ایران و طرح آب سوز کردن خودرو ها؛ این طرح چقدر واقعیت دارد؟

با افزایش قیمت بنزین و سهمیه‌بندی آن، یک بار دیگر بحث "خودروهای آب‌سوز" در بعضی رسانه‌های دولتی ایران مطرح شده است تا جایی که صحبت از "ثبت نام" در این طرح در روزهای اخیر به میان آمده و سامانه‌ای هم برای آن معرفی شده است.
 
بدون شک دستیابی به چنین فن‌آوری، انقلاب عظیمی نه تنها در صنعت خودروسازی بلکه در سایر صنایع به پا خواهد کرد؛ اتفاقی که تا به امروز نیافتاده است.
 
ماجرا از آنجا شروع شد که حدود سه سال پیش فردی در ایران مدعی شد موفق به ابداع سامانه‌ای شده که با نصب بر ‌روی خودروهای مختلف، امکان استفاده از "آب" به‌جای بنزین را فراهم می‌کند.
 
در طول این سال‌ها رسانه‌های ایران از جمله صداوسیما با این فرد که از او "علاءالدین جاسمی زرگانی" نام برده شده، گزارش‌های تهیه کرده‌اند و در برنامه‌هایی از او به عنوان "مبدع خودروی آب‌سوز" یاد کرده‌اند.
 
در یکی از برنامه‌های تلویزیونی که در این باره ساخته شده یک پژوی ۴۰۵ نشان داده می‌شود که آقای جاسمی زرگانی از شلنگ آبی که در دست دارد در لیوانی آب می‌ریزد و آن را می‌خورد و همان شلنگ را به داخل باک خودرو انداخته و آن را پر می‌کند.
 
آقای جاسمی زرگانی که می‌گوید دکترای انرژی دارد، در رسانه‌های ایران و فضای مجازی حضور پررنگی دارد و گفته خودروی آب‌سوز نه تنها با آب معمولی بلکه با "آب شور دریا و پسماند" هم کار می‌‌کند.
 
البته رضا مفیدی، مدیرکل صنایع خودرو و نیرومحرکه وزارت صنعت،‌ معدن و تجارت اخیرا گفته "تاکنون هیچ مجوزی در خصوص پیش‌فروش تجهیزات خودروهای آب‌سوز صادر نشده است."
در طول سال‌های اخیر تلویزیون دولتی ایران در برنامه‌های مختلفی با "مبدع" این طرح گفتگو کرده است بی بی سی :آقای جاسمی زرگانی می‌گوید با هزینه ۶۰۰ هزار تومان می‌تواند یک خودروی معمولی را آب‌سوز کند و پیشتر گفته بود از ۲۶ کشور جهان هم دعوتنامه دارد که به هیچ کدام‌شان پاسخ مثبت نداده است "چون می‌خواسته اختراعش را در کشور خودش حفظ کند."
 
او همچنین گفته: " اگر دولت همکاری کند با صرف هزینه ۶۰۰ هزار تومان می‌تواند خودرو‌ها را آب‌سوز کند و بدون همکاری دولت، دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برای این کار پول لازم است که بعد از نصب آن، خودرو با قرص‌هایی با مبلغ ۱۰۰۰ تومان آب‌سوز خواهد بود."
 
کمتر از یک سال پیش (اسفند ۹۷) خبرگزاری تسنیم به نقل از این فرد از تجاری‌سازی سامانه آبسوز به‌روی خودروهای ایرانی ظرف ۶ ماه آینده خبر داده بود که این اتفاق نیفتاد.
 
بنظر می‌رسد متولیان این پروژه به دنبال جذب سرمایه از طریق کمکهای دولتی یا شخصی هستند.
 
بعضی از منتقدان از جمله تعدادی از رسانه‌های دولتی در روزهای اخیر با مصاحبه با "اهل فن" این پروژه را "کلاهبرداری" خوانده‌اند؛ چرا که به گفته آنها چنین چیزی یا مبنای علمی ندارد یا مقرون به صرف نیست.
مدعی طرح آب‌سوز کردن خودروها پیشتر گفته بود از ۲۶ کشور جهان هم دعوتنامه دارد که به هیچ کدام‌شان پاسخ مثبت نداده است "چون می‌خواسته اختراعش را در کشور خودش حفظ کند." منطق خودروهای آب سوز
طی سال‌های اخیر خودروسازان بزرگ جهان در صدد بوده‌اند با جایگزین کردن منابع پاک‌تر انرژی، وابستگی به سوخت‌های سنتی را کاهش دهند؛ آنها در ابتدا خودروهای هیبریدی را به بازار معرفی کردند و مورد اخیر آن که چند سالی است به تولید انبوه رسیده خودروهای برقی است.
 
