نشنال اینترست: چگونه ایران می‌تواند در جنگ، ناوهای هواپیمابر آمریکا را غرق کند

سباستین رابلین در نشنال اینترست نوشت: در سال ۲۰۰۹ فاش شد که چین یک موشک میان‌برد بالیستیک سیار موسوم به دی اف ۲۱دی ساخته که به منظور غرق کردن کشتی‌هایی در مسافت ۹۰۰ مایلی قابل استفاده است. برد این موشک که از هواپیماهای مستقر روی عرشه ناوهای هواپیمابر آمریکایی بیشتر است، باعث شد این دستاورد فنی به تردیدها درباره بقاپذیری این ناوها دامن بزند. این نگرانی نیز موجب شد که نیروی دریایی آمریکا از موشک‌های ضدبالستیک اس ام-۳ روی ناوشکن‌ها و ناوهای خود استفاده کند. موشک‌های بالیستیک به منظور به حداکثر رساندن برد و شتاب خود، مسیری منحنی شکل را می‌پیمایند که گاهی پیش از شیرجه رفتن با شتاب باورنکردنی به سمت هدف، از جو زمین نیز فراتر می‌روند. البته تا یک دهه قبل، هیچ موشک ضد کشتی بالیستیکی عملیاتی نشده بود. (در شوروی سابق یک‌ نمونه ساخته شد اما در عمل مورد استفاده قرار نگرفت). دلیلش این است که برنامه‌ریزی موشکهای بالیستیک برای هدف قرار دادن شهر‌ها و پادگان‌ها بسیار آسان‌تر از هدف قرار دادن کشتی‌های در حال حرکت روی آب است.
 
به گزارش «انتخاب»؛ تنها دو سال بعد ایران نیز اعلام کرد که موفق شده یک موشک بالیستیک ضد کشتی بسازد. سخنان تهران درباره توانمندی‌های فنی نظامی زبانزد است اما در سال ۲۰۱۳ تصاویر آزمایش موفقیت‌آمیز این موشک منتشر شد و در سال ۲۰۱۴ نیز نهادهای اطلاعاتی آمریکا، این توانایی ایران را تایید کردند. این موشک که نام خلیج فارس را بر خود دارد، نسخه توسعه یافته موشک بالیستیک کوتاه‌برد فاتح ۱۱۰ می‌باشد. موشک سیار فاتح ۱۱۰ به علت استفاده از سوخت جامد، قابل شلیک با سرعت زیاد است اما موشک‌های سوخت مایع به چند روز زمان برای سوختگیری نیاز دارند. موشک خلیج فارس از یک جستجوگر الکترواپتیکال/ مادون قرمز برای ردیابی هدف استفاده می‌کند تا کلاهک جنگی ۱۴۳۳ پوندی خود را به هدف شناور متحرک بکوبد. البته این مسأله تایید نشده چرا که ایران جستجوگر این موشک را در تصاویر پوشانده است. در سال ۲۰۱۳ رسانه‌های ایرانی مدعی شدند که موشک توانسته هدف متحرکش را با دقت هشت متری هدف قرار دهد. در سال ۲۰۱۴ سی اس آی اس ارزیابی کرد که این موشک به طور میانگین در دوازده متری هدف خود فرود می‌آید و احتمال داد که هم‌اکنون در واحد‌های دریایی سپاه ایران مورد استفاده قرار گرفته باشد. اما برد موشک‌ خلیج فارس، یک‌چهارم موشک چینی دی اف-۲۱ است یعنی حدود ۱۹۰ تا ۲۲۰ مایل و با داشتن شتاب و ارتفاع کمتر حدود ۳ ماخ هنگام شیرجه به سمت هدف، احتمال هدف قرار گرفتن آن توسط موشک‌های ضدهوایی بیشتر است. همانند موشک‌های ای اس بی ام چینی، موشک خلیج فارس به ابزار شناسایی خارجی هدف برای هدایت کردن سیستم هدایت اینرشیال خود نیاز دارد اما احتمال دارد بعدها، نوعی هدفیاب جی پی اس نیز روی آن نصب شود. سرعت جابجایی ناوهای آمریکایی حدود ۳۰ گره معادل ۳۵ مایل در ساعت است که آنها را در محدوده احتمالی اصابت با موشک‌های خلیج فارس قرار می‌دهد. اما در صورت شناسایی زودهنگام این موشک‌ها، ناو آمریکایی می‌تواند با اجرای مانورهای گریز، خود را از تیررس موشک‌ها خارج کند. به همین دلیل ایرانی‌ها برای هدف قرار دادن ناو آمریکایی ممکن است نیاز داشته باشند که موشک‌های متعددی را شلیک کنند.
