پاپایا یک میوه گرمسیری و نارنجی رنگ است که در سراسر جهان محبوبیت زیادی دارد. عطر و طعم و مواد مغذی چشمگیری که در این میوه وجود دارد عامل محبوبیت آن است. شاید اسم این میوه به تازگی به گوشتان خورده باشد. اما آیا تا به حال کلمه پاپائین را شنیده اید؟ می دانید این ماده چیست و چه خواصی برای بدنمان دارد؟
پاپائین یک آنزیم ویژه است که در پاپایای خام یافت می شود. در طب سنتی از این ماده به دلیل توانایی که در تجزیه پروتئین ها، بهبود هضم و کاهش التهاب دارد؛ زیاد استفاده می شود.
مانند آنزیم برملین که در آناناس یافت می شود، پاپائین نیز در پاپایا وجود دارد. اما به تازگی مکمل این ماده نیز تولید و روانه بازار شده است. در محصولات تجاری مختلف معمولا از این دو آنزیم به دلیل اثرات ضد التهابی و تسکین دهنده ای که دارند؛ به صورت ترکیبی استفاده می شود. اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد این آنزیم کسب کنید ما را تا انتهای این مطلب مجله پیام سلامت همراهی کنید.
پاپائین چیست؟
پاپائین یک آنزیم پروتئولیتیک است که در پاپایا یافت می شود. میوه پاپایا در واقع حاوی چندین آنزیم پروتئولیتیک از جمله پاپایین، کیموپاپین A، کیموپاپین B و پاپایا پپتیداز A است.
شناخته شده ترین آنزیم موجود در این میوه، پاپائین است که بیشتر در میوه نرسیده گیاه پاپایا یافت می شود. البته این آنزیم در برگ، ریشه و شیره گیاه نیز وجود دارد.
پاپائین کمک می کند تا پیوندهایی که بین اسیدهای آمینه (بلوک های ساختاری پروتئین ها) وجود دارند؛ تجزیه شوند. مانند همه آنزیم های پروتئولیتیک، پاپائین نیز مولکول های پروتئین را به قطعات کوچک تر موسوم به پپتیدها و سپس به اجزای آنها تجزیه می کند.
تحقیقات اثبات کرده اند که این آنزیم برای بهبود زخم و کاهش درد نیز مفید است.
۶ فایده مهم پاپائین برای بدن
درد را تسکین می دهدمطالعات متعدد نشان داده اند که آنزیم های موجود در پاپایا برای تسکین درد مناطق مختلف بدن از جمله درد عضلانی ناشی از تمرینات شدید، گلو درد و درد همراه با زونا بسیار عالی است.
مطالعه ای که در مجله Clinical Pediatric Dentistry منتشر شد نشان داد که استفاده از ژل پاپائین برای از بین بردن بافت های آلوده در بین بیمارانی که دچار پوسیدگی دندان هستند؛ بسیار مؤثر است.
یک مطالعه منتشر شده در مجله Sports Science نیز نشان داد که مصرف مکمل های حاوی آنزیم های پروتئولیتیک ممکن است به تسکین درد عضلانی ناشی از دویدن کمک کند. در این مطالعه خاص شرکت کنندگان علاوه بر آنزیم هایی مانند برملین، تریپسین، آمیلاز و لیپاز، از قرص پروتئاز حاوی ۵۰ میلی گرم پاپائین نیز استفاده کردند. شرکت کنندگان هر روز ۴ نوبت و هر نوبت ۲ عدد قرص استفاده می کردند. پس از ۴ روز روند ریکاوری در بدنشان بهبود پیدا کرد و درد عضلاتشان نسبت به گروهی که دارونما استفاده کرده بودند کمتر شد.
علاوه بر این یک مطالعه آلمانی که در سال ۱۹۹۵ انجام شد، اثر یک ترکیب آنزیمی حاوی پاپائین را بر روی تبخال زوستر یا زونا مورد بررسی قرار داد. محققان دریافتند که مصرف این آنزیم اثر یکسانی با آسیکلوویر (داروی ضد ویروسی که برای درمان عفونت های ویروس تبخال تجویز می شود) دارد. مصرف ترکیبی از آنزیم ها توانست بعد از ۱۴ روز درد ناشی از زونا را کاهش دهد.
ممکن است اثرات ضد توموری داشته باشدیک مطالعه که در ایتالیا روی حیوانات انجام شد نشان داد که وقتی موش های سرطانی با پاپائین واکسینه می شوند؛ میانگین مدت زنده ماندنشان در مقایسه با گروه کنترل که واکسینه نشده بودند؛ افزایش می یابد. میزان رشد، تهاجم و متاستاز تومورهای سرطانی در موش ها پس از دریافت پاپائین مهار شد.
با عفونت ها مبارزه می کندپاپائین به دلیل خاصیت ضد ویروسی و ضد قارچی که دارد برای مراقبت از زخم ها بسیار عالی است. به نظر می رسد که این آنزیم با از بین بردن لایه پروتئینی که از قارچ ها و ویروس ها در برابر حملات محافظت می کند می تواند عفونت را درمان کند. این ماده توانایی تولید مثل قارچ ها و ویروس ها را مختل کرده و میزان شیوع و شانس ابتلا به عفونت را کاهش می دهد.