اعلام آمادگی اردوغان برای میانجیگیری بین آمریکا و ایران

ایران اینترنشنال: رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، گفت که پس از درخواست نخست وزیر ژاپن، آماده است برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا، میانجیگیری کند.
 
رئیس جمهوری ترکیه که چند روز پیش برای شرکت در اجلاس گروه۲۰ به ژاپن سفر کرده بود، گفت که در جریان این سفر مقام‌های ژاپنی نیز از وی خواستند برای حل اختلاف و کاهش تنش میان ایران و آمریکا با این کشور همکاری کند.
 
اردوغان گفت مایل به پذیرفتن پیشنهاد میانجیگری میان ایران و آمریکا برای کاهش تنش در خاورمیانه است و می‌تواند برای یافتن راهی مشترک برای حل تنش‌ها و مشکلات میان ایران و آمریکا و انجام مذاکرات میان واشنگتن و تهران با مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی گفت‌ و گو کند.
 
او گفت که نخست وزیر ژاپن از من پرسید آیا می‌توانیم با هم در این زمینه[میانجیگیری میان ایران و آمریکا] همکاری کنیم، و من گفتم چرا که نه، من می‌توانم با هر دوی آن‌ها، علی خامنه‌ای رهبر و حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی در این باره صحبت کنم.
 
رئیس جمهوری ترکیه گفت که با آبه شینزو درباره گام‌های بعدی در میانجیگیری میان ایران و آمریکا نیز گفت و گو و تفاهم کرده‌اند.
 
اردوغان گفت که ژاپن و ترکیه موافق تحریم‌ها نیستند و تحریم و افزایش فشار بر جمهوری اسلامی آثار منفی بر صلح و ثبات منطقه دارد.
 
شینزو آبه در روزهای ۲۲ و ۲۳ خرداد ماه،به عنوان اولین نخست وزیر ژاپن طی چهار دهه گذشته راهی تهران شد. از جمله اهداف او در این سفر میانجیگیری میان تهران و واشینکتن بود اما تلاش‌های او ناکام ماند.
 
علی خامنه‌ای، رهبری جمهوری اسلامی ایران، روز ۲۳ خرداد ماه در جریان دیدار با شیزو آبه، گفت که « جمهوری اسلامی ایران هیچ اعتمادی به امریکا ندارد و تجربه تلخ مذاکرات قبلی با امریکا در چارچوب برجام را به هیچ وجه تکرار نخواهد کرد زیرا هیچ ملت آزاده و عاقلی مذاکره تحت فشار را نمی پذیرد.»
 
نخست‌وزیر ژاپن در این دیدار گفت که حامل پیامی از دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، است اما علی خامنه‌ای خطاب به نخست وزیر ژاپن گفت که «ما در حسن نیت و جدی بودن شما تردیدی نداریم اما در خصوص آنچه از رئیس جمهور آمریکا نقل کردید، من شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمیدانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد.»
 
خامنه‌ای با با اشاره به صحبت‌های نخست وزیر ژاپن مبنی بر اینکه ترامپ به او گفته «امریکا قصد تغییر رژیم در ایران را ندارد»، گفت: «مشکل ما با آمریکایی‌ها موضوع تغییر رژیم نیست، زیرا آنها اگر چنین قصدی هم داشته باشند، قادر به اجرای آن نیستند، همانطور که روسای جمهور قبلی امریکا، در چهل سال گذشته، برای نابودی جمهوری اسلامی ایران تلاش کردند اما نتوانستند» و حالا هم «اینکه ترامپ می‌گوید قصد تغییر رژیم را ندارد یک دروغ است زیرا اگر می توانست این کار را انجام دهد، انجام می داد اما نمی تواند.»
 
رهبر جمهوری اسلامی همچنین به بخش دیگری از صحبت‌های نخست وزیر ژاپن مبنی بر «عزم آمریکا برای جلوگیری از ساخت سلاح هسته‌ای به وسیله ایران» اشاره کرد و گفت: «ما با سلاح هسته‌ای مخالفیم و فتوای شرعی من حرام بودن ساخت سلاح هسته‌ای است اما این را بدانید که اگر ما قصد ساخت سلاح هسته‌ای داشتیم، آمریکا هیچ کاری نمی توانست بکند و اجازه ندادن آمریکا، هیچ مانعی ایجاد نمی‌کرد.»
 
خامنه‌ای همچنین در پاسخ به نخست وزیر ژاپن که گفت «آمریکا آماده مذاکرات صادقانه با ایران است»، تاکید کرد که «ما این حرف را اصلا باور نمی کنیم زیرا مذاکرات صادقانه از جانب شخصی همچون ترامپ، صادر نمی‌شود.»
 
میانجیگری نخست وزیر ژاپن در این دیدار با پاسخ رد رهبر جمهوری اسلامی مواجه شد و همزمان با این ملاقات‌، دو نفتکش در دریای عمان مورد حمله قرار گرفتند که یکی از آن‌ها متلق به ژاپن بود.
 
آمریکا و بریتانیا پس از این حملات تاکید کردند که جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران را مسئول حملات به نفتکش‌ها می‌دانند اما مقام‌های جمهوری اسلامی دست داشتن در این حملات را رد کردند.
 
به این ترتیب سفر نخست وزیر ژاپن برای میانجیگیری میان ایران و آمریکا نافرجام ماند و دور تازه تنش‌ها میان دو کشور به ویژه پس از سرنگونی یک فروند پهپاد آمریکایی بر فراز تنگه هرمز اوج گرفت.
 
با گذشته حدود سه هفته از دوره تازه تنش‌ها اما رجب طیب اروغان تاکید کرده است که آماده میانجیگری میان دو کشور است. ترکیه در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد نیز گام‌هایی برای حل بحران هسته‌ای جمهوری اسلامی از جمله با برگزاری نشست استانبول برداشت، اما در عمل به توافقی منتهی نشد.
+3
رأی دهید
-41

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۹
    فیل دانا - آینه جهان نما - لندن، انگلستان

    واقعا همین رو دیگه کم داشتیم. جدی میگن دنیا داره توسط چند تا ابله اداره میشه،
    7
    50
    ‌پنجشنبه ۱۳ تیر ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    فیل دانا - آینه جهان نما - لندن، انگلستان

    این خودش یه مشکله حاده
    4
    52
    ‌پنجشنبه ۱۳ تیر ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۵
    mehdi sadigh - دوسلدروف، آلمان

    عجب؟
    5
    29
    ‌پنجشنبه ۱۳ تیر ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    امیرعلی ایرانی - ویسبادن، آلمان
    خوب جنگ بشه خوبه؟ بگذارین لااقل این کاری بکنه.همش مخالفت؟اینها باید از ریشه کنده بشن نه با جنگکه خانواده ما کشته بشن.
    9
    10
    ‌پنجشنبه ۱۳ تیر ۱۳۹۸ - ۱۱:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.