 
اما عامل برطرف کننده محدودیت برای موشک‌های خلیج فارس، باریک بودن خلیج فارس است. پهنای خلیج فارس از ۳۵ مایل در تنگه هرمز تا سقف ۲۲۰ مایل امتداد می‌یابد. بنابراین استفاده از سکوهای پرتاب متعدد برای ایران آسان خواهد بود. با رسیدن موشک به سرعت حداکثری ۳۸ مایل در دقیقه، فرصت هشدار برای ناوها نسبت به موشک‌های دوربرد کمتر خواهد بود. به همین ترتیب شناسایی و ردگیری ناوها در خلیج فارس نسبت به پهنه اقیانوس نیز آسانتر خواهد بود. نیروی دریایی ایران و سپاه پاسداران از ابزارهای نظارتی متعددی برای پوشش خلیج فارس بهره می‌برند مانند قایق‌های موتوری و زیرآبی، بالگردهای آمریکایی سی اچ ۵۳ و اس اچ-۳ و رادارهای زمینی و پدافند باور-۲. در سال ۲۰۱۴ ایران نسخه‌های سریعتری از موشک خلیج فارس (۴ ماخ) را معرفی کرد به نام‌های هرمز یک و دو که به ترتیب از رادارهای زمین پایه و دریاپایه برای مسیریابی بهره می‌برند و احتمالا نخستین موشک‌های بالیستیک ضد رادار در جهان هستند. این موشک‌ها، بزرگترین مزیت دفاعی یک کشتی را به نقطه ضعف آن تبدیل می‌کنند یعنی از رادارهای قدرتمند ناو هدف برای ردیابی آن استفاده می‌کنند. یک کشتی می‌تواند برای گمراه کردن موشک، سیستم راداری خود را غیرفعال کند اما در این صورت خود را در معرض خطرات دیگر قرار می‌دهد. موشک‌های هرمز با موشک دوربرد تر و جدیدا معرفی شده ذوالفقار که نسخه توسعه‌یافته فاتح ۱۱۰ است، از سکوی پرتاب سیار دو ریلی جدیدی بهره می‌برند. این ابزار امکان استفاده ازموشک‌های بیشتر در فرصت کمتری را پدید می‌آورد. به علاوه جنگ خلیج‌فارس در سال ۱۹۹۱ ثابت کرد که ردیابی و شکار موشک‌های بالیستیک نصب شده روی کامیونها حتی با استفاده از مزیت شناسایی هوایی، کار دشواری خواهد بود.
 
در آگوست ۲۰۱۸ ایران نسخه دیگری از موشک فاتح با نام فاتح مبین را معرفی کرد که ادعا می‌کند از جستجوگر مادون قرمز و قابلیت رادارگریزی بهره می‌برد. البته این ویژگی‌ها هنوز به چشم دیده نشده است. جستجوگر مبین بی‌تردید قابلیت ضد کشتی و حملات زمینی را به آن می‌دهد. دو ماه بعد در اکتبر ۲۰۱۸ فرمانده نیروی هوایی سپاه، سردار امیرعلی حاجی‌زاده طی یک سخنرانی مدعی شد که ایران موفق به ساخت نوع جدیدی از موشک هدایت‌شونده ای اس بی ام با برد تهاجمی هفتصد کیلومتر شده است. نام این موشک جدید ذکر نشد اما از آنجا که برد آن با موشک ذوالفقار یکی است، ممکن است نسخه ضدکشتی همان موشک باشد.
