تلاش ترکیه برای انگ زدن و بدنام کردن رسانه های ترک زبان برون مرزی

دویچه وله :نهاد "ستا" در ترکیه، در تحقیقی تازه آشکارا تلاش کرده، خبرنگاران رسانه‌هایی مانند دویچه وله و بی‌بی‌سی را بدنام کند. این گزارش با واکنش شدید دویچه وله و اتحادیه‌های خبرنگاران روبرو شده است.
 
نهادی به نام پژوهش‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، "ستا" (SETA) در ترکیه، نتایج تحقیق تازه‌ای را با نام "گسترش سازمان‌های رسانه‌ای بین‌المللی در ترکیه" منتشر کرده است. هدف از این تحقیق که توسط نهادی نزدیک به دولت ترکیه منتشر شده، نشان دادن تصویری است که رسانه‌های خارجی از ترکیه ترسیم می‌کنند.
 
در این گزارش توجه ویژه‌ای به نحوه پوشش خبری در مورد موضوعات مربوط به ترکیه توسط بخش ترک‌زبان رسانه‌هایی چون دویچه وله، بی‌بی‌سی و صدای آمریکا شده و از نحوه پوشش خبری این رسانه‌ها در مورد رویدادهایی مشخص در ترکیه در سال‌های گذشته انتقاد شده است.
 
تلاش برای کودتا در سال ۲۰۱۶، مبارزه با حزب کارگران کردستان، ساخت فرودگاه جدید استانبول، بحران اقتصادی در ترکیه و عملیات ارتش ترکیه در شمال سوریه از مواردی هستند که نویسندگان گزارش "ستا" روی آن‌ها دست گذاشته‌اند.
تلاش برای انگ زدن به خبرنگاران دویچه وله
۳۰ صفحه از این گزارش به دویچه وله و نحوه خبررسانی آن درباره ترکیه اختصاص داده شده است.
 
نه تنها از چگونگی پوشش دادن به اخبار انتقاد شده است، که خبرنگاران این رسانه‌ها از تهمت و افترا، از جمله با استناد به رزومه آنها، و با تکیه به اطلاعاتی حتی جعلی و ساختگی، در امان نمانده‌اند.
 
نام ۱۵ خبرنگار دویچه وله هم در این میان به چشم می‌خورد که از جمله به توییت‌های آنها اشاره شده است. تنها یک توییت از یک ژورنالیست تحریریه ترک‌زبان دویچه وله که دیدگاه یک حزب اپوزیسیون را بازتاب می‌دهد، برای گردآورندگان گزارش کافی بوده تا ادعا کنند که خبرنگاران و احزاب اپوزیسیون دست در دست هم دارند.
 
خبرنگاری که در مورد وضعیت اقتصادی ترکیه بنویسد، با اتهام ارائه تصویری منفی از دولت ترکیه روبروست. واقعیت‌ها (فکت‌ها) در این گزارش هیچ جایی ندارند.
 
گردآورندگان این گزارش نتیجه‌گیری کرده‌اند که مطالب خبرنگاران رسانه‌های نامبرده در مورد دولت ترکیه، یکجانبه و مغرضانه است. به این خبرنگاران نزدیکی به حزب دموکراتیک خلق‌ها (HDP) نسبت داده می‌شود.
واکنش دویچه وله
کریستوف یومپلت، سخنگوی دویچه وله با اشاره به اینکه "بدیهی است که رسانه‌ای بین‌المللی مانند دویچه وله هم باید با انتقاد کنار بیاید"، می‌گوید: «اما آنچه که در این گزارش در پوشش یک پژوهش علمی ارائه می‌شود، تلاشی است برای بدنام کردن خبرنگاران ما. این مسئله پذیرفتنی نیست. ما همه اتهام‌ها را رد می‌کنیم. دویچه وله همچنان به گزارش‌دهی واقع‌بینانه و بی‌طرفانه خود در مورد تحولات ترکیه ادامه خواهد داد.»
رویکرد غیرمسئولانه ستا
اتحادیه‌های خبرنگاری در ترکیه هم از گزارش "ستا" برآشفته‌اند. آنها انگ زدن هدفمند به خبرنگاران را نگران کننده دانسته‌اند. یکی از این اتحادیه‌ها، تحقیق تازه انتشاریافته را این گونه توصیف کرده است: «این گزارش جاسوسی لکه سیاهی در تاریخ ماست.»
 
اتحادیه سندیکاهای ترکیه نیز اعلام کرده است که اگر اتفاقی برای هر کدام از این خبرنگاران بیفتد، "ستا" مسئول آن خواهد بود.
 
نهاد بینالمللی "سازمان گزارشگران بدون مرز" هم از این گزارش ظاهرا تحقیقی انتقاد کرده است. این سازمان با ابراز همبستگی با خبرنگارانی که نامشان در گزارش ذکر شده، تأکید کرده است، این مسئله باید برای "ستا" روشن باشد که اگر برای خبرنگاری که نامش در گزارش آمده، اتفاقی بیفتد، "ستا" مسئول آن خواهد بود.
 
حتی روزنامه محافظه‌کار و نزدیک به دولت ترکیه به نام "ینی شفق" هم به این گزارش واکنش نشان داده و آن را "نگران‌‌کننده" نامیده است. رئیس بخش آنلاین این روزنامه گفته است که "ستا" باید این گزارش را پس بگیرد و برای این پیشامد عذرخواهی کند.
 
مدیر "ستا" اما از عملکرد این نهاد در مورد این تحقیق و گزارش دفاع کرده و گفته است: «اگر گزارشمان اشتباه بود، با کمال میل عذرخواهی می‌کردیم. اما از آنجا که با انگیز‌ه‌های ایدئولوژیک از این تحقیق انتقاد می‌شود، برایمان این انتقاد بی‌اهمیت است.»
+5
رأی دهید
-6

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.