ماجرای ساخت و افتتاح یک مسجد بسیار لوکس در «ایران مال » تهران

بی بی سی : ساخت و افتتاح یک مسجد لوکس در "ایران مال"، بزرگترین مرکز خرید ایران، با انتقادهایی روبه‌رو شده است. برخی محافظه‌کاران تندرو هزینه بسیاری که صرف این پروژه شده را به باد انتقاد گرفته‌اند و همزمان یک مقام عالی شهرداری هم می‌گوید برخی از ساخت و سازهای این مرکز خرید عظیم مجوز نداشته است.
 
معاون فرهنگی بازار بزرگ تهران (ایران مال)، در ویدیوی تبلیغاتی که صدا و سیما هم آن را پخش کرد، از حضور کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران در مراسم افتتاح "مسجد محمد رسول‌الله" خبر داد. بر اساس این تیزر، قرار بود محمود کریمی، مداح نزدیک به بیت رهبری نیز امام جمعه تهران را همراهی کند.
 
اما حضور این چهره‌های مذهبی و نزدیک به حکومت نه تنها از شدت انتقادها به پروژه "ایران مال" و "مسجد رسول‌الله" نکاست بلکه توجه‌های بیشتری را هم جلب کرد.
 
سرانجام، چند ساعت مانده به افتتاح این مسجد، خبرگزاری تسنیم به نقل از کاظم صدیقی اعلام کرد او نه تنها امشب برنامه‌ای برای افتتاح مسجد بازار بزرگ ایرانیان (ایران مال) ندارد بلکه در یکی از حوزه‌های علمیه تهران "درس اخلاق" خواهد داد.
 
منتقدان می‌گویند افتتاح این مسجد، آن هم در شب عید نیمه شعبان، بهانه‌ای برای افتتاح کل پروژه "ایران مال" است که بنا بر اعلام شهرداری سندش ایراد دارد و از یک میلیون و ۷۰۰ هزار متر مربع زیر بنای آن، دستکم چند صد هزارمتر مربع پروانه ساخت ندارد.
کاظم صدیقی ساعاتی پیش از حضور در مراسم افتتاحیه مسجد بازار بزرگ ایرانیان (ایران مال) اعلام کرد در این مراسم حضور نخواهد یافت شماری نیز معتقدند این مرکز خرید عظیم نقش مهمی در اقتصاد و اشتغال منطقه ۲۲ و حتی کل شهر تهران خواهد داشت.
 
بنا بر اعلام مالکان و مقامات، ایران مال یا بازار بزرگ ایران، قرار است به بزرگ‌ترین مجتمع تجاری، تفریحی، فرهنگی و مرکز خرید خاورمیانه بدل شود.
 
ساخت این پروژه در سال ۱۳۹۰ آغاز شد، فاز نخست آن اردیبهشت ۱۳۹۷ رونمایی شد و فاز دوم نیز قرار است تا پایان سال ۱۳۹۹ به بهره‌برداری برسد.
 
بانک آینده، از بانک‌های خصوصی ایران که جلال رسول‌اف، مدیرعامل آن است، به عنوان سرمایه‌‍گذار اصلی این پروژه معرفی شده. کارفرمای ایران مال نیز شرکت البرز تات است که مدیریت آن را "علی انصاری" بر عهده دارد که در دولت محمود احمدی‌نژادی توانست مجوز اولین بانک خصوصی را از دولت نهم دریافت کند.
پرونده تخلفات
علی نوذرپور، شهردار منطقه ۲۲ درست سال پیش در نامه‌ای رسمی به دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۷ تهران، خواستار توقف "ساخت و ساز غیر مجاز" پروژه ایران مال شده بود.
 
شهردار منطقه ۲۲ در آن نامه نوشته بود که ساخت و سازهای مالک و ذینفع پروژه، مغایر پروانه ساخت است.
 
پرونده این پروژه قرار است در کمیسیون ماده ۱۰۰شهرداری رسیدگی شود. بنا بر قاعده، با توجه به نامه شهرداری منطقه ۲۲، ضابطان قضایی می‌توانستند تا زمان رسیدگی، از ادامه ساخت و سازها جلوگیری کنند.
 