خودروسازان خارجی سالانه خرج عظیمی صرف بهینه سازی سوخت می‌کنند؛ ولی طرح آب سوز کردن خودرو هنوز در سطح فرضیه باقی مانده است.
 
آب که از دو عنصر اکسیژن و هیدورژن تشکیل شده به خودی خود قابل احتراق نیست؛ البته هیدروژن دارای انرژی بالا و قابل اشتعال است اما انرژی آن در زمانی که آب تشکیل می‌شود آزاد شده است.
 
البته از طریق "الکترولیز" آب را می‌توان به عناصر اصلی تشکیل دهنده آن یعنی هیدروژن و اکسیژن تجزیه کرد اما این کار انرژی بالایی می‌طلبد.
خبرگزاری تسنیم در گزارشی که ۲۹ آبان منتشر کرد گفت متولین این طرح، ثبت نام از متقاضیان را آغاز کرده‌اند به گفته بعضی از کارشناسان آب به‌خودی‌خود، از لحاظ ترمودینامیکی مولکولی به‌شدت پایدار محسوب می‌شود و به دلیل پیوند شیمیایی بسیار محکم بین هیدروژن و اکسیژن، برای شکستن پیوند بین اتم‌های تشکیل‌دهنده یک لیتر آب، باید تقریباً برابر با میزان انرژی مصرفی یک انسان بالغ در طول روز (حدود ۲۵۰۰ کیلوکالری) انرژی صرف شود.
 
بعضی از منتقدان می‌گویند در صورت صحت ادعا "چرا بخار آب دوباره به باک منتقل نمی‌شود تا خودرو به طور کلی از سوخت‌گیری بی‌نیاز شود؟"
 
امیرحسن کاکایی، از اعضای هیات علمی گروه مهندسی خودرو در دانشگاه علم و صنعت گفته است: "چیزی که این افراد ادعا می‌کنند به ظاهر شدنی است. یک خودرو را جلوی چشم‌ مردم نشان می‌دهند که به باک آن آب ریخته و خودرو کار هم می‌کند؛ اما نکته‌ای که برای آن جوابی وجود ندارد این است که چه مدت موتور این خودرو با آب کار خواهد کرد و بعد از چند وقت چه هزینه‌هایی را به مردم تحمیل می‌کند."
"استنلی میر" در دهه هشتاد مدعی شد خودروِ مجهز به پیلِ آبسوز می‌تواند آب را بجای بنزین استفاده کند؛ او در سال ۱۹۹۶ در دادگاهی در اوهایو به "کلاهبرداری" محکوم شد مدعیان آب‌سوز کردن خودرو در کشورهای دیگر
آقای جاسمی زرگانی اولین فردی نیست که ادعا می‌کند به فن آوری آب‌سوز کردن خودرو دست یافته است؛ در کشورهای دیگر هم طی سال‌های گذشته چنین ایده‌ای مطرح شده بود.
 
در بیشتر این موارد افراد یا مدتی پس از طرح ادعای خود طرح خود را رها کرده‌اند و یا این ادعا در پایان کلاهبرداری از آب درآمده است.
 
"چارلز گرت" شاید اولین مدعی دست یافتن به خودروی آب‌سوز بود؛ او در سال ۱۹۳۵ خودرویی با سوخت آب را برای چند دقیقه به نمایش درآورد و گفت از طریق الکترولیز آب می‌تواند انرژی مورد نیاز خودرو را تامین کند ولی در نهایت به جایی نرسید.
 
