نشنال اینترست: هرگز به جنگنده‌های تولید داخل ایران نخندید

تابناک: نشنال اینترست نوشت؛ ایران در نهایت هواپیمای جنگنده ساخت داخلی «کوثر» را ـ که به عنوان یک رقیب جدید در عرصه مبارزات هوایی به عموم معرفی شد ـ با تبلیغات بسیار رونمایی کرد؛ اما بلافاصله هواپیمای جدید با موج انتقادی از سوی ناظران صنعت دفاعی مواجه شد که این هواپیما را تنها یک نسخه از F-5 دانسته بودند؛ هرچند یک جنگنده قابل است که هنوز توسط ارتش ایالات متحده استفاده می شود، محصولی قدیمی مربوط به دوران طراحی های ابتدایی و ساده است. به هر حال، افتخار به ساخت یک شمشیر در عصر آتشبارها و مسلسل ها، عملا دعوت از دیگران برای مضحکه است.
 
با این حال، پشت حجاب سوء تفاهمات پیرامون ژئوپلیتیک ایران و نادیده گرفتن حق کپی رایت از سوی ایران، شاهد نمونه اصیل از صنعتی هستیم که تهران با وجود دهها سال تحریم توانسته است به دل آن نفوذ کند و البته چشم انداز یک صنعت هوایی کاملا بومی در آینده را می سازد.
 
این نخستین بار نیست که ایران سلاحی جدید را برای اهداف تبلیغاتی رونمایی کرده است. جنگنده خیره کننده رادار گریز مدل «قاهر» ـ که به عنوان یک نمونه کاملا عملیاتی در سال 2013 ارائه شد ـ خطای ناخواسته و ناخوشایند توسط مجموعه صنعت نظامی ایران بود که در اصل برای این رونمایی شد که به مردم ایران نشان دهد، دولت آنها می تواند از آنها در برابر بهترین ها در جهان دفاع کند، حتی اگر واقعا نتواند.
 
اما ایران با استفاده از سلاح های تولید داخل خود رو به پیشرفت است، ابتدا در سوریه، سپس به عنوان یک برنامه مؤثر هسته ای و در حال حاضر هم، هواپیماهای تولید بومی. از زمان سقوط شاه، ایران همواره متکی بر حجم گسترده سلاح هایی بوده که پیش از انقلاب از ایالات متحده خریداری شده است: جنگنده های F-14 فقط یکی از جت های پیشرو بوده که به این کشور فروخته شدند، در حالی که فانتوم های F-4 و تایگرهای F-5 به ایران یک نیروی هوایی قدرتمند داده بود، که عراقی ها در کمال بدشانسی طی جنگ تقریبا یک دهه ای گذشته بین دو کشور این قدرت هوایی را کشف کردند.
 
در دهه های بعد، این جنگنده ها به مرحله خرابی و از کار افتادگی رسیده اند. قطعات مهندسی پیچیده این جنگنده ها تنها می تواند با ترفند و اختفا از ایالات متحده به دست آید، که منجر به این نتیجه گیری طبیعی می شود که ایران باید روی سرمایه انسانی و مشوق های صنعتی برای توسعه صنعت هوافضای خود و یا دوستی با کشوری که دارای این صنعت است، سرمایه گذاری کند. ایران، البته طرفدار شرق یا غرب نیست، و علاقه ای به خرید سلاح روسی با وجود پیشرفت های اخیر ندارد، که این موضوع این کشور را با انتخاب سخت دوم برای تولید هواپیما به دست خودش مواجه کرده است.
 
F-5 رونمایی شده در این هفته اولین جنگنده به اصطلاح تولید داخل رونمایی شده نیست. در سال 2015، جنگنده صاعقه با یک نمایش مشابه رونمایی شد که تاثیر اندکی داشت. تحلیلگران به سرعت نتیجه گرفتند که این هواپیما از مجموعه قطعات هواپیماهای بلااستفاده F-5 ساخته شده که ایران از زیر گرد و خاک بیرون کشیده است. اما در واقع این یک گام به سمت ساخت F-5 بود که 100 درصد در کارخانه های ایران تولید می شود. در حقیقت، حضور پررنگ امیر حاتمی، وزیر دفاع ایران، در مراسم رونمایی نشان داد که هر دو جنگده، نشان دهنده این است که ایران می تواند ابزار دفاع از کشور و مردم خود را تولید کند.
 