اما گفته می‌شود شهرداری تهران و مقامات قضایی به سبب شمار زیاد افرادی که در این پروژه مشغول به کارند، نگران پیامدهای منفی اقتصادی و اجتماعی و تعطیلی این پروژه هستند.
 
بنابر گفته جلال رسول‌‍اف، مدیرعامل بانک آینده تا کنون ۵۰۰ پیمانکار ایرانی در پروژه شرکت داشته‌اند و "در زمان بهره برداری نیز حداقل ۱۵ تا ۲۰ هزار نفر در این مجموعه مشغول به کار می‌شوند. برآورد می‌شود با راه‌اندازی پروژه، برای ۳ تا ۴ هزار نفر نیز اشتغال غیر مستقیم ایجاد شود".
 
پیش از این، محمد جواد شیرازی، مدیرکل پیشین بازرسی شهرداری تهران در اظهاراتی جنجالی گفته بود: "چگونه در یک سیستمی یک 'مالی ' ساخته شده است و ده‌ها هزار متر آن تخلف دارد و سپس با کمال وقاحت دعوت نامه می‌زنند و مدیران عالی شهرداری تهران و شورای شهر تهران را به جلسه افتتاحیه آن دعوت می‌کنند."
 
تاکنون بخش‌‌هایی از این پروژه، از جمله سینماها و کتابخانه رونمایی شده و مسجد و نمازخانه آن نیز در شب نیمه شعبان افتتاح می‌شود.
نامه شهرداری به دادسرای عمومی انقلاب برای جلوگیری از ساخت و سازهای غیر مجاز پروژه ایران مال با این حال، علی اعطا، رئیس کمیته معماری شورای شهر تهران، سه ماه پیش درباره رسیدگی به تخلفات پروژه ایران مال در کمیسیون ماده ۱۰۰ گفته بود اطلاعاتی که بخش‌های مختلف شهرداری درباره تخلفات ارائه کردند، "ناکافی و بعضاً غیر دقیق" بوده است.
 
سال گذشته، پرونده به هیأت سه نفره کارشناسان دادگستری سپرده شد تا ظرف دو ماه راستی‌آزمایی، تدقیق و تکمیل شود اما نتیجه تاکنون اعلام نشده است.
آغاز دورانی تازه
یک سوم پروژه ایران مال را بخش‌های فرهنگی آن تشکیل می‌دهد که به نظر می‌رسد با ماهیت "مال"‌ها یعنی سازه‌های چند منظوره هم تطبیق دارد.
 
اما این موضوع به علایق سرمایه‌گذاران هم برمی‌گردد. جلال رسول‌اف، مدیرعامل بانک آینده که سرمایه‌گذار این پروژه است، علاقه ویژه‌ای به حوزه فرهنگ دارد.
 
منتقدانش می‌گویند فعالیت‌های اقتصادی و فرهنگی بانک آینده به یک دیگر گره خورده است و این نگاه اقتصادی با خود فرهنگ خاصی هم آورده است.
 
فرزند مدیر عامل این بانک، احسان رسول‌اف که مدیریت گالری محسن را دارد، از سرمایه‌گذاران مشهور و پر حاشیه هنرهای تجسمی و سینما به شمار می‌آید و شیوه فعالیت‌های فرهنگی او با انتقادهای زیادی همراهی بوده است.
 
جلال رسول‌اف اردیبهشت ماه سال گذشته در زمان رونمایی از نخستین فاز بازار بزرگ ایران (ایران مال) درباره انگیزه سرمایه‌گذاری در این پروژه گفته بود "این پروژه از این جهت اهمیت دارد که نه تنها بزرگترین مرکز تجاری کشور است بلکه دارای بزرگترین مجتمع های فرهنگی و رفاهی است".
 
گالری، سینما، کتابخانه، مرکز باغ‌های ایرانی و مسجد بخشی از مکان‌های فرهنگی و تفریحی این پروژه است.
 
چندی پیش انتشار تصاویر "کتابخانه لوکس" جندی‌شاپور که در روزهای عید درش را بر روی بازدیدکنندگان گشوده بود، خبرساز شد.
 
در طبقه دوم این کتابخانه آرشیو روزنامه‌ها و مجلاتی جمع‌آوری شده که از چند کلکسیونر خریداری شده‌اند.
 
