نقض «حریم خصوصی» دانشجو در شیوه‌نامه انضباطی جدید

دویچه وله :در آستانه سال تحصیلی جدید، شیوه‌نامه انضباطی جدید به دانشگاه‌ها ابلاغ شد. فعالان دانشجویی می‌گوید این شیوه‌نامه دست کمیته‌های انضباطی را باز گذاشته است و امکان برخوردهای "سلیقه‌ای‌تر" را فراهم کرده است.
 
شیوه‌نامه اجرایی جدید "شورای انضباطی دانشجویان" با امضای وزرای علوم و بهداشت دولت حسن روحانی دوازدهم شهریور به دانشگا‌ه‌های کل کشور ابلاغ شده است.
 
وزارت‌خانه‌های علوم و بهداشت می‌گویند با هدف "حفظ حقوق دانشجو" شیوه‌نامه انضباطی مصوب سال ۱۳۸۸ را اصلاح و تلاش کرده‌اند در شیوه‌نامه جدید "تا حد ممکن حقوق دانشجویان به عنوان عنصر اصلی حیات دانشگاه محترم شمرده شود".  
 
شیوه‌نامه اصول حاکم بر رسیدگی به تخلفات دانشجویان به هفت بخش تقسیم شده است: تشکیل، ترکیب، شرایط و روش انتخاب اعضای شورای انضباطی، تخلفات و تنبیهات، شورای بدوی، شورای تجدیدنظر، شورای مرکزی، صدور، ابلاغ و اجرای احکام انضباطی و سایر موارد.
 
تخلفات و تنبیهات دانشجویان هم در ۲۰ بند مشخص شده است.
 
محمدعلی کامفیروزی، وکیل دادگستری و فعال دانشجویی، به "اعتمادآنلاین" گفته است: «این شیوه‌نامه وضعیت رسیدگی به اتهامات دانشجویان در کمیته‌های انضباطی را به مراتب سختگیرانه‌تر و شدیدتر و البته سلیقه‌ای‌تر کرده و زمینه نقض حقوق دانشجویان در کمیته‌های انضباطی را بیش از پیش فراهم کرده است.»
 
نگاهی به متن این شیوه‌نامه و جزئیاتی مانند "رفتار خلاف شئون منزلت و رفتار مسلم" دانشجو، آنچه محمدعلی کامفیروزی گفته است را روشن‌تر می‌کند. در این شیوه‌نامه معیار مشخصی برای "رفتار خلاف شئون منزلت و رفتار دانشجو" تعریف نشده و و در نتیجه دست کمیته انضباطی را برای برخورد سلیقه‌ای آزاد گذاشته است.
 
یکی از مواردی که به شیوه‌نامه جدید انضباطی افزوده شده، عدم تحویل مدرک تحصیلی به فرد فارغ‌التحصیل به بهانه حکم انضباطی‌ است که پیشتر درباره او صادر شده است. حق تجدیدنظرخواهی و اعتراض دانشجویان نسبت به احکام صادره نیز محدود شده است.
 
محمدعلی کامفیروزی در گفتگو با "اعتمادآنلاین" از تعیین تکلیف دو وزارت‌‌خانه‌ها علوم و بهداشت برای نوع پوشش دانشجویان شکایت کرده و گفته است: «آیین‌نامه ضوابط پوشش وزارت بهداشت درباره تمامی اجزای پوشش از لباس و مانتو و مقنعه و جوراب گرفته تا مچ‌بند و شال‌گردن و عطر و کفش و... تعیین تکلیف کرده است.»
 
او گفته است شیوه‌نامه جدید اما نه تنها امیدهای قدیمی را ناامید کرده، بلکه با اضافه کردن بندهای جدید و افزایش تعداد تخلفات و فراهم کردن زمینه اعمال تنبیهات سنگین‌تر، باعث ایجاد نگرانی‌های جدی شده است. به ویژه اینکه دانشجویان از این دولت، با شعارهایی که داده بود، انتظار عملی کردن وعده دانشگاه امن‌تر و آزادتر را داشتند.
 
شیوه‌نامه اجرایی جدید "شورای انضباطی دانشجویان" نه تنها با اعتراض فعالان دانشجویی همراه شده بلکه حال به مجلس هم کشیده شده است.
 
محمود صادقی، نماینده مردم تهران، گفته است شیوه‌نامه جدید "دانشجو را در مظان اتهام" می‌دهد و برخی از مفاد آن "نوعی قانون‌گذاری جدید است که در حیطه اختیارات وزیر و قوه مجریه قرار ندارد". محمود صادقی در گفتگو با اعتماد آنلاین تأکید کرده که تصمیم دارد طرح سؤال از وزرای علوم و بهداشت دولت حسن روحانی را به مجلس ببرد.
+1
رأی دهید
-8

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.