 
اما شناورهای سطحی آمریکا نیز از سامانه‌های پدافندی چندلایه پیشرفته ای بهره می‌برند که برخی از آنها برای مقابله با موشک‌های پیچیده‌تری از خلیج فارس طراحی شده‌اند. به علاوه هواپیمابرهای آمریکایی عموما با همراهی مجموعه‌ای از شناورهای حمایت‌کننده حرکت می‌کنند. با این وجود موشک‌های سپاه در زمین بازی محدودی یعنی خلیج فارس مستقر شده‌اند که امر ردیابی و حمله به شناورها را برایش بسیار آسان می‌کند. یک تهاجم گسترده و یکباره با استفاده از موشک‌های فراوان از زوایای مختلف، احتمالا سیستم دفاعی ناوهای آمریکایی را فلج خواهد کرد. با احتساب حجم زیاد کشتی‌های تجاری در خلیج فارس، ایران در حال سرمایه‌گذاری روی توسعه موشک‌های ای اس بی ام خود است و این تلاش برای توسعه تسلیحات متعارف را با اشاره به لزوم دفاع در برابر تهدیدات عربستان، اسراییل و آمریکا، مشروع جلوه می‌دهد.
+20
رأی دهید
-51

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۱۰۷
    ایرانفردا - لندن، انگلستان

    اگه این مقاله واقعیت داشته باشه که چى بگم؟ تو دنیایى که همه چیز میتونى باشى، چرا دوست نباشى؟ چرا همدم نباشى؟ ولى بعد فکر میکنم این چس ناله هارو مینویسن برا ساده دلانى مثل ما که دوست و همدم باشیم و اونا هم هرطور دلشون خواست ازمون سؤاستفاده کنن، نفتمون رو ارزون از چنگمون دربیارن و بجاش بنجل هاى نظامى خودشون رو که هیچوقت نمیشه بر علیه خودشون ازشون استفاده کرد رو بما، دوسه برابر قیمت میفروشن. اگه اینهمه موشک فقط استفاده دفاعى داشته باشه چرا نه؟؟ شاید همین موضوعه که باعث شده آمریکا از قدرتمند شدن ایران و توانایى مقابله با خودش بترسونه. حساب دفاع از کشورمون و جمهورى اسلامى از هم جداست. شاید با پوشش دفاعى این موشک ها بشه همون کارى رو کرد که شاه میخواست با درست کردن اوپک و متحد کردن کشورهاى تولید کننده نفت بکنه، یعنى گرفتن سرنوشت کشورمون و سرمایه هاش تو دستاى خودمون.
    7
    32
    ‌سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    ولى از طرف دیگه، لزوما داشتن سیستم دفاعى موشکى و اگه یه روز مجبور به استفاده ازش بشیم، چه عواقبى خواهد داشت؟ مسلما آمریکا و متحدانش ساکت نمیشینن. سرنوشت سوریه و عراق و لیبى هم یه چیزى شبیه به همین اوضاع بود ولى با یه تفاوت که این کشورها قصد گرفتن سرنوشت خودشون رو با قلدرى و کشور گشایى (اشغال کویت ) داشتن ولى ایران با تقویت قدرت نظامى و کسب توانایى تسلیحاتى براى مقابله با نفوذ آمریکا. ولى متاسفانه سران رژیم ایران اینقدر بى سیاست هستن که نمیبینن متحد شدن عربستان و آمریکا رو در قبضه کردن بازار نفت منطقه. سفر ترامپ به عربستان و قرارداد میلیاردى عربستان و آمریکا، اقدامى بود که هدفش صرفا به انزوا کشوندن ایران بود و تحت فشار همه جانبه به پاى میز مذاکره نشوندن ایران براى توقف تولید همین موشک هایى اجازه مانور ناوهاى هواپیمابر آمریکا رو از اونا میگیره. تا حالا هیچ کشورى قادر نبوده اینقدر حضور ناوهاى هواپیمابر آمریکا رو تهدید کنه و اینه که آمریکا رو به تکاپو انداخته که از پیشرفت موشکى ایران که بالقوه مشکل بزرگى براى ادامه سلطه آمریکا در منطقه هست جلوگیرى بکنه.