در دهه ۸۰ "استنلی میر" مدعی شد با استفاده از یک پیل سوختی بخار آب به عناصر تشکیل‌دهنده‌اش تجزیه می‌شود و در محفظه احتراق موتور، با ترکیب دوباره عناصر هیدروژن و اکسیژن و تبدیل آن‌ها به آب، انرژی مورد نیاز خودرو تأمین می‌شود؛ او البته در سال ۱۹۹۶ در دادگاهی در اوهایو به "کلاهبرداری" محکوم شد. وی مدتی بعد مرد؛ عده‌ای مرگ او را "مشکوک" می‌دانند.
 
در سال ۲۰۰۲ شرکت "انرژی جهانی جنییس" اعلام کرد که دستگاهی را آماده ورود به بازار کرده‌ است که قادر به استخراج انرژی از آب با جدا کردن و ترکیب مجدد هیدروژن و اکسیژن است؛ یک سال بعد (۲۰۰۳) این شرکت اعلام کرد که این فناوری را برای به حرکت درآوردن خودرو ارتقا داده‌ است؛ این شرکت بیش از ۲/۵ میلیون دلار از سرمایه‌گذاران دریافت کرد اما هیچگاه دستگاهی روانه بازار نشد.
 
در سال ۲۰۰۶ دادگاهی در نیوجرسی آمریکا پاتریک کلی، موسس این شرکت را به اتهام "سرقت و کلاهبرداری" به پنج سال حبس و پرداخت۴۰۰ هزار دلار به خسارت دیدگان محکوم کرد.
 
در سال ۲۰۱۲ "آقا وقار احمد" پاکستانی ادعای مشابهی را مطرح کرد و گفته بود با الکترولیز آب را برای مصرف خودرو تجریه می‌کند که دانشمندان پاکستانی ادعای او را بی اساس خواندند و عده‌ای او را "کلاهبردار" نامیدند.
+16
رأی دهید
-32

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۴
    grizzly - برلین، آلمان
    خیلی ها توانسته اند جایگزین هایی برای سوختهای فسیلی پیدا کنند حتی در آمریکا کسانی بودند که برق خیلی ارزان تولید کردند ولی موفق به ارائه آن به مصرف کنندگان نشدند چون سرمایه دارانی که با خرید و فروش سوختهای فسیلی ثروتمند شده اند این نوع تکنولوژی را برای خود و ثروت شان خطرناک میبینند برای همین در ایران هم سنگ جلوی پای این مبتکران میاندازند.
    41
    23
    یکشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۸ - ۱۷:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    KTLIEBE - کاونتری، انگلستان