خود این جنگنده F-5 ممکن است طراحی کهنه ای داشته باشد، اما برای اهداف دفاع هوایی منطقه ای و اهداف آموزشی (و یا حتی برای کاربست در سوریه) ممکن است به اندازه کافی خوب باشد. اگر ایران موفق به ادغام سیستم های رادیویی و رادارهای جدید در یک جنگنده شده باشد، دستکاری این F-5 می تواند تهدیدی جدی باشد که باید از آن حذر کرد. و زمانی که ایران شروع به تولید جنگنده می کند، پایه های تولیدات هوافضا آنها تدریجا بهبود می یابد.
 
این بدان معنا نیست که ما به زودی شاهد یک جنگنده واقعی رادارگریز از سوی ایران خواهیم بود، اما اگر ایران خود قادر به تولید موتورهای بومی، بدنه های بومی و سیستم های کامپیوتری بومی باشد، موضوع اصلی فقط زمان است، تا این که ایران در نهایت چیزی بسازد که ما به شدت از آن در هراس باشیم. دقیقا همانند چین که توان تولید هواپیماهای خود را داراست و همانند هند که قادر به تولید سلاح هسته ای است، ایالات متحده اکنون باید منتظر باشد و نگاه کند که چگونه یک رقیب را دست کم گرفته است.
+61
رأی دهید
-133

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۱۰۷
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    قاهر وهواپیماهاى ساخته شده در ارتش ایران ممکنه بخوبى جنگنده هاى اروپایى و آمریکایى نباشن ولى اروپا و آمریکا هم در طول زمان به پیشرفت رسیدن و امیدوارم یه روز به داشتن ارتشى قدرتمند و مردمى بدون وابستگى به بازار اسلحه و تسلیحات درجه دو و سه آمریکایى و اروپایى افتخار کنیم. بازم میگم منظورم ارتش ایرانه نه ج ا و دار و دسته شون. آمریکا از این میترسه که از دست دادن یکى از مشترى هاى سلاح هاى دست دو سه و ناقص که اولا ارتش اون کشور رو همیشه محتاج و وابسته مشاوران و مستشاران نظامى آمریکایى و قطعات یدکى صنائع نظامى آمریکا نگه میداره، دوما تسلیحاتى رو در اختیار این کشور ها میذاره که هرگز نتونن بر علیه خودشون استفاده بشن، تاثیر دومینویى داشته باشه و باعث بشه کشور هاى دیگه هم از پیشرفت هاى ارتش ایران کپى بردارى کنن، اونوقت آمریکا بمونه و یه مشت تسلیحاتى که مشترى نداره و رقیب هاش روز به روز به توانایى هاى بهتر و بزرگتر دست پیدا کنن و منافع آمریکا رو تو منطقه بخطر بندازن.
    83
    79
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۷:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    scandal - برلین، آلمان

    همه این داستانها بفرض محال شاید درست باشد ولی نبض همه این سلاحهای مخوف در مقابل یک قلم اسلحه مدرن آمریکایی مثل صفر است زیرا آمریکا میتواند با کمک EMP شبکه الکترونیکی کشور را در عرض یک دقیقه نابود سازد!
    54
    94
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    Ahmad1345 - گوتنبرگ، سوئد

    نفس این که کشوری طیاره جنگی بسازد یا نسازد, اصل موضوع نیست. هیچ کشوری فقط با ساخت اسلحه به "قدرت" تبدیل نمیشود. این اشتباهی بود که شاه هم میکرد. زنده یاد ارتشبد جم این را به خوبی توضیح داده بود. برای این که کشوری قدرت منطقه ای شود اقتصاد زیر بنایی لازم است. مردمی لازم است که پشت حکومت باشند. درست مثل آدمی که یک پایش سالم باشدو با قدرت ولی ما بقی بدنش مریض!
    14
    121
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    raha1984 - هامبورگ، آلمان

    همین بیشرف ها هستن که با جفتنگیات و اراجیفشون و هندونه زیر بغل گذاشتن هاشون این حکومت ظالم رو ۴۰ ساله سرپا نگه داشتن
    24
    135
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۸:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۹
    winnie1987 - بيرمنگهام، انگلستان

    خوب یک سوال، اگه جمهوری اسلامی توانایی تولید یک هواپیمای نظامی (که ۱۰۰% پیچیده تر از هر وسیله نقلیه دیگه هست) رو داره، چرا نمیتونه یک خودرو عادی تولید کنه که مجبور نشه کیا پراید سال ۱۹۹۰ رو مونتاژ کنه؟ یک هواپیمای نظامی (اون هم جنگنده) موتور جت می‌خواد، چرخ و لاستیک می‌خواد، سیستم ناوبری می‌خواد، صنایع پیچیده آلیاژی می‌خواد، رادار می‌خواد، انواع حسگر‌ها می‌خواد. خوب اگه جمهوری اسلامی واقعا تونسته از تولید وسایل ساده تر مثل دسته بیل و ابزار آلات و موبایل و خودرو و هواپیمای مسافربری گذشته، هواپیمای جنگنده نظامی تولید کنه پس چرا چرخ هواپیما و موتور جت و سیستم ناوبری نظامی رو نمیتونه به کشورهای دیگه صادر کنه که در آامد بیشتری داشته باشه؟ چرا از ساخت هواپیمای مسافربری عاجز هست؟ چرا مجبور به واردات دسته بیل و موبایل و خودرو از چین هست؟ جز این هست که جمهوری اسلامی از تولید یک مداد هم عاجزه، فقط و فقط برای تبلیغات داخلی هر چند وقت یک بار با تغییر ظاهری وسایل نظامی ساخت خارج می‌خواد خودی نشون بده؟ این اسمش هست "ریا".
    25
    115
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۹
    winnie1987 - بيرمنگهام، انگلستان

    هر وقت یک هواپیمای مسافربری ساختند، مسئولین مملکت هم درش نشستند و پرواز کرد ما هم باور می‌کنیم.
    19
    137
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد

    همه ماشین ها نیاز به موتور دارند ، جنگنده های جاز سوعدی ، موتورش را کارخانه قدیمی SAAB میزند ، ساب کارخانه ماشین سازی بود که چند سال پیش ورشکست شد ، اما قسمت تولید موتور آن فعال است ، مشکل ایران خارج از بحث های سیاسی این است که ایران صنعت مادر ندارد ، یعنی کارخانه ای که بتواند کارخانه موتور سازی یا کالا های دیگر ایجاد کند ، صنعت ایران یک صنعت مونتاژ است که به همت شاه پایه گزاری شد و آن هم در حال نابودی است ، این کوثر و یاسر در واقع یک نوع مونتاژ و شارلتان بازی است ،
    14
    77
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران

    چقدر سرخوشید.
    19
    58
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    amirpalang - لندن، انگلستان

    والا ما نمیخندیم گریه میکنیم. شما هم لطفا به بدبختی ما نخندین
    11
    69
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    Azadi9 - پاریس، فرانسه

    اون قسمت "صد در صد ساخت ایران" کمی تا قسمتی با مزه بود! هر وقت تونستند موتور یک هواپیما رو درست کنند و اول سران نظام باهاش پرواز کردند, اونوقت میشه این اخبار رو باور کرد!
    12
    56
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۱:۱۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    kian.ahmadi2020 - تهران، ایران

    آمریکا ،همون خائنی که با پرداخت پول به سردمداران شورش 57 اون ها رو برای به آشوب کشیدن ایران آماده کرد و خودش رو دشمن شماره ی یک ایران میدونه ، به طور دائم از دستاوردهای تخیلی دشمن خودش در مجلات دروغ پردازی استفاده میکنه تا به همراه اون انگلیس که همین سیاست رو دنبال میکنه هم ایران رو یک کشور قدرتمند برای ایرانی ها معرفی کنه تا غرور ملی ایرانیان رژیم رو نگه داره هم ترسی در دل اعراب منطقه ایجاد کنه تا برن 4 تا هواپیما بخرن که نتونن حتی ازش استفاده کنن.این سیاست کهنه که وقتی مردم ببینند دشمن هم از اون ها تعریف می کنه یکی از موثرترین روش های نگه داشتن رژیم های دیکتاتوری هست و گرنه همه می دونیم این اهن پاره های پوسیده حتی اگه از نو هم بازسازی بشن هیچی نمیشن و سیستم انالوگ اون ها در مقابل سیتم های تمام دیجیتال نسل جدید جنگنده ها هیچ چیز نخواهد بود...این داستان همیشگی است و گنده کردن این رژیم در رسانه های غربی همیشه وجود داره...
    11
    42
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۱:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران

    [::raha1984 - هامبورگ، آلمان::]. ممنون اصل مطلب رو گفتید در جواب دوستانی که ذوق بی جا میکنن. من در این سیستم نظامی ایران تحصیل کردم و کار کردم. فقط در اینطور خبرها میخندم. بخصوص به اون دوستانی که خوش خوشانشون میشه. ایران هیچی درست نمیکنه. این تیر تخته های معمولی رو هم وارد و مونتاژ میکنه. هواپیما که اصلا فکرشو نکنید حتی مونتاژ کنن.
    12
    32
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    تازه، حتی در توالت این جنگنده آفتابه هم قرار داده اند، فقط موقع نماز باید فرود بیاید تا خلبان نمازش قضا نشود.
    11
    39
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۷
    چهارشنبه سوری ایران - فرانکفورت، آلمان

    همه اینها که میگویند شاید درست باشد لاکن مردم شما را نمیخواهند پس بایست بروید
    7
    35
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    liberté - مونترال، کانادا
    هر چقدر با جمهوری عسلامی دشمنی کنیم نباید با پیشرفت های نظامیش مخالف باشیم. اگر هم نظام برگرده این پیشرفت ها برای رژیم بعدی باقی خواهد موند. همونطور که سلاح های زمان شاه در زمان جنگ با عراق مرزهای ما رو حفظ کرد. از طرف دیگه، هیچ حکومتی هر چند دیکتاتوری با بمب اتم یا موشک و جنگنده مردمش رو نمیزنه. بیشتر باید از ماشین های آبپاش و گلوله های پلاستیکی و گاز اشک آور رژیم ترسید که همگی توسط برادران مخلص اروپایی به آخوندها هدیه میشه هر سال.
    27
    17
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    [::liberté - مونترال، کانادا::]. سرخوشیا.
    10
    13
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۴
    یا فاطمه زهرا - ونیز، ایتالیا

    فقط شاید بشه در این مورد به دانمارکی ها خندید. چون حرف *ر* رو تلفظ نمی‌کنند. برا همین اسم این جنگنده رو یه جور بدی میگن.
    28
    6
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    Attila14 - استکهلم، سوئد
    [::یا فاطمه زهرا - آرهوس، دانمارک::]. بازم با ۵ سانتیمتریت فکر کردی؟
    8
    27
    دوشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    آزاذه - تهران، ایران
    [::یا فاطمه زهرا - آرهوس، دانمارک::].......ربطی نداره. تو حق نداری در مورد ایران و ایرانیان نظر بدی. فریبکار
    2
    13
    ‌سه شنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۲:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران
    اینا اگر موتور هواپیما ساخته بودند که الان نباید گدایی ایرباس و بوینگ رو میکردن. حتی اگر قطعات رو کپی زده بودند بازم خنده داره که هواپیمای 45 سال پیش آمریکایی رو کپی کرده باشند و اسم هواپیمای پیش رفته روش بگذارند. اینا همش شو هستش و متاسفانه میلیاردها تومان پول مملکت صرف این شوهای خنده دار میشه. باز نمی خندیم ولی خر خودت هستی نشنال اینترست. الان وقت بودجه نظامی گرفتن و دوشیدن آمریکا هستش و هر احمقی میدونه هرچقدر تهدیدات ایران بزرگنمایی بشه اسرائیل پول و تجهیزات مجانی بیشتری میگیره و هرچقدر خطر روسیه و چین و کره شمالی و تازگی ایران بیشتر بشه بودجه نظامی پنتاگون و بلخصوص شرکتهای تولید سلاح بالاتر میره. باشه نمی خندیم
    1
    8
    ‌سه شنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۲:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    علیرغم شعار "مرگ بر اسرائیل" این ها در خاورمیانه خودشان را رقیب اسرائیل دیده و از کارهای آن ها می خواهد تقلید کنند که به ساخت بمب اتم و این چرخنده ی سراسر مونتاژ ختم میشود و چون دانش لازم را هم ندارند عملیاتشان بصورت شو اجرا میشود
    0
    3
    ‌سه شنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    amirpalang - لندن، انگلستان
    [::یا فاطمه زهرا - آرهوس، دانمارک::]. درست میگن از اتفاق. این ابوطیاره در برابر جنگنده های مدرن چیزی جز یک واژن پرنده نیست
    1
    7
    ‌سه شنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    sasan87 - سیاتل، ایالات متحده امریکا
    [::scandal - برلین، آلمان::]. سنگ بزرگ علامت نزدنه 40 سال این گزینه روی میزه اما استفاده نکرد چون هنر ارتش قدرتمند ایالات متحده حمله به کشور های درپیتی مثل ویتنام افغانستان و عراقه که نتیجه اون هم روی میزه بعد تو می گی یه دکمه می زنه فلان می شه بی خیال بابا
    3
    1
    ‌سه شنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۰:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.