    7
    15
    ‌سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    حالا احتمالا بعضى دوستان نظر منو به اشتباه طرفدارى از رژیم و سپاه برداشت میکنن، ولى اگه بجاى جمهورى اسلامى کلمه ایران ، و بجاى سپاه کلمه ارتش ایران رو جایگزین کنیم مطلب بیشتر برامون قابل حضم میشه، این شاید دقیقا سیاستى بود که اگه شاه زنده بود و سرنگون نشده بود، وَیَا هر حکومت دیگه اى که سر مسند قدرت نشسته بود، بر علیه اقدامات عربستان و کشورهاى عربى منطقه و آمریکا انجام میداد. اشتباه نکنید، تنها هدف آمریکا در منطقه فقط و فقط حفظ منافع خودشه و پشیزى براى سرنوشت من و تو ارزش قائل نیست و تنها امیدى و ترفندى که تو دستشه، سیاستیه که سالها داره ازش استفاده میکنه و با إیجاد تفرقه و جلوگیرى از اتحاد ما، چه از لحاظ سیاسى، دینى و قومى و چه از لحاظ طیف و هوادارى سیاسیمون داره استفاده میکنه و سالهاست که از منابع نفتى ایران و کشورهاى حوزه خلیج فارس داره نفت مورد نیاز خودش رو تامین میکنه و ما هم هنوز به مرده باد و زنده باد خودمون ادامه میدیم و نمیتونیم قبول کنیم که منشأ این مرده باد و زنده بإدهاى ما فقط و فقط آمریکا و متحدانش هستن.
    9
    15
    ‌سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    آخر چقدر قمپز در می کنید. فرض کنید که یک ناو امریکائی را که هر ناو حدودا 20000 نفر سرنشین دارد و یک شهر کامل هست را غرق کردید اما این به مثل خودکشی و خاک قم را توبره خواهند کرد
    7
    20
    ‌سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۱:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    tom28 - تهران، ایران
    ماکیاولی که از برجسته ترین استراتژیستها و مغزهای سیاسی تاریخه گفته: بهتره که از شما وحشت داشته باشن تا اینکه عاشق شما بشن و به شما احترام بذارن. It's better to be feared than loved
    15
    5
    ‌سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    [::ایرانفردا - لندن، انگلستان::]. برای طرفداری از رژیم نیازی به اینهمه ننه من غریبم نبود. حرفهای شما دقیقا حرفهای پاسدارها و آخوندها و البته نون خوران این حکومت هست. حالا کی گفته سیاستهای شاه درست بوده که شما برای توجیه اینا از اون هم مثال آوردی. شما هنوز تو توهمی هستی که مردمان 100سال پیش هم بودند. بیا بیرون از این افکار کپک زده اقتدارگرایی.
    7
    9
    ‌سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۷:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    loder - شیراز، ایران
    [::گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا::]. اولی رو که بزنن قطعا دومی رو هم خواهند زد شما فقط بپا تو دست و پاشون نباشی که به تو هم بخوره خخخخخخخ
    11
    7
    ‌سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۸:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    motefaker - سیاتل، ایالات متحده امریکا
    به نظر بنده چند تا بسیجی دو آتیشه یک پیچ گوشتی بردارند و زیر آبی برن ناوا رو سوراخ کنن و در برن کمی بعد به سرنوشت تایتانیک دچار میشن و آمریکایی ها روی تخته پاره ها شناور میمونن تو خلیج فارس اونوقت به فرماندهی سردار محسن رضایی چند تا بسیجی دیگه سوار بر قایق های تندرو سپاه برن یه صد تایی از اونارو ازروی آب گروگان بگیرن بیارن هر کدوم را یکی دوسه میلیارد بفروشند به آمریکا وهمه ی مشکلات حل میشه یه چند تارو هم نگه دارن ودر عوضش فرمول کوکاکولا را بگیرند.به همین سادگی بخدااااااااا
    0
    2
    ‌چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۱:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    ernakola - تهران، ایران
    [::ایرانفردا - لندن، انگلستان::]. بنده سه سال پیش از یک نمایشگاه بازدید کردم و آنجا توضیح دادند که رزمناوهای آمریکایی برخلاف جثه بزرگ خود بسیار آسیب پذیر می باشند ......چون بدلیل سرعت محدود و قدت مانور پایین و بزرگ بودن بدنه یک لقمه مناسب برای اهداف نظامی هستند....حتی یک گروه آرپی جی زن با تجهیزات بنجل هم می توانند یک رزمناو غول پیکر را مختل کنند...این غولهای فلزی فقط برای کشورهای مستعمره آمریکای مرکزی و جزایر اقیانوسیه و آفریقایی ترسناک هستند و نه برای نیروی نظامی ایران.....تنها قدرت انفجار یک کیلو وات تی ان تی می تواند قسمتی از بدنه رزمناو را سوراخ کند....!!