این بخش از پروژه "ایران مال" نیز از گزند انتقاد در امان نماند. برخی رسانه‌ها انتقاد کرده‌اند که چرا باید در کنار یک مرکز خرید، کتابخانه‌ای افتتاح شود که معمولاً علاقه‌مندان آن از طیفی متفاوتی هستند.
کتابخانه "جندی‌شاپور" بخشی از مجتمع نیمه‌کاره "ایران مال" است که مدیران این مرکز خرید به آن لقب کتابخانه لوکس داده‌اند مالکان می‌گویند در این پروژه توجه ویژه‌ای به فرهنگ و معماری ایرانی و اسلامی و مدرن داشته‌اند.
 
اما دستکم تا آنجا که به فرهنگ اسلامی باز می‌گردد حتی محافظه‌کاران تندرو هم از معماری لوکس مسجد این ایران مال راضی نیستند.
 
پیام فضلی‌نژاد، از چهره‌های نزدیک به حسین شریعتمداری در واکنش به این مسجد آن را نماد "سرمایه‌داری ریش‌دارها" خوانده است. چهره‌ تازه تهران
در یک دهه گذشته، تهران چهره‌ای جدید به خود گرفته است. شهری انباشته از مرکز خریدهای عظیم؛ مرکز خریدهایی که هم در معماری شهری و هم در زندگی اجتماعی شهروندان نقش پررنگی پیدا کرده است.
 
ماجرا از سال ۸۹ آغاز شد. زمانی که تغییراتی در پروانه‌های ساختمانی صادره از طرف شهرداری به‌وجود آمد؛ راه حلی برای درآمدزایی بیشتر شهرداری.
 
پالادیوم، سام‌سنتر و مدرن الهیه تنها چند اسم در میان چندین مرکز خرید عظیم در پایتخت ایران است.
بسیاری از پاساژها و مراکز خرید که حالا به "مال" مشهور شده‌اند در مناطق یک، دو، سه، پنج و ۲۲ رشد کرده‌اند و رونق چندانی ندارند گزارش‌ها نشان می‌دهند که برخی از این مراکز خرید که حالا به "مال" و "مگا مال" مشهورند، رونق چندانی ندارند.
 
بر اساس آمار رسمی، بیشتر این مراکز خرید در مناطق یک، دو، سه، پنج و ۲۲ رشد کرده‌اند.
 
اکنون شماری از روزنامه‌نگاران ایرانی با ارجاع به تعداد زیاد مراکز خرید در منطقه ۲۲، درباره موفقیت اقتصادی پروژه "ایران مال" نیز ابراز تردید کرده‌اند.
+5
رأی دهید
-61

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا

    این مسلمانان خدا را همراه با خرما می خواهند یک مسجد و یا یک مکان مذهبی را میسازند تا سرپوش کارهای تجارتی انان باشد و از دلش ده ها مغازه و دکان بیرون می کشند و ده ها خلاف میکنند . اگر نیت این ها خیر هست ایا دیده اید که در کلیسا یا کنیسائی مغازه و دکان در آورند و کنارش مکان تجارتی بسازند. در اسلام مخصوصا نوع تشیع همه چیز توام با حقه بازی هست!!!
    16
    52
    یکشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۶
    شنبلیله خانم - اسلو ، نروژ

    بجای هزینه برای این لانه های فساد و خرافات کاش به مردم سیل زده و یا کودکان سرطانی و کودکان کار و مردم گرسنه کمک میکردند مسجد چه دردی از مردم دوا میکند بجز به جهل و نادانی و خرافات .حتی این مسجد ها و امام زاده ها به خود آخوندها هم کمکی نمیکند و وقتی بیمار میشوند دست بدامان دکترهای غرب میشوند و به بلاد کفر میروند برای مداوا
    18
    55
    یکشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۳:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران

    چند نفر از گرسنگی مردند که شماها پول برای مسجد و امامزاده خرج کنید ؟
    7
    31
    یکشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۵:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    زنبور - کپنهاک، دانمارک

