العربیه : مکارم شیرازی، با انتقاد از سیستم بانکی ایران، آن را باعث بیچارگی مردم دانست. وی اعلام کرد که بانکهای ایران، به نام قرضالحسنه، رباخواری آشکار میکنند.
بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا، یکشنبه 10 فوریه 2019، مکارم شیرازی در مدرسه امیرالمؤمنین گفت: «الان در شرایط سختی هستیم و با توجه به اینکه در آستانه عید نوروز قرار داریم عدهای از مردم شرایط بسیار سختی دارند و باید به آنها کمک کرد».
وی تحریمهای خارجی، بیانصافی برخی تجار و کسبه و بیتدبیریها و عدم مدیریت صحیح را از جمله عوامل بروز مشکلات اقتصادی و معیشتی در ایران دانست و با انتقاد از سیستم بانکی در این کشور، تصریح کرد: «بانکها با وضعیتی که ایجاد کردهاند، مردم را بیچاره کرده و به خاک سیاه نشاندهاند؛ به اسم تسهیلات قرضالحسنه و به جای اینکه چهار درصد کارمزد برای طول دوره بازپرداخت تسهیلات دریافت کنند، هر سال چهار درصد دریافت میکنند و در پایان سال پنجم، بیست درصد سود باقیمانده از مردم دریافت میکنند، این رباخواری آشکار است که به نام قرضالحسنه انجام میشود».
مکارم شیرازی بیان کرد: «ما چهل سال از انقلاب را پشت سر گذاشتهایم و اکنون در حساسترین شرایط هستیم، اگر مردم متحد نباشند و مسئولان هوشیارتر و بیدارتر از گذشته در مقابل تحریمها قد علم نکنند و استقامت نکنند، دچار مشکل می شویم».
وی تاکید کرد: «در شرایط سخت اقتصادی افرادی که تمکن مالی دارند و نیز خیرین محترم باید به کمک نیازمندان و محرومان بشتابند تا باری از مشکلات برداشته شود».
گفتنی است، ایران جزء معدود کشورهای مدعی نظام بانکداری کاملاً اسلامی است و نظامهای بانکداری متعارف جهان، در بازار آن جایگاهی ندارند. اما این موضوع نتوانسته بانکداری ایران را در سطح جهانی مطرح سازد. اغلب دیده میشود که پیشگامان بانکداری اسلامی، بانکهای غیر ایرانی و حتی بانکهای غیر اسلامی هستند.
برخی کارشناسان در ایران باور دارند که فساد موجود در نظام بانکی ایران یکی از راههای اصلی تبدیل شدن سرمایه داران ایرانی به مفسدان اقتصادی است و این فساد، از انحراف سراسری موجود در نظام بانکی ایران نشات میگیرد و عدم نظارت دستگاههای ذیربط در حسن اجرای قوانین نیز یکی از دلایل فساد در این سیستم است. همچنین عدم هماهنگی بین قانون بانکداری بدون ربا و قوانین پولی و بانکی نیز میتواند از دلایل اصلی فساد در سیستم بانکی کشور ایران باشد.