وزیر خزانه داری انگلستان: بریتانیا تردد کشتی‌هایش در خلیج فارس را زیر نظر داشت

بریتانیا می گوید استینا ایمپرو روز جمعه درحالی که در آب های عمان بود توسط ایران ضبط شد بی بی سی :فیلیپ هموند وزیر خزانه‌داری بریتانیا به بی‌بی‌سی گفته است که دولت بریتانیا پیش از توقیف نفتکشی که با پرچم این کشور حرکت می کرد، تردد در آب های خلیج فارس را زیر نظر داشته است.
 
او اضافه کرد که بریتانیا درحال همکاری نزدیک با آمریکا و متحدان اروپایی خود در واکنش به اقدام ایران است.
 
اما لین دانکن اسمیت، رهبر سابق حزب محافظه کار، گفت که ضبط استینا ایمپرو یک "ناکامی عمده" برای بریتانیاست.
 
استینا ایمپرو روز جمعه توسط سپاه پاسداران در یک خط مهم کشتیرانی در خلیج فارس توقیف شد.
 
اچ ام اس مونتروز، ناومحافظ نیروی دریایی بریتانیا، از یورش باخبر شد و فورا سعی کرد مداخله کند اما فاصله اش با استینا ایمپرو بیش از آن بود که موفق شود. این ناومحافظ یک هفته پیشتر مانع ضبط نفتکش بریتانیایی هریتج در آب های منطقه شده بود.
 
از سوی دیگر وزیر خارجه ایران گفته که فقط "مصلحت گرایی و دور اندیشی" از تنش میان ایران و بریتانیا خواهد کاست.
 
تلویزیون دولتی "پرس تی‌وی" گزارش می دهد که ۲۳ خدمه این نفتکش که هندی، روس، لتونیایی و فیلیپینی هستند اکنون برای "پرس و جو" از کشتی خارج شده اند.
 
بریتانیا در نامه تازه ای به شورای امنیت تکرار کرده که نفتکش بریتانیایی هنگام تماس قایق‌های ایرانی و توقیف، در آب‌های عمان بوده و گفته است که ایران در هر صورت اجازه نداشته که راه نفتکش استینا ایمپرو را سد کند.
 
در این نامه تاکید شده که بریتانیا به دنبال تقابل با ایران نیست، اما در عین حال "تهدید کشتیرانی" در آب‌های بین‌المللی را "غیر قابل قبول و بشدت تنش‌زا" خوانده است.
فیلیپ هموند: بریتانیا درحال همکاری نزدیک با آمریکا و متحدان اروپایی است اظهارات سیاستمداران بریتانیایی
آقای هموند در گفت و گویی با برنامه اندرو مار در بی بی سی گفت که بریتانیا "همه راه های موجود دیپلماتیک" برای حل این مساله را دنبال خواهد کرد.
 
او گفت که تحریم هایی، از جمله تحریم های مالی، پیشاپیش علیه ایران وجود داشته و معلوم نیست چه تحریم های تازه ای را بتوان اعمال کرد.
 
آقای هموند که گفته در صورت نخست وزیر شدن بوریس جانسون از این پست کنار خواهد رفت اضافه کرد: "البته که ما همه گزینه ها را بررسی می کنیم."
 
اما آقای دانکن اسمیت به بی‌بی‌سی گفت که سوالاتی در مورد عملکرد دولت مطرح است.
 
او گفت که ضبط دو هفته قبل نفتکش حامل نفت ایران در جبل الطارق باید اخطاری برای محافظت از کشتی های بریتانیایی در خلیج فارس می بود.
عکس آرشیوی از قایق های سپاه در بندر عباس در سال ۲۰۱۲ این نماینده پارلمان گفت خبردار شده که آمریکا پیشنهاد کمک هایی برای حفاظت از کشتیرانی در منطقه ارائه کرده بود اما دولت بریتانیا آن را نپذیرفت.
 
او افزود: "این یک ناکامی عمده است و دولت باید فورا به این اتهام پاسخ دهد."
 
در مقابل توبیاس الوود، وزیر دفاع، به شبکه اسکای گفت که نیروی دریایی کوچکتر از آن است که از منافع بریتانیا در همه جهان را حفاظت کند اما در حراست از کشتی هایش غفلت نکرده است.
 
جرمی هانت وزیر خارجه پیشتر گفته بود که ایران این موضوع را "مقابله به مثل" می بیند اما "این این بسیار دور از واقعیت است."
 
بعضی مقام های ایرانی از جمله رهبر ایران بعد از ضبط "گریس ۱" در جبل الطارق که از ایران به سوریه نفت می برد نسبت به تلافی آن هشدار داده بودند. بریتانیا می گوید این نفتکش را به ظن نقض تحریم های سوریه ضبط کرده. آقای هانت گفته است در صورتی که ایران اطمینان دهد گریس ۱ برای سوریه نفت نمی برد آزادی آن را تسهیل خواهد کرد.
 
ریچارد برگن، وزیر دادگستری دولت سایه حزب کارگر، گفت که بریتانیا نباید "وردست" دونالد ترامپ باشد و اخطار داد که مناقشه ای تحت حمایت آمریکا با ایران از جنگ عراق بدتر خواهد بود.
واکنش ایران
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در توییتی نوشت که بریتانیا "باید به کمک رسانی به تروریسم اقتصادی آمریکا پایان دهد."
 
او گفت که ایران امنیت در خلیج فارس و تنگه هرمز را تضمین می کند و پافشاری کرد که اقدام علیه استینا ایمپرو "حفظ مقررات دریانوردی بین المللی بود."
 
سفیر ایران در بریتانیا هم علیه تنش بیشتر به بریتانیا هشدار داد.
 
حمید بعیدی نژاد در توییتی نوشت: "این اقدامی خطرناک و نامعقول در یک زمان حساس در منطقه است. با این حال ایران محکم و آماده سناریوهای مختلف است."
نفتکش چقدر "بریتانیایی" است؟
کشتی ها باید حتما با پرچم یک کشور تردد کنند اما این پرچم لزوما نباید پرچم صاحب نفتکش باشد.
 
استینا ایمپرو تحت مالکیت یک شرکت سوئدی است و خدمه اش بریتانیایی نیستند.
 
ریچارد مید از نشریه "لویدز لیست" می گوید اما این پرچم بریتانیایی کشتی است که از نظر نمادین و سیاسی مهم است.
 
او گفت: "به طور تاریخی این یعنی بریتانیا مسئول حفاظت از کشتی است."
 
یکی از بستگان یک خدمه هندی نفتکش که نخواست نامش فاش شود به بی بی سی گفت که شرکت سوئدی به خوبی آنها را در جریان تازه ترین تحولات نگاه داشته.
 
او گفت که آنها پس از ملاقاتی با مقام های شرکت در عصر روز یکشنبه نسبت به تلاش های دیپلماتیک برای آزادی کشتی احساس اطمینان می کنند.
+6
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.