    1
    1
    ‌چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۳:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۰
    senator x - تهران، ایران
    با دلر یا میخ طویله ته ناوگانرا سوراخ کنه
    0
    1
    ‌چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۴:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    ارژن پارت - شیراز، ایران
    اون ماکت ناوی را که خودشان برای مانور درست کرده بودند بعد از ساعتها شلیک وموشک زدن نتوانستند غرق کنند ودر اخر هم رفتند روی ان بمب دستی کر گذاشتند تا غرق شود !!! حال اومدن قمپز در میکنن که ما ناو غرق میکنیم !! برید گم شید شماها دزدی و قاچاق ووطن فروشی و اسلام بازی رو خوب بلد هستید وبس . الدنگها . !! جعمش کنید این مصخره بازیهارو (ناو میزنم) شما ها اول تلاش کنید فیروزابادی بتونه تنبانش را بالا بکشه . ناو زدن پیشکش !!
    0
    7
    ‌چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۶:۲۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    ernakola - تهران، ایران
    [::ارژن پارت - شیراز، ایران::]. علت غرق نشدن آن ماکت ناو یک مقایسه فیزیکی ساده هست ....رزمناو اصلی وزن زیادی دارد ولی رزمناو ماکت سبک بوده و فقط شامل اسکلت و بدنه ..رزمناوهای اصلی حاوی صدها لیتر مازوت - بنزین هواپیما - کابل کشی های برق و نیروگاه داخلی و موثراز همه انبارهای مهمات هستند و همچین حجم آتشباری آن را تبدیل به آتشفشان می کند...!!
    1
    2
    ‌چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۸:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    [::tom28 - تهران، ایران::]. حالا نیچه حسودى میکنه که چرا از من نگفتى!!!
    1
    0
    ‌پنجشنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۶:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    [::amirgheryou - تهران، ایران::]. واقعا از خوندن نظر من فقط اینو برداشت کردى؟؟ از مغز جدایى طلب و نژاد پرست زن ستیزى مثل تو بیشتر از این نمیشه توقع داشت.
    0
    1
    ‌پنجشنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۶:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    [::ernakola - تهران، ایران::]. اینم شد مثل نظریه استفاده از موتور جت بجاى هواکش؟ برا این نظریه هم از فوق دیپلمت استفاده کردى؟ نمیترسى یه وقت مثل اون دانشمندهاى هسته اى یه وقت ترورت کنن یا مثل فرمول حلواى ارده! رو که دزدیدن ، تو رو هم خداى نکرده بدزدن ببرن ناسا! چقدر بگم بابا با این همه معلومات و این همه فرضیات علمى و موفقیت هاى پى درپى و اکتشافاتى رو که در همه زمینه هاى علمى روز دارى، حیف نیست خودتو اینجا دارى حروم میکنى؟ از ما گفتن بود، اگه تو رو چشم نکردن هر چى خواستى بگو! اگه روت نمیشه بذارخودم با .....صحبت کنم و بهش بگم که مثل نسخه تجویزى دکتر، ایشون باید سه بار در روز، هر دفعه هم حد اقل دوازده دور، اسفند دور سرت بگردونه بعد هم بریزه تو آتیش تا چشم حسود بترکه! اونم چه حسودایى! فوق دیپلمت رو قایم کردى؟ گفتم بذارش پاى کوزه گوش نکردى به حرف من، من که بد تو رو نمیخوام و تحمل دیدن فرار مغز مثل تو و ضربه اى که ممکنه به قامت جامعه علمى ایران و جهان بخوره رو ندارم! کمر علم و صنعت رو تو از طول و عرض سه چهار تیکه کردى! این که رسمش نیست، خدا رو خوش نمیاد نوبل ها رو به همه میدن بغیر از تو!
    0
    1
    یکشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    ایرانفردا - لندن، انگلستان
    [::ernakola - تهران، ایران::]. دوست عزیز، قصد توهین ندارم ولى فکر نمیکنى نظرى رو که میدى یه کم دور از واقعیته؟ آر پى جى؟ هیچوقت دیدى چطور شلیک میشه و قدرت تخریبش چقدره؟ تى ان تى! یه کیلو وات
    0
    1
    یکشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.