یورونیوز :تاکنون تحقیقات بسیاری بر روی میزان مصرف و اعتیاد به الکل و ارتباط آن با عواملی چون ژنتیک و محیط زندگی صورت گرفته است. برخی تحقیقات نشان میدهد افراد باهوش بیشتر الکل مینوشند و به همین علت بیشتر در خطر «الکلی شدن» هستند.
الکل مادهای است که کنجکاوی بشررا برمیانگیزد. کودکان باهوش متوجه تغییر حالات بزرگسالان در زمان مصرف الکل شده و این مساله سبب میگردد که به دنبال کشف رمز این ماده جادویی بروند.
برخی تحقیقات نشان میدهند که نوجوانانی که در خانواده و جامعه از زمان کودکی برچسب «باهوش» به آنها زده میشود، بیشتر از دیگر همسالان خود برای مصرف الکل و دخانیات و همینطور آغاز رابطه جنسی مشتاق هستند.
محققان در جریان پژوهشهای خود دریافتهاند که مصرف مقدار کم الکل توانایی یادگیری را افزایش میدهد. به عنوان مثال مصرف کم الکل تاثیر مستقیمی در بالابردن قدرت یادگیری یک زبان خارجی دارد. این مساله سبب میشود که افراد باهوش بیشتر به دنبال مصرف الکل بروند.
همچنین مطالعات صورت گرفته در مدرسه اقتصاد و علوم سیاسی لندن بر روی هزاران زن و مرد بریتانیایی که در دهه ۷۰ میلادی متولد شدهاند نشان میدهد که رابطه مستقیمی میان تحصیلات دانشگاهی و مصرف الکل وجود دارد.
نتایج این تحقیقات حاکی از آن است که افراد با مدارک تحصیلی بالاتر و موفقیتهای علمی بیشتر به میزان بالاتری الکل مصرف میکنند. آنها در ادامه دریافتند زنان تحصیل کرده حدود دو برابر بیشتر از زنانی که تحصیلات دانشگاهی ندارند الکل مینوشند.
نرخ مصرف الکل در جهان در یک قرن گذشته
کشورهای توسعه یافته اطلاعات نسبتا جامعی را در مورد مصرف الکل در جامعه در طی یک قرن گذشته جمعآوری کردهاند. براساس اطلاعات موجود سرانه مصرف الکل در کشورهای توسعه یافته طی یک قرن گذشته کاهش چشمگیری یافته و در برخی مانند فرانسه، ایتالیا و سوئیس به نصف رسیده است.
میزان مصرف الکل در آلمان، اتریش، هلند و بریتانیا دستخوش تغییراتی شده اما نسبتا ثابت مانده است. مصرف الکل در کشورهای حوزه اسکاندیناوی افزایش یافته و در برخی چند برابر شده است.
نیوزیلند با ۳.۹ لیتر و فرانسه ۲۲.۱ لیتر در سال بالاترین نرخ سرانه مصرف الکل را در آغاز قرن بیستم میلادی داشتند. مصرف الکل در کشورهای توسعه یافته در سال ۲۰۱۴ میلادی بین ۵.۶ لیتر در ژاپن و ۱۰.۴ لیتر در اتریش متغیر بوده است.
سوءمصرف و اعتیاد به الکل
سوءمصرف و اعتیاد به الکل به حالتی اطلاق میشود که فرد به مصرف بیش از حد مجاز یا مداوم الکل روی آورده و به دلیل وابستگی به آن دچار اختلالاتی در زندگی روزانه شود.
اگر الگوی نوشیدن الکل باعث ایجاد اضطراب شدید و مشکلاتی در زندگی روزمره شود، فرد با اختلال مصرف الکل مواجه است.
اختلال مصرف الکل براساس تعداد علائمی که فرد تجربه میکند میتواند خفیف، متوسط یا شدید باشد. برخی علائم و نشانههای این اختلال عبارتند از:
- عدم توانایی در محدود کردن میزان الکل مصرفی
- صرف زمان زیاد برای نوشیدن، خریدن و یا بازگشتن به حالت عادی پس از مصرف الکل
- احساس اشتیاق شدید به مصرف الکل
- عدم انجام تعهدات خانوادگی، اجتماعی و کاری به دلیل مصرف مکرر نوشیدنیهای الکلی
- استفاده از الکل در موقعیتهای خطرزا مانند رانندگی یا شنا
- تهوع، تعرق و لرزش در زمان عدم دسترسی به الکل
افراد در صورت دیدن یکی یا همه علائم فوق باید با پزشک مشورت کنند و در صورت نیاز درمان شوند.
نوشیدن چه میزان الکل از لحاظ پزشکی مجاز است؟
مصرف مداوم و زیاد الکل (بیش از سه واحد در روز برای مردان و بیش از دو واحد در روز برای زنان) با کاهش میزان ماده خاکستری مغز در نوجوانان و بزرگسالان ارتباط دارد.
ماده خاکستری مغز از جسم سلولی نورونها (رشتههای عصبی)، سلولهای گلیال و سیناپسها تشکیل شده است و مسئول کنترل حرکات ماهیچهها، شنیدن، دیدن، سخن گفتن و احساسات است. در مغز اصولا بافت خاکستری سطحیتر از ماده سفید قرار دارد.
موسسه ملی سوءمصرف و اعتیاد به الکل در ایالات متحده یک واحد نوشیدنی الکلی را به صورت زیر تعریف کرده است:
- ۳۵۵ میلی لیتر (۱۲ اونس) آبجو معمولی با خلوص تقریبی ۵ درصد الکل
- ۱۴۸ میلی لیتر (۵ اونس) شراب با خلوص تقریبی ۱۲ درصد الکل
- ۴۴ میلی لیتر (۱.۵ اونس) مشروبات الکلی سنگین با خلوص تقریبی ۴۰ درصد الکل
مصرف بیرویه الکل بزرگترین عامل خطر ابتلاء به زوال عقل است چرا الکل از جمله مواد شیمیایی فعالکننده روان است. مصرف بیرویه آن عملکرد مغز را تغییر داده و باعث تغییراتی در ادراک، خلق، خودآگاهی یا رفتار میشود.
همچنین مصرف بیرویه الکل سبب بروز بیماریهای دیگری از جمله بیماریهای کبد و پانکراس، انواع سرطانها، زخم معده و مشکلات گوارشی، بیماریهای قلبی-عروقی و پوکی استخوان میگردد.
براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت سالانه نزدیک به ۳.۵ میلیون نفر در جهان جان خود را بخاطر سوء مصرف الکل از دست میدهند.
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان