مهرداد پهلوان زاده، رئیس فدراسیون شطرنج ایران، رادیو فردا ، مهدی رستم پور رئیس فدراسیون شطرنج ایران دلیل حضور نداشتن شطرنجبازان زیر ۱۶ سال در مسابقات المپیاد جهانی نوجوانان در ترکیه را «یکسری ملاحظات» و «مشکلات مالی» اعلام کرد.
مهرداد پهلوانزاده روز یکشنبه، ۵ آبان، در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا گفت که فدراسیون جهانی «نام ایران را از این مسابقات حذف نکرده بلکه فدراسیون شطرنج ایران تصمیم گرفته است به دلیل شرایطی خاص از رفتن به این مسابقات صرف نظر کند».
وی درباره به گفته او، «شرایط خاص» توضیح نداد و تنها گفت که ایران به دلیل «مشکلات مالی و یکسری ملاحظات» در این مسابقات شرکت نکرده است.
آقای پهلوانزاده توضیح بیشتری در این باره نداده است. فدراسیون جهانی هم نام ایران را از جدول رقابتها کنار گذاشته است.
حدود یک ماه پیش از این آرین غلامی، شطرنجباز جوان ایرانی، در مسابقات جهانی از رقابت با نماینده اسرائیل خودداری کرده بود.
خودداری از رقابت با ورزشکاران اسرائیلی به موضوع مناقشه ایران با برخی فدراسیونهای جهانی بدل شده است.
مسابقات المپیاد جهانی شطرنج نوجوانان از روز دوشنبه در ترکیه آغاز میشود.
«مسئله سیاسی»
اعضای تیم شطرنج نوجوانان ایران در اردو به سر میبردند و دوشنبه هم مراسم افتتاحیه مسابقات است.
امیررضا پورآقابالا، آرش داغلی، آراد نظری، بردیا دانشور و آنوشا مهدیان بازیکنان اعزامی به ترکیه بودند.
رادیو فردا مطلع شده روز جمعه از فدراسیون با خانوادههای بازیکنان تماس گرفته و خبر لغو اعزام را اطلاع دادهاند.
در روزهای اخیر، فدراسیون جهانی شطرنج به خاطر کنارهگیری آرین غلامی و امین طباطبایی از رویارویی با حریفان اسرائیلی در مسابقات جوانان جهان، به ایران هشدار داده بود.
نایجل شورت، نایب رئیس فیده، پس از کنارهگیری غلامی در برابر الکساندر زلاتین (اسرائیل) در توئیتر نوشت: «فدراسیون جهانی اهداف سیاسی را تحمل نمیکند. در صورت عدم تغییر، اقدامات قاطعانهای صورت خواهد گرفت».
فروردین امسال اتحادیه شطرنج اروپا با اشاره به کنارهگیری غلامی در جام سوئد مقابل رقیب اسرائیلی (که بدون استفاده از قانون قرعه ممنوعه صورت گرفت) بهرهبرداری سیاسی از این اتفاق را مغایر با اصول ورزش و قوانین فیده دانست.
این اتحادیه از فدراسیون جهانی خواست مانع از کنارهگیری بازیکنان شود و کلیه ملاحظات در قرعههای خاص (از جمله قرعه ممنوعه) را در رقابتهای شطرنج کنار بگذارد.
این یعنی با توجه به تعدد مسابقات شطرنج و حضور گسترده نمایندگان اسرائیل، اوضاع برای شطرنج ایران تغییر کرده است.
در شطرنج برخلاف بقیه رشتهها از دهه ۸۰ میلاد تبصرهای با عنوان قرعه ممنوعه وجود داشت و قبل از هر تورنمنت که طبق جداول سوئیسی برگزار میشد، بازیکن یا سرپرست به اطلاع سرداور و برگزارکنندگان میرساند.
بازیکنان ایرانی سالها از این قانون استفاده کرده و با رقیب اسرائیلی مواجه نمیشدند. قانونی که حتی در المپیادها و مسابقات جهانی (غیر از مسابقات لیگی و حذفی) میشد استفاده کرد.
آرین غلامی در مسابقات سوئد این کار را انجام نداد و پس از آن در ملاقات با قاسم سلیمانی و آیتالله علی خامنهای حضور یافت. اتفاقاتی که اعتراض اتحادیه شطرنج اروپا در نامه به فدراسیون جهانی را در پی داشت.
در واکنش به انصراف نمایندگان ایران در مسابقات جوانان جهان، هفته گذشته فدراسیون جهانی شطرنج گفت علیه ایران مجازاتی را اعمال میکنیم که «جان شطرنجبازها را در ایران به خطر نیندازد».
فدراسیون شطرنج ایران واکنشی به طرح شائبه «خطر جانی» از جانب فیده نشان نداده و حتی از تکذیب آن نیز خودداری کرده است.
در همین حال فدراسیون بینالمللی جودو ۲۷ شهریور اعلام کرده بود که فدراسیون جودو ایران به دلیل ماجرای باخت «اجباری» سعید ملایی در ژاپن تا اطلاع ثانوی علاوه بر مسابقات جهانی «از شرکت در تمام فعالیتهای اجتماعی و مدیریتی زیر نظر فدراسیون بینالمللی و اتحادیههای آن» محروم است.