رضا پرچی‌زاده: رویارویی نظامى ایران و آمریکا اجتناب‌ناپذیر است

العربیه :دکتر رضا پرچی‌زاده، تحلیل‌گر سیاسی مسایل ایران و خاورمیانه، در مصاحبه‌ای با "«العربیه.نت»، رویارویی مستقیم نظامى بین ایران و آمریکا را اجتناب‌ناپذیر دانست.
 
پرچی‌زاده بر این باور است که بعید است ایران بتواند تهدید خود درباره بستن تنگه هرمز در پاسخ به تحریم‌های نفتی را عملی کند.
 
او معتقد است که هدف نهایی از فشارهاى حداکثرى دولت ترامپ «تغییر رژیم» در ایران است اما رئیس جمهوری آمریکا بر مبنای عرف دیپلماتیک بیان می‌کند که هدفش «تغییر رفتار» رژیم ایران است.
 
در اینجا مشروح مصاحبه را می‌خوانید:

1-آیا حضور ناوگان و بمب‌افکن‌های آمریکا در منطقه در واکنش به برخى اقدامات نظامى ایران و اتهام این کشور به تحریک شبه‌نظامیان وابسته به سپاه پاسداران در عراق و مناطق دیگر، به رویارویی مستقیم بین ایران و آمریکا منجر خواهد شد؟
 
به نظر من این واقعه اجتناب‌ناپذیر است. این اتفاق‌هایی که امروز دارد می‌افتد حرف یک روز و دو روز نیست؛ مساله چهل سال و بلکه بیش از چهل سال است. برای بیش از چهار دهه اسلامگرایان به مرکزیت رژیم جمهوری اسلامی مستقر در ایران نظم لیبرال به سردمداری آمریکا را در سرتاسر جهان به چالش کشیده‌اند. آنها از طریق تبلیغات، سرمایه‌گذاری، تروریسم و جنگ به صدور ایدئولوژی و بر هم ریختن نظم متعارف بین‌الملل مشغول بوده‌اند. آمریکا طبق عادات معمول خود در سیاست خارجی، برای مدتی تلاش کرد از طریق تنبیه و تشویق اسلامگرایان را به اصطلاح اهلی کند و کشورهای تحت اشغال آنها که مهمترین‌شان ایران باشد را به خانواده ملل محترم بازگرداند. با این وجود، از آنجایی که این استراتژی در طول بیش از چهار دهه جواب نداد، امروز دولت آمریکا در صدد است به هر طریق ممکن کار اسلامگرایان و اسلامگرایی را یکسره کند. لذا به نظر من جنگ میان آمریکا و متحدانش از یک سو و رژیم ایران و متحدانش از سوی دیگر اجتناب‌ناپذیر است. حتی اگر این مرتبه کار به جنگ نکشد، این اتفاق دیر یا زود خواهد افتاد.

2- تأثیر تشدید تحریم‌ها علیه ایران، مخصوصا بعد از لغو معافیت‌های صادرات نفت را چگونه ارزیابى مى‌کنید؟
 
تحریم‌ها به شدت رژیم را تحت فشار گذاشته و عاصی کرده. به علت عدم توانایی اقتصادی، رژیم به زودی توانایی اداره مملکت را به طور کامل از دست خواهد داد. وقتی حکومت نتواند زندگی روزمره مردم را تامین کند، و وقتی نتواند خرج و مخارج عمله و اکره دولتی از جمله نیروهای نظامی و امنیتی را بدهد، به زودی به بحران داخلی دچار می‌شود. شواهد نشان می‌دهد که رژیم در آستانه ورود به بحران داخلی است.

3- ایران تهدید به بستن تنگه هرمز کرده ، آیا توان و امکانات دست زدن به این کار را دارد؟
 
تنگه را می‌تواند ببندد، اما بسته نگه داشتن تنگه شرط است که بعید می‌دانم رژیم بتواند. سنبه آمریکا پُرزور است و اجازه نخواهد داد رژیم برای مدتی طولانی در آب‌های خاورمیانه هژمونی داشته باشد. همین الآن چند ناو هواپیمابر و ناوچه و هواپیمای جنگنده و بمب‌افکن آمریکایی در اطراف تنگه هرمز و جاهای دیگر خاورمیانه مستقر شده‌اند و منتظرند رژیم ایران دست از پا خطا کند. بعدش کار رژیم با کرام‌الکاتبین است.

4- مقامات دولت آمریکا مجددا تاکید کردند که هدف نهایی فشارهاى حداکثرى واشنگتن تغییر رفتار رژیم است. آیا این فشارها منجر به تغییرات داخلی و به نفع گروه‌هاى اپوزسیون ایرانى خواهد شد؟
 
به نظر من هدف نهایی دولت پرزیدنت ترامپ تغییر رژیم در ایران است. اما از آنجایی که این دولت سابقه واکنش‌های سیاسی، مطبوعاتی و عمومی به تغییر رژیم در عراق و افغانستان و جاهای دیگر دنیا را به خاطر دارد، بر مبنای عرف دیپلماتیک بیان می‌کند که هدفش «تغییر رفتار» رژیم ایران است. اما آنها به خوبی می‌دانند که تغییر رفتار رژیم ایران – مثل تغییر رفتار رژیم نازی آلمان – غیرممکن است. بنابراین آنچه در نهایت اتفاق خواهد افتاد تغییر رژیم در ایران خواهد بود. این واقعه البته به نفع مردم ایران و مخالفان رژیم است. اما نکته اینجاست که مردم و مخالفان رژیم تا چه حد آمادگی روحی و ذهنی و عملی برای عبور از رژیم دارند؟ و آیا برای فردای سقوط رژیم یک برنامه جامع دموکراتیک طراحی کرده‌اند یا خیر؟ این‌ها به نظرم پرسش‌های مهمی است که نباید از آن غافل شد. سقوط رژیم ولایت فقیه محتوم است. آنچه مشخص نیست شرایط ایران بعد از سقوط رژیم است. دقیقا به همین علت است که من همیشه گفته‌ام در چنین وضعیتی صلاح این است که آمریکا خود برای مدتی اداره امور ایران را در دست بگیرد تا شرایط برای نصب یک حکومت دموکراتیک و مردمی آماده شود.

