اظهارنظرهای تغذیهای و مربوط به خوراکیها به دلیل گستردگی و فراگیری در بین اقشار مختلف با میزان آگاهی متفاوت از بحثهای داغ جمعهای خانوادگی و دوستانه به شمار میآید.
در این میان باورهای زیادی وجود دارند که به دلیل فراوانی باورپذیر شده و حتی به آنها استناد میشود، در حالی که پایه و اساس علمی ندارند.
در این مطلب به مواردی از این دست باورهای تغذیهای اشاره میکنیم:
پروتئین قارچ برابر با گوشت است این جمله که «خورشتها را با قارچ به جای گوشت درست میکنم چرا که پروتئینش بالاست» نه تنها اشتباه است، بلکه قارچ حتی منبع پروتئینی قابل مقایسه با گوشت، تخم مرغ، مواد لبنی، عدس یا سویا هم محسوب نمیشود. هر صد گرم قارچ حدود ۳.۱ گرم پروتئین دارد و در مقابل هر صد گرم گوشت با ۲۶ گرم پروتئین قرار دارد.
قارچ البته سرشار از ویتامینهای گروه B، اسید فولیک، مواد معدنی نظیر سلنیوم، مس و پتاسیم است. از سرطان و بیماریهای قلبی پیشگیری میکند، و افرادی که در پی کاهش وزن یا تقویت قوای بدنی خود هستند به دلیل کم کالری بودن میتوانند از آن استفاده کنند.
قارچ همچنین غذای مناسبی برای مبتلایان به دیابت و افرادی که در پی بهبود سیستم ایمنی هستند، به شمار میآید.
اسفناج سرشار از آهن است اسفناج، محصول غذایی برگ سبزی که سرشار از فیبر، مواد مغذی و آنتیاکسیدانهاست، از دسته مواد غذایی به شمار میآید که بیشتر افراد به اشتباه از آن استفاده میکنند. اسفناج با دارا بودن ۲.۷ آهن در هر صد گرم، ماده غذایی حاوی آهن، و نه سرشار از آن به شمار میآید و حتی این میزان آهن نیز از نظر دسترسی زیستی قابل استفاده برای بدن انسان نیست. بنابراین اسفناج آهن قابل استفاده برای بدن انسان ندارد.
با محبوبیت کارتون پاپای که در واقع تبلیغی برای قدرتمند شدن در پی خوردن اسفناج بود، والدین زیادی با تصور بالا بودن آهن اسفناج آن را در برنامه غذایی کودکان خود قرار دادند. گرچه اینکه به دلیل بالا بودن اسید فولیک و پتاسیم در اسفناج، کار بیهودهای هم نبوده است.
اما اسفناج نیاز به آهن را در افرادی که کمبود آهن دارند، برطرف نمیکند.
همچنین، به دلیل بالا بودن میزان اگزالات در اسفناج، بهتر است بیماران مبتلا به بیماری نقرس یا سنگهای کلیه اگزالاتی، از آن کمتر استفاده کنند. همچنین به دلیل نیترات موجود در اسفناج، بهتر است اسن ماده غذایی فریز نشود.
در عین حال به دلیل بالا بودن میزان اسید فولیک، به افرادی که به کمخونی فقر اسید فولیک یا افسردگیهای فصلی دچار هستند، مصرف این سبزی توصیه میشود.
اسفناج سبزی مقوی و مغذی است که برای همه گروههای سنی مناسب است، آن را زیاد حرارت ندهید و آب حاصل از پخت اسفناج را دور نریزید.