    از نظر علم ترمودینامیک این کار غیرممکن هست. شما برای جداسازی هیدروژن از اکسیژن انرژی بسیار زیادی لازم دارید. به همین علت جهت تهیه هیدروژن مورد نیاز پیل های سوختی یا موتورهای هیدروژن سوز از سنتز گاز طبیعی استفاده میکنند. هر از گاهی عده ای بیسواد مزخرفاتی بیان میکنند که مایه افسوس است. شاید کسی بگوید که با استفاده از انرژی الکتریکی و فرایند الکترولیز هیدروژن از اکسیزن جدا شده و سپس دوباره سوزانده میشود. اما چون میزان انرژی مورد نیاز برای جداسازی بالاتر ازانرژی تولید شده در فرایند احتراق مجدد است این کار غیر ممکن است.
    0
    25
    یکشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۸ - ۱۹:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    grizzly - برلین، آلمان
    [::KTLIEBE - کاونتری، انگلستان::]. پس این چیزی که در تلویزیون نشان دادند چی بود؟ شعبده بازی بود؟ میتونی خودت هم توی یوتوب ببینی یارو با شلنگ آب باک رو پر کرد و بعد استارت زد و رفت !! اگر غیر ممکنه پس این یارو چجوری این کارو کرده؟ اگر کلاهبردار باشه که راحت همونجا مچش رو میگرفتند!! یک روز یکی رفت پیش آیت الله کاشانی پرسید آقا میشه ترتیب مادر زن رو داد؟ آقا گفتند نه نمیشه!! یارو گفت ولی من کردم و شد!!
    21
    5
    یکشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۸ - ۲۱:۱۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    shirzan - برلین، آلمان
    حتی اگر این مسئله حقیقت داشته باشه امثال شوهر معصومه ابتکار که هر دو شون از سفارت آمریکا بالا رفتند و گل پسرشون حالا داره اونجا با بورسیه حال و حول میکنه جلوش رو میگیرند برا اینکه نمیخواند منابع مالی خودشون به خطر بیفته .
    1
    10
    یکشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۸ - ۲۱:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۲
    ordak - بن، آلمان
    ظاهرا موسسات ثامن چنت تا نقطه دیگر نون بده نیست بعد از انهمه کلاگبرداری و تمام دوازده امام هم که به اسمشون بانک و موسسه مالی زدند همه معلوم شده بجای شفا دادن کور کردن حالا چون امام تازه ای ندارند که به اسمش قسم بخورند خودروی آبسوز دادن بیرون و مطمئن باشید ملت ایران هم اینجا مثل اونهایی که میلیونی مرن کربلا میرن تو صف خودروی ابسوز ساختن و دار و ندارشون را هم اینجا فدا میکنند.
    0
    4
    یکشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۸ - ۲۲:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    فضول میرزا - استکهلم، سوئد
    [::grizzly - برلین، آلمان::]. دوست گرامی، به زبان ساده میشه گفت که اینکار شدنیه و باطری اتومبیل میتونه انرژی لازم رو برای الکترولیزه کردن آب و تبدیلش به دو عنصر قابل احتراق بده که قادرباشه اتومبیل رو به جلو برونه ولی اونقدر نیست که بتونه هم اتومبیل رو جابجا کنه و هم بتونه باطری رو باندازه کافی شارژ کنه. در نتیجه راندمان کار پس از مدتی صفر میشه!
    2
    20
    دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۰۰:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۴
    Maghshoosh - میامی، ایالات متحده امریکا
    من کلاس هفتم بودم که یک طرح خیلی مهم بین المللی بنظرم رسید، یک دینام (می چرخونیش برق تولید میکنه) رو به یه الکتروموتور (برق بهش میدی میچرخه) وصل میکنی و کار تمومه، بهمین سادگی! این طرحم رو فرستادم برای ناسا، پسا از مدتی ناسا جوابم رو داد که چون راندمان هیچ دستگاهی ١٠٠% نیست و افت بازده داره پس دستگاه ت بزودی از کار میافته! و بمن گفتن « You must sacrifice yourself for your aunt»! یعنی قربون عمه ت بری با این اختراعت! حالا این اختراع هم همون حالت رو داره! این از اون طرح های احمدی نژادیه که بچه ١٣ ساله تو زیرزمین خونه شون اورانیوم غنی کرده بود!
    0
    4
    دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۰۳:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    millionaire - منچستر، انگلستان
    محاله به هیچ وجهى شدنى نیست ، این کلاه بردار رو باید بگیرن و به همون ماشینى که ساخته ببندنش و بکشند ، فرض اینکه اکسیژن و هیدروژن رو از هم جدا کرد که چى سریع ترین راهى که هیدروژن به سوخت تبدیل بشه باید تبدیل به یک آلکان بشه ( متان ، أتان ، پروپان ، بوتان ) تو آزمایشگاه به چه بزرگى همچین کارى نمیشه و صرف نداره و از (سوخت فسیلى استفاده میکنند )چه برسه به تو موتور ماشین ،
    0
    2
    دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۰۴:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    millionaire - منچستر، انگلستان
