آدامس باستانی، راز لولا را برملا کرد

برداشتی هنری بر اساس اطلاعاتی که در آدامس 'لولا' یافت شد دانشمندان دانمارکی با استفاده از دی‌ان‌ای موجود در یک آدامس ٥٧٠٠ ساله، ژنوم (کل ترکیب ژنتیکی) صاحب آدامس را مشخص کردند.
 
این آدامس در اکتشاف‌های باستان‌شناسی در تالابی در سیلتولم در جنوب دانمارک پیدا شده است، جایی که چند هزار سال پیش ماهیگیران در آن ماهی صید می‌کردند.
 
جنس این آدامس قطران درخت توس است که از حرارت دادن پوست این درخت به دست می‌آمده است. قطران توس از دوران پلیستوسن میانه -٧٦٠ تا ١٢٦ هزار سال پیش- بعنوان چسب استفاده می‌شده است.
 
هانس شرودر دانشمند دانشگاه کپنهاگ به خبرگزاری فرانسه گفت: "این اولین بار است که کل ژنوم یک انسان کهن از دی‌ان‌ای به دست آمده از چیزی به غیر از استخوان استخراج شده است."
 
چون این آدامس کاملا در گل پوشیده شده بود مواد آلی موجود بسیار خوب محفوظ مانده است.
آدامس چند هزار ساله از جنس قطران توس به گفته پروفسور شرودر، به دست آوردن ژنوم یک انسان باستانی "آن هم از دوره‌‌هایی که بقایای انسانی از آن باقی نمانده" منبعی بسیار ارزشمند برای تحقیقات است.
 
اطلاعات به دست آمده نشان داد جونده آدامس -که او را لولا نامیده‌اند- مونث بوده و به احتمال زیاد پوست و موی تیره و چشم آبی داشته است.
 
بعلاوه، او از نظر ژنتیکی بیشتر به شکارچی-‌گیاه‌چین‌های آن زمان خاک اصلی اروپا شبیه است تا به ژنتیک کسانی که در مرکز اسکاندیناوی زندگی می‌کردند.
 
دانشمندان حتی میکروب‌ها دهان و غذایی را که این زن خورده بود مشخص کردند. با اینکه در آدامس میکروب‌ها و ویروسی پیدا شدند که می‌توانند بیماری‌هایی مثل التهاب لثه یا عفونت تنفسی ایجاد کنند، ممکن است لولا سالم بوده باشد چون این میکروب‌ها می‌توانند بدون ایجاد بیماری هم در بدن ما زندگی کنند.
 
بررسی مواد غذایی باقیمانده در آدامس هم نشان داد که جونده آدامس اردک و فندق خورده بوده است.
 
سن لولا مشخص نیست اما چون گمان می‌رود بیشتر کودکان آدامس می‌جویده‌اند دانشمندان حدس می‌زنند شاید کم‌سن و سال بوده است.
 
دانشمندان نمی‌دانند او چرا آدامس می‌جویده، آیا می‌خواسته با جویدن آن نوعی چسب بسازد، می‌خواسته دندانهایش تمیز شده، می‌خواسته فشار گرسنگی را کم کند یا اینکه صرفا آدامس می‌جویده است.
+10
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.