خواص این ترکیبات برای بدن هستند.
ریشه تارو حاوی انواع آنتی اکسیدان ها و پلی فنول هاست. این ترکیبات از بدن در برابر آسیب ناشی از رادیکال های آزاد و سرطان محافظت می کنند. این ریشه را قبل از خوردن بپزید تا ترکیباتی که باعث سوزش دهان می شوند؛ خنثی شوند.