    این بُت پرست ها برای بُت خویش هم کاخ میسازن تا هر غلطی خواستن انجام دهن تا ازخون مردم بدبخت راحت تغذیه کنن
    2
    31
    یکشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۶:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    nooshin tehrani - روم، ایتالیا
    این مسجد رو یک شبه که نساختن. چرا همین که تمام شد صداشون درامد. حالا که چی‌ خرابش کنند
    0
    19
    یکشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    ابن ملجم - مونیخ، آلمان
    اخه سقت پرست و مسجد.اینها میبایست مثل سیکها یک معبد برای خودشون میساختند،اینها سقت پرست و مردار پرستند،میبایست یخک مجسمه از علی یا نقی یا قلی یا ابوفاضلاب یا اسب حضرت عباس میساختند و عبادتش میکردند البته خامنه میگه تا اون زنده است هیچ خری نباید عبادت بشه.
    1
    17
    یکشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۷:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۰
    واقع بین ایرانی - هامبورگ، آلمان
    ساخت مسجد بمعنی دریافت پروانه عبور خلاف از کلیه قوانین.این یک امر طبیعی برای کلیه مدعیان دین مداری است.با همین تفکر ظاهرا اسلامی بوده که کشور پس از 40 بمرز فقر و بدبختی رسیده است. تعداد مساجدی را که در کشور پس از انقلاب ساخته شده سه برابر مدارسی است که فرزندان این اب و خاک بان نیاز داشتند
    2
    20
    یکشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۹:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۶
    شنبلیله خانم - اسلو ، نروژ
    [::ابن ملجم - مونیخ، آلمان::]. شما هنوز با خودت به توافق نرسیدی و نمیدونی با کی هستی اگر کسی به اسلام توهین کنه چماق بدست میشی ولی ظاهر را حفظ میکنی و به عنوان مخالف میایی و کامنت میگذاری تو یا از خود رژیم هستی یا از افراد گروهک تروریستی منافقین
    1
    14
    یکشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۹:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    مهرداد2538 - تهران، ایران
    این کار را بجای اینکه در تهرانی که در حال انفجار از مهاجرتهای بی رویه است انجام دهند می بایست در یک جایی مثل بندرعباس، چابهار و یا یکی از جزایر سه گانهء تنگهء هرمز انجام می دادند که هم مجاور آبهای آزاد بود، هم به اقتصاد مردم جنوب کمک می شد و هم رقیبی برای کشورهای جنوبی خلیج فارس می شد. مسئله این است که فقط حکومتگران ما ابله نیستند، بلکه سرمایه دار برخاسته از بدنهء اجتماع هم ظالم و بیشعور است. تازه میگه ایشون به مقولهء فرهنگ هم علاقهء خاصی دارند! خود رسول اف نشون داد که از همه بی فرهنگ تره.
    0
    16
    یکشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۲۰:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    حسین سلطانزاده - برلین، آلمان
    باز اگر ساخت وساز بکنند توی ایران خوبه پولها را نبرن خارج سرمایه گزاری نکنند
    0
    2
    دوشنبه ۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۱:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۶
    دین وحشیگری - اونتاریو، کانادا
    شرم بر کسانیکه با تکیه بر ادیان بر مردم ساده دل چیره شدن.ماهیت کثیف دین بر همگان مشخص شده و مرگ این لاشخوران نزدیکه.
    1
    5
    دوشنبه ۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۵:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    ابن ملجم - مونیخ، آلمان
    [::شنبلیله خانم - اسلو ، نروژ::]. تو از لحاظ فکری و عقیده یک عقده اسی هستی مثل فدای عاقا یا یا زهرا کنونی که یک مدتی هم تهوع اسلامی اسمش بود. من به هیچ مسلکی مذهبی عقیده ندارم و باهیچ مسلکی جز مسلک سقت پرستان اشغالگر ایران م،شکلی ندارم. مذهب یک مسئله شخصی و خصوصی است همانطور که دوست ندارم کسی وارد مسال خصوصی منشود نه وارد مسئله خصوصی کسی میشوم و نه به مسئله خصوصی کسی توهین میکنم. اگر هم به مسلک سقتپرستان اشغالگر ایران بد و بیراه میگم به این خاطر است که این مسلک سقطپرستی مسئله خصوصی و ناموسی یک گله حمامه به سر تخم صیغه و انگل است که اگر به ان توهین نکنم به دیگران ظلم کردم
    0
    1
    ‌سه شنبه ۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۷:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.