5- آیا قرار دادن سپاه پاسداران در لیست گروه‌های تروریستی خارجی تاثیری در حضور این نیروی نظامی ایرانی در سوریه و عراق و مداخله‌های نظامی در دیگر کشورها از جمله یمن خواهد داشت؟
 
بله، پس از تروریستی اعلام شدن سپاه، این نیرو در ایران و در منطقه تحت فشار نظامی و اقتصادی بیشتری قرار خواهد گرفت، و بنابراین حضورش در بلندمدت در خاورمیانه تضعیف خواهد شد. اما در همین مدت به آتش‌افروزی و شرپراکنی‌اش خواهد افزود. تهدید به بستن تنگه هرمز، موشک‌اندازی از نوار غزه به اسرائیل، و فتنه‌انگیزی در یمن و عراق از آن جمله رفتارهاست که رژیم در کوتاه‌مدت شعله‌اش را بالا خواهد کشید. این رفتارهای خصمانه و خشونت‌آمیز رژیم جمهوری اسلامی می‌تواند پیش از سقوط رژیم به کلید خوردن یک جنگ بزرگ نه تنها در سطح منطقه بلکه در سطح جهان بینجامد. و این اتفاقا چیزی است که رژیم روی آن حساب کرده تا آمریکا و متحدانش را از جنگ بترساند. ولی من فکر می‌کنم رژیم ولایت فقیه باز در محاسباتش دچار اشتباه شده، و اراده دولت کنونی آمریکا به تغییر رژیم در ایران و تغییر نظم بین‌الملل به سود ایالات متحده را دست کم گرفته. در نهایت، چشم‌انداز یک جنگ بزرگ بین بلوک‌های قدرت جهانی هر روز پُررنگ‌تر می‌شود.
+87
رأی دهید
-19

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۸
    scandal - برلین، آلمان

    قابل توجه خوش باوران که ادعا میکنند که از "علم جنگ و سیاست" چیزی بارشان می‌شود: ! پرزیدنت ترامپ تغییر رژیم در ایران است. اما از آنجایی که این دولت سابقه واکنش‌های سیاسی، مطبوعاتی و عمومی به تغییر رژیم در عراق و افغانستان و جاهای دیگر دنیا را به خاطر دارد، بر مبنای عرف دیپلماتیک بیان می‌کند که هدفش «تغییر رفتار» رژیم ایران است. اما آنها به خوبی می‌دانند که تغییر رفتار رژیم ایران مثل تغییر رفتار رژیم نازی آلمان غیرممکن است. بنابراین آنچه در نهایت اتفاق خواهد افتاد تغییر رژیم در ایران خواهد بود! شیر فهم شدید!؟
    25
    57
    جمعه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۶:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۷
    چهارشنبه سوری ایران - فرانکفورت، آلمان

    اخوند ح. و امتش وقتش برسه جام زهر را سر میکشند و حاضرند بپای ترامپ بیافتند چون میدانند با این ملت چیکار کردند کوچکترین جرمشان اعدام است
    8
    63
    جمعه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    shayan2 - تهران، ایران
    تحلیل خوبی کرد ایا بعد از جنگ ایران یکپارچگی و حفظ تمامیت ارضی خود را حفظ می کند یا نه ؟که بعید می دونم، بعضی ها از خداشونه ایران جنگ بشه که کشور را مثل افغانستان یا عراق کنند که شامل اپوزیسیون های ساده لوح و اعراب بی وجدان که به خون ایرانیان تشنه هستند و در اولین کار تنب بزرگ و کوچک و خوزستان از ایران جدا می کنند
    24
    26
    جمعه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    grizzly - برلین، آلمان
    آنچه که این وسط کسی در موردش حرف نمیزنه نقش روسیه و چین است روسیه که همیشه از آخوندها سپر بلا ساخته و با دست اینها در منطقه مار گرفته چین هم با نفت ایران و صادرات بنجل اقتصاد خودش رو سروسامان داده اگر آخوندها سقوط کنند حتما آمریکا میخواد با مال مردم ایران سیبیل این دو کشور رو چرب کنه تا مثل افغانستان چوب لاچرخ دولت جدید نکنند.
    4
    12
    جمعه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    اولا دست مریزاد. جناب جراح چه بینی قشنگی را عمل کرده ولی به صورت جناب دکتر تحلیل گر نمی خورد. اما از این تحلیل های ابکی بسیار می شنویم. کوچکترین تصمیمی در امریکا برای حمله به ایران گرفته نشده است. فقط ممکن است در اثر حادثه ای دو طرف مقطعی گلاویز شوند و امریکای ترامپ بدجوری جواب خواهد داد ولی اصلا صف کشی مثل جنگ با عراق وجود ندارد
    12
    15
    جمعه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    زنبور - کپنهاک، دانمارک

    دو حالت وجود داره یاجنگ یا سازش با شیطان بزرگ که در هر دو حالت باعث خاری وذلت رژیم ومزدوراش خاهدشد
    1
    32
    جمعه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۴:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران
    این کارشناسا رو از کجا پیدا میکنند؟ مثل اینکه شبکه های عربی تخم مرغ شانسی میخرن از اینا از توش درمیاد و میارن تو برنامه هاشون. چرت و پرت
    25
    11
    جمعه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۶:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.