    انرژى حاصل از جدا شدن هیدروژن از اکسیژن !!!؟؟؟ مگه جدا شدن هیدروژن از اکسیژن انرژى تولید میکنه؟؟!! انرژى میگیره نه تولید بکنه ، کلى باید انرژى صرف کنى تا اکسیژن از هیدروژن جدا شه ، اکسیژن الکترونگاتیویته خیلى بالایى داره به سادگى از هیدروژن جدا نمیشه میشه ولى خیلى کم کم و اصلن نمى صرفه ، حالا این کارها رو میشه تو آزمایشگاه کرد و گاز قابل اشتعال یا اصلن بنزینآزمایشگاهى که ساده تره تولید کرد و ریخت تو ماشین چه کاریه که آب رو تو ماشین تبدیل به سوخت کنى و ادعا کنى که آب سوخته ؟؟!
    0
    3
    دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۰۴:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    grizzly - برلین، آلمان
    [::فضول میرزا - استکهلم، سوئد::]. حرف شما درسته اگر از باطری معمولی اتومبیل استفاده بشه ولی حالا اتومبیلهای برقی از باطریهایی استفاده میکنند که بادوام هستند و شارژ هم میشوند و همینطور میشه از نیروی حرکتی اتومبیل برای تولید برق و شارژ باطری استفاده کرد درثانی هیچ ابتکار و اختراعی نبوده که از شروعش صد در صد بصرفه باشه ولی در طول زمان تکمیل شده و بصرفه شده .
    13
    0
    دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۰۷:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    آذرمیانه - آذربادگان، ایران
    مردمی که یه آخوند میگه پولاتونو بدید به من قول میدم ببرمتون بهشت چشم بسته اینکار رو میکنند عجیب نیست وقتی یه شیادی میاد میگه از آب انرژی میگیرم قبول کنند و از رسانه ملی پخش بشه اون آی کیو جری لوئیس نظام رشیدپور هم بیاره براش تبلیغ کنه
    0
    3
    دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    فضول میرزا - استکهلم، سوئد
    [::grizzly - برلین، آلمان::]. دوست عزیز من در کامنت اول به زبانی خیلی ساده توضیح دادم ولی طبق قوانین فیزیکی نتیجه عمل فرقی نمیکنه و دستگاه نهایتا از کار خواهد افتاد! آیا میدونین چند میلیون تن طلای خالص در دریاهای جهان وجود داره؟ خیلی زیاد، ولی هزینه استخراجش بیشتر از طلای بدست اومده میشه!
    0
    14
    دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۱۳:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    grizzly - برلین، آلمان
    [::فضول میرزا - استکهلم، سوئد::]. این چیزی که شما نوشتی عجیب غریبه! هم قادره که اتومبیل رو جلو ببره! ولی اونقدر نیست که اتومبیل رو جابجا کنه! و هم بتونه باطری رو باندازه کافی شارژ کنه!!یعنی چی هم جلو ببره و نتونه جابجا کنه!؟ مگه اتومبیلهای تسلا باطریشون شارژ نمیشه؟ عوض کردن سیستم برق و باطری اتومبیل که شق القمر نیست که ناممکن باشه.
    9
    0
    دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۱۸:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    فضول میرزا - استکهلم، سوئد
    [::grizzly - برلین، آلمان::]. دیدی مطلب رو نگرفتی دادا؟ یه بار دیگه بخون! من نوشتم: این احتراق میتونه اتومبیل رو جابجا کنه ولی اونقدر نیست که هم بتونه اتومبیل رو جابجا کنه و هم بتونه باطری رو مجددا شارژ کنه (چون باطری پس از الکترولیزه اول، مقداری از انرژیشو از دست میده که این انرژی از دست رفته باید در اولین احتراق توسط دینام پر بشه ولی انرژی حاصل از احتراق اونقدر زیاد نمیشه که هم بتونه اتومبیل رو جابجا کنه و هم بتونه باطری رو به انرژی اولیه ش برسونه!) در خصوص اتومبیلهای تسلا هم اگه اونا قادر بودند که باتریهاشون رو شارژ کامل کنند که دیگه نیازی نبود که شما بعد از هر 400 کیلومتر رانندگی مجبور بشین باطریها رو شارژ کنین! درسته؟
    0
    10
    دوشنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۲۳:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران
    من از همون اول که یارو آمد و شیلنگ دستش گرفت بارها اعلام کردم این یک شیادی و کلاه برداری هستش و این آدم اگر میتونه با دو میلیون و نیم یک ماشین بنزین سوز رو آب سوز کنه باید بتونه سایر وسایل سوختی رو هم تبدیل کنه و ثانیا گرفتن انرژی محرکه از آب دو حالت داره یا باید از بخار آب برای رانش استفاده کرد یا باید هیدروژنش رو تجزیه کرد که هر دو این مورد نیاز به انرژی بالایی داره و صددرصد کلاه برداری هستش. اگر این طرف راست میگه چرا اختراعش رو ثبت نکرده؟ مثل اون یارو دیگه که میگفت ماشین الکتریکی ساخته که فلانقدر کیلومتر هم میره ولی نمیگفت باتریش چیه یا موتورش چیه و گیریبکسش چطور کار میکنه آخرشم ماشینش رو انداخت تو دریا.
    0
    1
    ‌سه شنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۸ - ۰۴:۱۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.