بی بی سی : زمانی که ترکیه در ژانویه سال گذشته عملیاتی نظامی را در شمال سوریه با نام "شاخه زیتون" آغاز کرد. بسیاری این نام را به عنوان بخشی از یک کمپین تبلیغاتی رد کردند.
اما ترکیه گفت که هدفش از آن عملیات بیرون راندن منطقه از یگانهای مدافع خلق بود.
ترکیه مدت مدیدی است که با نیروهای کرد در داخل خاکش در جنگ است. این کشور نیروهای کرد در سوریه را هم بخشی از حزب کارگران کردستان (پکک) میداند، حزبی که فعالیت هایش از سوی ترکیه ممنوع اعلام شده است.
یک سال پس از عملیات "شاخه زیتون"، ظاهرا اسم این عملیات، معنایی واقعی گرفته است.
" آن ها زیتونها را سرقت کردند"
کردهای ترکیه و منطقه عفرین، نیروهای ترکیه را به سرقت محصولات زیتون منطقه متهم کردهاند.
یک ستون نویس در روزنامه "ینی اوزگورپولیتیکا" که روزنامه کردی چاپ ترکیه است، نوشته: "پس از این که این مناطق به اشغال ترکیه درآمد، هزاران درخت زیتون بریده شد. از آن زمان گفته شده که آنها ( نیروهای ترکیه) دست به سرقت محصولات زیتون زدهاند."
این موضوع از زمان شروع برداشت محصول زیتون مطرح شده است.
در سپتامبر سال گذشته، یکی از مقامات شورای کشاورزی شهر عفرین به یک شبکه خبری مرتبط به پکک گفت که نیروهای ترکیه درختان زیتونی را که متعلق به افراد ساکن در عفرین بوده، ضبط کرده و محصولات این منطقه به ترکیه میرود.
به گفته این مقام، فروش زیتون و روغن آن منبع درآمد اکثر مردم عفرین است.
برای این که ببینیم زیتون تا چه حد مسئله احساسی در این منطقه است، نام یکی از گروههای کردی که با نیروهای ترکیه در عفرین مقابله میکند "خشم زیتون" است.
"ما در صدد کسب درآمد از عفرین هستیم"
ترکیه به گرفتن زیتون از منطقه عفرین اذعان کرده است. ترکیه در توجیه این اقدام میگوید: ما این منطقه را به کنترل خود درآوردهایم و برداشت محصول زیتون این منطقه با حمایت مقامات محلی انجام میشود.
وزیر کشاورزی ترکیه در نوامبر گذشته به پارلمان گفت که حدود ۶۰۰ تن زیتون "وارد این کشور شده است".
"ما نمیخواهیم که درآمد حاصل از فروش این محصول به دست پکک بیفتد. ما میخواهیم هر درآمدی که عفرین دارد در دست ما باشد. این منطقه تحت کنترل ما قرار دارد."
رسانههای طرفدار دولت ترکیه هم از کنترل دولت بر بازار زیتون عفرین قدردانی کردهاند.
اما در این میان برخی از تولید کنندگان زیتون در داخل ترکیه از این اقدام دولت نگران شدهاند.
یک روزنامه محلی در استان کیلیس در مرز سوریه گفته که روغن زیتون عفرین باعث کاهش قیمت محصولات محلی میشود.
این روزنامه به نقل از کشاورزان محلی نوشته: "درآمد اندک ما از تولید زیتون و کشاورزی در کیلیس بپایان میرسد."
هر چند دولت گفته که مقدار نسبتا کمی از محصول زیتون عفرین که وارد بازار میشود، نمی تواند تاثیر زیادی در قیمت این محصول در ترکیه داشته باشد. اما همین مسئله باعث ایجاد بحث هایی درباره عملکرد دولت شده است.
یک ستون نویس در روزنامه دنیا نوشته: "ترکیه به قدر کافی روغن زیتون در بازارهای داخلی و برای صادرات دارد. ترکیه ۱۶ درصد از کل زیتون و ۸ درصد از روغن زیتون جهان را تولید میکند. بنابراین نیازی به محصولات زیتون عفرین نیست."